Двете са ортогонални.А Пиночет е бил подсъдим за избиването на хиляди, кактова не е тоталитаризъм?
Бтв горе трябваше да отговоря на още едно съобщение ми се струва, малко се загубих в един момент.
Moderator: Moridin
Двете са ортогонални.А Пиночет е бил подсъдим за избиването на хиляди, кактова не е тоталитаризъм?
Ами... не е. По-горе съм описал принципите на системата и съм попитал как си представяте политическия противник на такова управление. Хиляди какви? Да не говорим, че почти всички са осъдени, но но онова време СССР изнася революции в Латиска Америка. И вербува хиляди.Morwen wrote: А Пиночет е бил подсъдим за избиването на хиляди, кактова не е тоталитаризъм?
Ако искаш - можем да поговорим и за това.Morwen wrote:колко е спечелила икономиката на Чили по времето на Пиночет, както и колко той е спечелил от икономиката.
Не всяка диктатура налага унификация - само тоталитарните. А и кой е казвал нещо за различностите? Знаеш ли - когато се женех, нещата се стекоха така, че отидох в Казахстан навръх Курбан Айт (техния Курбан Байрам). Видях се с роднините на годеницата си и си я взех. Как обаче мислиш, че би реагирал баща ти, ако навръх Великден се изтърси някой мюсюлманин и му каже: "Аз много обичам дъщеря Ви и сега съм дошъл да я отведа със себе си през девет планини - в десета."? Говорим за различности.Morwen wrote:интересно е да наблюдаваш как човекът скачал до салта в подкрепа на различностите, каквито и да са те и твърдял, че хората могат да се чувстват щастливи от странни неща и няма начин да кажеш какво е редно изведнъж започва да защитава унифицирана идеалистична диктатура...
Невярно. Това, което съм описал, включва гражданско обсъждане. Решенията - естествено, трябва да се вземат от един и смисълът на диктатурата е той да има властта да прави това лесно, бързо и безболезнено.Унифицирана значи, че имаме едно единствено добро и то е това добро, което диктаторът счита за такова. Която и да е диктатура си противоречи с плурализма, защото самата й идея е това - тя да знае кое е най-доброто
Естествено, след установяване на най-доброто (в контекста на дадената ситуация) или избирането на някаква стратегия, крачки на други страни са ужасно вредни за държавата (нашата е добър пример за това).и да не позволява и крачка на другата страна.
.Т.е всеки другомислещ да няма шансове. Това не означава, че непременно ще го разстрелват, нали, просто че той никога няма да може да прокара своите разбирания
Това все още е и вероятно винаги ще бъде все таки моята позиция. Абсолютна истина няма. Сред многото относителни истини, добре е (за нацията и държавата) да изберем тази, която е най-доброто най-малко общо кратно за всички. Диктаторът е човекът, който ще прави това, без демокрацията да му пречи.А салтата бяха метафорични "скачаше в подкрепа до салта" = "бурно изразяваше привързаност и подкрепа".
Ам, какво значение има гражданското обсъждане, след като решенията не се взимат от гражданите? И освен това доколко реалистична е въобще идеята и в коя диктатура е просъществувала?Невярно. Това, което съм описал, включва гражданско обсъждане. Решенията - естествено, трябва да се вземат от един и смисълът на диктатурата е той да има властта да прави това лесно, бързо и безболезнено.
Ми хубаво, просто диктатурата е в ужасно голям разрез с идеята ти, че абсолютна истина няма и хората трябва да се оставят да правят дори откровено вредни неща, след като така им идва от традициите или убежденията.Нормално - решението е само едно. За да бъде диктаторът на власт, той трябва да е спечелил доверие със способностите си и да му е гласувано правомощието да прилага опита си. Не бой се, никой не ти реже правата да изразиш идея. Ако тя е глупава или по-опитните и разбиращи хора мислят, че е такава - значи най-вероятно са прави.
Всъщност аз ексхумирах стар спор с Жоро, различностите нямат много общо с темата.Не всяка диктатура налага унификация - само тоталитарните. А и кой е казвал нещо за различностите? Знаеш ли - когато се женех, нещата се стекоха така, че отидох в Казахстан навръх Курбан Айт (техния Курбан Байрам). Видях се с роднините на годеницата си и си я взех. Как обаче мислиш, че би реагирал баща ти, ако навръх Великден се изтърси някой мюсюлманин и му каже: "Аз много обичам дъщеря Ви и сега съм дошъл да я отведа със себе си през девет планини - в десета."? Говорим за различности.
Говориш за „другомислещи”, без обаче нито да си задаваш въпроса какво толкова „друго” може пък да мислят те, нито пък да му отговаряш.Morwen wrote: Т. е всеки другомислещ да няма шансове. Това не означава, че непременно ще го разстрелват, нали, просто че той никога няма да може да прокара своите разбирания.
Остава. Защото е поддържал този установен ред с еднолична и несменяема власт. А и не може да се говори за всички диктатури "по принцип". Общото между всички тях е главно в единоначалието. Защото и Франко е бил диктатор, и Пол Пот. Но да изколиш 3 милиона свои съграждани, за да принудиш останалите да работят като роби за собственото ти благоденствие - няма нищо общо политиката на Франко.Morwen wrote: И пак остава въпросът ако Франко е чак такова цвете, той остава ли диктатор или само е започнал като такъв.
Приоритети?Morwen wrote: Иначе другомислещите могат да са просто хора имащи различни приоритети.
Не ме разбра. Не за всички диктатури, а за диктатурата по принцип и ако щеш като понятие.А и не може да се говори за всички диктатури "по принцип".
Да, но като че ли няма всестранно развити държави, всяка набляга на нещо.Ако поставиш здравеопазването преди образованието, скоро ще лекуваш неграмотни, а след още известно време - даже и за това няма да достигат лекари: лекар се става със съответното образование. И приоритета пропада.
Ако пък поставиш образованието преди здравеопазването, може и скоро да не ти остане кого да образоваш - ще се изпоразболеят.
И в живота е така: ако си строиш къща, но поставиш приоритета върху тухлите, за сметка на цимента - нищо няма да построиш.
Изобщо - държавата нищо не трябва да забравя.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests