iShit

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 08, 2010 11:56 am

Е, аз iPod Touch също не го възприемам само като плейър, но освен това може да се гледат филми с прилична немикроскопична картина и може да се браузи, ако си в обхвата на уайърлес. Което в някои случаи си е голямо удобство.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Apr 08, 2010 12:24 pm

AlDim wrote:За външния вид - в момента не може да стъпи на малкия пръст на Windows 7, който ти като гледам не си и помирисвал. Ако щеш гледай иконите, таскбара, гаджетите или бекграундите, ако щеш гледай разните фушшшш ефектчета, в момента Windows е напред.
В момента на работа имам две машини - мак мини с Леопард и пц с Уиндоус7, така че си ги душкам по цял ден и доста добре мога да сравня визиите им. Както и да е, по-нагоре написах, че това е въпрос на вкус и предубеденост, тъй че за това няма смисъл да си чешем езиците. Няма спор, 7цата изглежда страхотно и има голяма напредък спрямо ХПто, но на мен лично Ос хикса продължава да ми бъде доста по-мазен и приятен.
AlDim wrote: Да не говорим за неща като браузене на файлове, намиране и организиране на прозорци и т.н., където Mac OS-а е огромно страдание. В момента пиша този отговор на Notepad, сравнявайки текста с написаното от теб в другата половина на екрана, операция, която ми отне точно две секунди.
Това с браузенето на файлове ми е малко странно, при условие, че откакто съм с Ос Хикс съм забравил за него - има си Спотлайт, съответно Quicksilver, и това е много по-добра схема за търсене на файлове и директории от ровенето според мен.
AlDim wrote: За стабилността - тук имаме 3 компютъра с Windows 7, които се ползват редовно, и нито един от тях никога не е правил проблем със забиване или каквото и да е друго. Единият е правен от мен десктоп, на който смених XP с 7 преди 5 месеца, а другите 2 - HP лаптопи на по 4 месеца.
За стабилност няма какво да ти кажа, вече сме 2010, за толкова години все да са си поизчистили бъговете драскачите на осове. Не твърдя, че нито Уиндоуса на майка ми, нито мака на Хриси гърмят заради осовете си - гърмят защото са дърти антични кашони.
За програмите на App Store-а вече ти казаха - просто не е вярно, че са евтини, камо ли че са добри. Но няма как да отрека - дори и при това положение iPhone-а има безспорни предимства в това отношение спрямо другите smartphones, особено откъм количество игри. Останалото, което ми трябва, си го имам и на Blackberry-то, което не е и трошкаво.
Няма начин да те убедя, докато не започнеш да браузиш и ползваш ежедневно АппСтора. Останалите устройства и ментета дето ги линквахте са хубаво нещо, особено за парите си предполагам, но това което прави гигантската разлика е апп стора. Леснотата с която можеш да намериш и да си купиш всичко, както и разнообразието и полезността на приложенията е несравнима.
Неща, които ти леко прескочи - MacBook-овете са ужасно ограничени откъм портове..
Наистина нямам твоите директни впечатления, възможно е да си прав, аз лично имам 4 усб порта на мак минито и те са ми достатъчни за всичко. Както и ифона ми има нещо си към усб, което пак ми е достатъчно за всичко.
Всъщност като стана въпрос за разпознаване на разни неща - нито един външен хард диск не може да бачка нормално на Mac...
Това пак ми е странно, щото аз не си спомням да съм имал проблеми нито с външния ми хард, нито с усбтата...
Не знам и за една широкоразпространена програма, която да бачка по-добре на Mac OS от Windows, но със сигурност има доста случаи на обратното. Като почнем от липсата на игри и стигнем до офис приложенията.
За приложенията не мога да знам, не вярвам, че може да се направи еквивалент на Ексела, за игрите съм съгласен - въпросният ми домашен Ос Х го махнах заради Уорхамера - все пак го изкараха след известно време и за мак, както правят по-големите производители.. понякога... и след доста време...
Флаша няма никъде да ходи скоро време. Половината интернет го ползва и дори да не го обича страстно, той е неизбежна част от ландшафта.
Това не променя факта, че е шит. А Стив Джобс може да е какъвто си ще, но греши рядко. Нямам рационална причина да мисля, че "Стив Джобс уби флаша", но не ми пречи да се надявам.
За разни неща като абсурдния максимайз на Маковете не ми се и говори, пък и достатъчно го предъвкахте вече.
Неудобен е, да.

Иначе Хриси, първо, пробвай хрома за мак ос х. Трябва да ти свали доста натоварването от браузъра. Второ, де да знам, пробвай виртуалните декстопи, ако ти издържи компа, мен ми е огромно удобство в сравнение с Уиндоуса, и аз седя с по 20 прозореца включени, като са разпределени по десктопи и нямам проблем да ги намирам, тъй като остават по 3-4 прозореца на десктоп.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Apr 08, 2010 3:36 pm

Не искам да се включвам в дискусията за Mac OS X, защото, макар че имам мнение, базирано на много коментари от много и всякакви хора, то не е базирано на личен опит, та може и да няма твърде много тежест :)

Но, Тишо, специално за Flash-а (или ActionScript или както се казва тази седмица) - колкото и да съм съгласен с теб, че от техническа, а донякъде и от потребителска, гледна точка Flash-ът трябва да умре, няма как да не се съгласиш, че това ще стане бавно. Горе-долу толкова бавно, колкото ще умре и PHP-то - и горе-долу по същите причини - и това го казвам съвсем сериозно.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Apr 08, 2010 3:42 pm

Roamer wrote: Но, Тишо, специално за Flash-а (или ActionScript или както се казва тази седмица) - колкото и да съм съгласен с теб, че от техническа, а донякъде и от потребителска, гледна точка Flash-ът трябва да умре, няма как да не се съгласиш, че това ще стане бавно. Горе-долу толкова бавно, колкото ще умре и PHP-то - и горе-долу по същите причини - и това го казвам съвсем сериозно.
Съгласен съм, най-вече защото в момента няма какво да го замести, но това не ми пречи да се надявам. :) Споменатият ХТМЛ5 има още много боб да яде..
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 08, 2010 5:46 pm

А, да... Моят иМак, т.е. големият ми мастит десктоп компютър, има 3 УСБ порта всичко на всичко, в два, от които съм сложила клавиатурата и мишката. :lol:

В интерес на истината, Мак клавиатурата има допълнителни 2 УСБ порта, на досто удобно за ръгане на флашки място. Ако не трябваше да бия копчетата като на стара пишеща машина, нямаше да си я сменям по тази причина. Иначе шефът се оплакваше, че всеки модел на Мак (а той е ползвал през годините кви ли не) идва с нов набор от кабели, които трябва да се купят отделно. :lol:
И купува, пича. А ние сме натрупали кабели в стаята, колкото да опашем целият университет. :lol:

Тишо, ще видя дали мога да подкарам виртуални декстопи на каручката, но това ми се вижда още по-неудобно - първо трябва да намеря десктопа, който ми трябва. След това - файла, който ми трябва. Е, сравнено с "поглеждам си таск бара и цъквам на джама, които ми трябва" това е безумно. Ще пробвам Хрома. Я кажи, ти кви програми ползваш за комуникация от Мак-а. Имаш ли АйСиКю клиент? Аз ползвам някъв Адиум, щото макАйСиКюто беше силно непоносим.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Apr 08, 2010 5:54 pm

b.t.w. пробвала ли си usb hub да сложиш на Mac-a. ?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 08, 2010 5:56 pm

Не. Пазя си Мак клавиатурата, ако ми изтрябват допълнителни УСБ портове.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Apr 08, 2010 5:58 pm

с Хъба ще си решиш проблема с недостатъчните портове (ако мака го разпознае де хехе).

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 08, 2010 6:19 pm

Roamer wrote:Но, Тишо, специално за Flash-а (или ActionScript или както се казва тази седмица) - колкото и да съм съгласен с теб, че от техническа, а донякъде и от потребителска, гледна точка Flash-ът трябва да умре, няма как да не се съгласиш, че това ще стане бавно. Горе-долу толкова бавно, колкото ще умре и PHP-то - и горе-долу по същите причини - и това го казвам съвсем сериозно.
Не са едно и също ;Р (ф и ас)
Флаш възникна като медия за предоставяне на графичен и интерактивен кънтент ЗА ИНТЕРНЕТ от дизайнери. В това беше безкрайно ненадминат и все още е - никой не се е добарал дори на йота от възможностите му.

Имаше малък проблем с това, че не беше достатъчно умен, по простата причина, че с него работеха главно дизайнери и аниматори, които не програмират. Имаше АС, който се използваше точно за това - скриптиране. С АС3 и Флекс, Флаш вече е точно толкова умен, колкото всичко останало на пазара - в допълнение към убер слийк визията си, годините разработен кънтент на флаш, който е директно преносим към флекски бекенд. АС3 си е пълноценен език - почти няма нещо, което да не може и по някаква странна причина ми изглежда даже по-адвенсд от джаваскрипта, въпреки че не е. Библиотеките зад гърба на фреймуърка са доста големи, готовите компоненти са в милиарди сигурно.

Че е бавен - бавен е, но далеч не колкото аджакс-базирани приложения СЪС СЪЩАТА ВИЗИЯ И ФУНКЦИОНАЛНОСТ (ясно че за неща като гмейл, които са изчистени от почти всякаква функционалност, не може да става сравнение). Компилирането до свф-та дава доста предимства. А и тепърва ще се развива в тази посока (оптимизация) според мен. Буферирането му също се развива доста.

Не е съвсем портабилен, вярно е. Но има огромна кодбаза на инсталации по света, поради разпространението си. Компютри с инсталирана джава виртуална машина - малко. Компютри с инсталиран флаш плъгин - почти всички браузващи. Силвърлайт да не споменавам, него дори АЗ го нямам на компа.

Фактът, че Адоуби се съсредоточават в развитието на тоя клон на продуктовата си гама, вместо във вечния им фотошоп, според мен говори достатъчно.

А рич-приложенията им могат да те оставят зяпнал кат цяло.

Но както и да е, темата е за Епъл, не за Флаш.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 08, 2010 6:32 pm

Абе виж сега, някои неща доста добре работят. Примерно, никога досега не сме имали проблеми като включим някой от маковете към прожектор. С Уиндоус лаптопите има проблеми по-често. Не знам Уин 7 дали ще се справи по-добре.

А що се отнася до митичната красота на макОС, някои неща са много барнати и изглеждат убер футуристично и гъзарско. Например, дока, както казах. С 3Д и огледалните ефекти. Или на Сафарито ония огънати джамчета. Или прехода между МакОС и виртуалния комп. Който аз, уви, не мога да наблюдавам на моя Мак, понеже не е интелски. Та те са примерно много яки.

В същото време, прозорците са некви грозни дървета, на ниво Уиндоус 98. По менюта и папки като ровиш или в систем пропъртис - и там е много грозно. Като сейвкаш файл и т.н. също - много по-грозно е от Уиндоус. Уиндоус се научиха да правят заоблени неща, разни работи да се шейдват и очертават като минеш с мишката над тях. Прозюрците имат гъзарски прозрачни ръбове. Има повече "въздух" в тях (може би щото мога да си максимайзна прозореца все пак) и т.н. Часовника и датата в Мак са грозни и особено ме дразни как не се отварят с дабъл клик (за да си видя целия календар, а не само деня днес и часа в момента). Или пък сингъл, фор дат матър. Не мога да си обясня що - отивам и кликам там. То ми пуска меню с опция Вю дейт енд тайм. Е МНОГО ЯСНО, ЧЕ ИСКАМ ДА ВЮ ДЕЙТ ЕНД ТАЙМ, ЗАКВО ИНАЧЕ КЛИКАМ ТУКА ИЗОБЩО?!

И това дето като махнеш дока имаш повече място на монитора от в Уиндоус просто не е вярно. На Мак отгоре ВИНАГИ стои оперативната лента с разните опции - там се нареждат и опциите на програмите, с които работиш. Отгоре винаги си ограничен. Нея не можеш да я махнеш (или поне аз не съм открила как) така че да си видиш ЦЕЛИЯ десктоп и да можеш да си го ползваш ЦЕЛИЯ.

Та не е особено красив МакОС-а на ниво най-важното баш - джамовете, ебаси. Не е ли яко как през 10 минути се сещам да измрънкам за нещо ново. :lol:
Много съм им набрала. За Куик Силвъра - еми щом опряхме до търд партис програми, които да ми направят браузването из ОС-а удобно, считайте за кво иде реч. :lol:
Аз бтв не съм го ползвала - трябва да видя дали го нямам на Мак-а. Не съм го инсталирала, та вероятно го нямам.

Oui. Je suis garbage.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Thu Apr 08, 2010 11:08 pm

Amelia wrote: Тишо, ще видя дали мога да подкарам виртуални декстопи на каручката, но това ми се вижда още по-неудобно - първо трябва да намеря десктопа, който ми трябва. След това - файла, който ми трябва. Е, сравнено с "поглеждам си таск бара и цъквам на джама, които ми трябва" това е безумно. Ще пробвам Хрома. Я кажи, ти кви програми ползваш за комуникация от Мак-а. Имаш ли АйСиКю клиент? Аз ползвам някъв Адиум, щото макАйСиКюто беше силно непоносим.
Adium ползвам и скайпа за мак. Иначе пробвай да караш с 4 десктопа. Мен лично конзолата и десктопите са това което най-много ми липсва в Уиндоуса. Слагаш си месинджърите в един десктоп, браузъра в друг, конзолите в 3ти, директориите в 4ти. ф8 - показва ти всички десктопи, избираш нужния, ф9 показва ти всички прозорци, избираш нужния, за мен е много удобно. Иначе ако имаш 30 прозореца, не си на 7ца и виждаш по 3 букви от имената на прозорците си е еби му майката да намериш нещо...
КуикСилвера просто ползва интерфейса на спотлайта - вградената търсачка на мак ос хикса - лупичата горе вдясно дето ти седи. Натискаш я, почваш да пишеш име на файл или директория и веднага докато пишеш ти се показват резултатите.

=======

Иначе до преди малко разцъквах иПада. Честно казано малко съм разочарован - надявах се на голям иФон, но засега е тежък и неудобен да го държиш прав в една ръка. Иначе за това което е направен е перфектен - четене на книги, браузене в интернет и гледане на филми. Мазнотията е пълна, даже цъкахме еър хокей мултиплейър спокойно двама човека едновременно. Още не са преработени достатъчно приложения, ифонските са малко грозни, но скоро най-качественото от апп стора ще е готово...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Apr 09, 2010 1:47 am

Е, аре сега. Още от ХР насам, прозорците в таскбара се групираха като се намножат и заглавията им станат нечетабилни. И така - цъкваш на групичката долу и те ти се разтеглят нагоре като меню, в което заглавията си се виждат екстра. Отделно, че си имаше и функция да ги групираш, ако не са се групирали сами още. Честно, от години се занимавам с обработка на файлове с числа по тоя начин и Уин винаги ми е бил супер удобен.

Спотлайта го знам и го ползвам понякога. Не ми се налага да тършувам много из компа, щото си имам няколко важни папки за работата и отвъд тях не пипам кой знае кво. Пък тях си ги знам къде са и кво съдържат. В този ред на мисли да те питам дали при теб го има един проблем, на който се натъквам на моята машина - кофти тайм статистики за папките. Начи, имам папки-майки, в които има други папки или файлове. И като дата, на някои от тези папки-майки не ми излиза датата на модификация на най-наскоро модифицирания файл. На други - ми излиза, както си и трябва. Това се случва и с папки, в които има само файлове - на самата папка ми седи няква по-стара дата от тази на най-наскоро модифицирания файл. На други е ок. ВТФ?

Терминал ненам що не слагат в Уиндоус. Или поне някъв ссх клиент ебаси - трябва сама да си го инсталирам и нагаждам, голяма досада е. Бтв на Виста сложих преди месеци и бях изумена колко лесно стана. С предишни Уиндоуси бая съм се борила с тия неща. Скоро ще сложа и на лаптопа с Уин 7, че ще ми трябва да се връзвам към клъстерите да си наглеждам сметките от Бг.

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Apr 09, 2010 2:09 am

Защото в уиндовската екосистема няма ssh - те си имат rdp. А имаше и hyperterminal едно време, ма се загуби някъде тази програма. то не че останаха серийни портове така или иначе. А и не вярвам че майкрософт могат да направят свястна конзолна програма вече.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Fri Apr 09, 2010 5:31 am

Днес в службата дойде някакъв човек, на когото във Future Shop (канадския номер едно магазин за компютри) му продали Mac, след като PC-то му се сговнило след 4-5 години вярна служба. "Малкото" пролемче - човекът ползва компютъра си основно за accounting, а в Канада на практика не съществува такъв софтуер за Макове. Разбира се, Apple rep-ът заедно с някой от дебилите в магазина, които му продали лаптопа, просто го изгледали тъпо, когато ги помолил да му продадат необходимия софтуер, и го пратили насам към Staples, щот ние сме щели да имаме. Можете да си представите физиономията на човека, като му казах, че сори, но за великите Mac-ове има доста липси откъм софтуер, като за неговата работа няма въобще, защото почти никой не ползва продукти на Apple за бизнес тук. Та утре ще си върне Макчето и ще дойде при нас да вземе нормален лаптоп.

Относно казаното по-горе за безбожната красота на Мак ОС-а - ае, моля ви се. Пръчката долу е все тая дали е лъскава или не, и дизайнът определено не е ебаси откровението. Както каза Хриси, останалото, изключае ФУШШШ-а, който правят прозорците, е дръвце с вид на Уин 95 или по-точно Mac OS отпреди 15-20 години (аз на такъв почнах навремето първите си стъпки с компютрите). И XP, и 7 имат иключително приятен, изчистен и хомогенен дизайн, който не прилича на някакъв Франкенщайн. На мен Win 7 като човек, занимавал се доста с дизайн, ми прави много по-добро впечатление от Mac OS X.
Както и ифона ми има нещо си към усб, което пак ми е достатъчно за всичко.
Има дебилен док, но поне върви с USB кабел поначало. За iPad-а обаче е непростимо да няма някой-друг нормален порт, щото я се пробвай да му ръгнеш някакво устройство, вместо да ръгаш него самия в комп. Macbook-овете (големите) имат 2 USB порта, 1 ненужен FireWire и 1 Ethernet. Т'ва е. За сравнение HP-то има док порт, Express Card слот, Ethernet и Dial-Up портове, HDMI, VGA, 4 USB, eSATA, card reader, 1 mic и 2 audio out. Ъм... да. Твоят може да има 4, но в момента големите десктопи идват с 8-12 и нагоре, а малките - минимум с 6. Аз лично имам 8 и по никакъв начин не ми стигат. Клавиатура, мишка, таблет, 2 принтера, уебкам, 360 контролер, външен хард или два... и все пак трябва да буча и USB пръчки. И card reader. И да си зареждам BlackBerry-то.
Това пак ми е странно, щото аз не си спомням да съм имал проблеми нито с външния ми хард, нито с усбтата...
Форматирани са с NTFS и вървят с backup/synch софтуер за Уиндоус.

Иначе туй с многото десктопи никога не съм го разбирал или намирал за нужно, независимо дали е на Linux или нещо друго. За моя работен процес (който е включвал всичко от дизайн, през data entry, та до програмиране) никога не ми е трябвал. Ако ти трябва такова нещо, за мен значи, че системата просто не е достатъчно добре организирана, за да си излееш всичко на едно място. Повече десктопи за мен са логични само при наличие на повече от един екран.

А Христина като спомена клавиатурата на Mac-а - това е най-неергономичната, цапаща се и цялостно неприятна клавиатура, която съм пипвал. За еднобутонките няма да отварям дума. Неслучайно в магазина има постоянен поток от Mac потребители, търсещи си нормални пръчки с които да заместят първоначалните.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Apr 09, 2010 7:39 am

И аз не можах да свикна с тия сменящи се десктопи, когато си играех с убунтуто. Просто са ми странни и разконцентриращи, трябва да помня кое на кой е. По-добре си е всичко на едно място.

Бтв Уиндоус още от ХР имат като плъгин PowerShell, а в 7мицата е и вграден, който според мен с лекота осигурява всичко, от което човек може да има нужда, да не говорим, че е на доста по-приятен дотнетоподобен синтаксис от силно хакерския привкус на шелскрипт в линуксите (и вероятно подобен в мака). Сега ясно, че башът си е разработван много повече и като цяло има повече възможности, но за нормален потребител (разбирай всичко под Пенчев) ПауърШелът върши сумати работи, стига да си дадеш един ден да го разцъкаш.
This is it. Ground zero.