Орсън Скот Кард за Mamma Mia!, The Dark Knight и...

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Oct 16, 2008 10:15 pm

Ще подкрепя Гибли. Кард е написал големи простотии, изхождайки от това, че разводът е обективно лошо нещо (въпреки първата част на статията, в която говори за субективизма), което никак не е сигурно всъщност и че филмите, които го "популяризират", ако изобщо този им ефект може да се окаже значителен, което също не е никак сигурно, са следователно обективно лоши за обществото ни. Ми не?

Голяма част от проблемите на една самотна майка, или на едно разведено семейство, идват от обществената нагласа и неприспособеност към тях, а не от самата раздяла. Ставайки по-толерантно и удобно за такива хора, обществото прави разводът не чак толкова лошо нещо в крайна сметка. В 21 век сме, не намирам, че е нужно да делиш живота си, или да гледаш децата си с някой, който те прави нещастен. Травмата от развода става много по-голяма, когато се изживяваш като някакъв специфичен, единичен и много нещастен случай и когато те е срам от това "кво ще кажат хората". Децата няма да ги ебе толкова, ако половината им другарчета също са с разведени родители и т.н. Те в днешното ни заето ежедневие и без това растат без родители. И изобщо, къде мога да повърна от американския християнски пуританизъм?

Батман е прекрасен филм, защото покрай него обществото ще се научи да не взривява съседния кораб с другарчетата в него, щото така правят порядъчните хетеросексуални, семейни, неразведени хора. Просто :neutral:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 17, 2008 10:20 am

Morwen wrote:Всъщност спорът започна от
One thing is certain: Films were definitely ahead of the curve, and their normalization of divorce, premarital sex, and nonmarital cohabitation were definitely ahead of the statistics.
Ще те помоля за някаква форма на информационен източник, която да говори за *приема* на тези неща. Забележи, не за наличието или мащаба им, а за *отношението* към тях. Понеже Кард само за това говори според мен, и без някакъв трети източник на информация, в момента е твоята (на Пенчев, Мат, Драгън, етц) дума, срещу неговата, а аз не обичам да приемам гледни точки по тоя начин.

Ади, от тая тема наистина не си личи много, но лично аз не оцветявам влиянието на филмите и изкуството изобщо в негативен или позитивен план. Твърдя просто, че го *има*. Вече какво е, зависи както от произведението, така и от възприемащия го човек.
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Oct 17, 2008 1:14 pm

Доста трудно ще е да се намери надеждна и достатъчно пълна информация по въпроса, все пак САЩ е огромна страна, а различията между нравите в отделните щати сериозни. Много от нещата, коиро са напълно приемливи в Лос Анджелис, са неприемливи в някой провинциален град в примерно Небраска или Алабама.

Anyway, сега се сетих за нещо свързано с темата, което подкрепя една от тезите на Кард. През 70-те години Ингмар Бергман прави за шведската телевизия този минисериал:
http://www.imdb.com/title/tt0070644/
Той става изключително популярен, а една от основните му теми е как брачната институция често задушава любовта и е по-лесно да има щастлива връзка между влюбените, когато те не са женени. В резултат, поне ако вярваме на изказванията на самия Бергман и няколкото шведски критици и коментатори, които открих в нета, броят на разводите в Швеция и дори цяла Скандинавия се увеличава значително. дали това е истина или преувеличение, не се наемам да кажа.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Fri Oct 17, 2008 1:54 pm

Амелия май леко се поуля в подкрепата към мнението на Гибли ;) .

На първо време, да припомня това, което отбеляза Роланд на първата страница на този топик: Кард не е толкова против развода, а е против начина, по който се илюстрира във филма и как филмът защитава извънбрачните отношения, като се осланя в същото време на разбиранията на публиката за щастлив семеен живот.

Също така, мнението ти за Батман, шъ ме извиняваш, е като да преведеш името на един от хитовете на Найтуиш като "Епа да ти имам ангела, таковата..." ;) .

Във всеки случай не искам да кажа, че съм напълно съгласен с Кард (айде холан, той е човекът, който нахлеби една от любимите ми писателки :lol: ), като очевидно нещо се е объркал за "Негъра-рицар" и не съм съвсем сигурен, че е в правото си да нарича "Мама мия" "hypocritical", но общо взето до голяма степен е прав според мене.

А за развода - дали не бихме могли да продължим спора в друга тема, че имам и аз какво да кажа, но се опасявам, че в момента яко флъдим тази тема с оф-топик?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Oct 17, 2008 10:06 pm

ОМГ, дочетох интервюто, щото преди го бях заебала към края поради липса на време. Мисля да не чета книгите на този автор.

Лицето си позволява да употреби доста силни думи по адрес на единия филм:
Оne of them is, in my opinion, dangerous; perhaps evil; certainly hypocritical in the extreme.
As a social artifact, this movie is so loathsome it almost gives me a rash.

с което моментално отебава всякаква умереност и се забива в позицията на християнския фундаментализъм. Окей, разводите и предбрачния секс са висше зло и филмите, които ги карат да изглеждат ок са също толкова зли. Имаше и някво обяснение що филмът е лицемерен, но аз понеже не съм го гледала, не го разбрах и не ме убеди.

Почнах обаче да си задавам въпроса какво тогава е една морално правилна постъпка според Орсън Скот Кард. Получих следният отговор:
He chooses the city.

And this is the morally right choice. It is exactly the choice that parents make when they send their children off to war, or into the police force or the fire department. If anything, the love of parents for children is greater than the love mates have for each other. Yet, when the needs of the overall society -- the city, the nation -- require it, parents make the choice to permit it, even to honor and embrace letting their children go into harm's way.
Са, като оставим настрана това, че тоя не е схванал какво става във филма, оставаме с безценното инфо, че е супер морално да си пратиш децата да убиват хора за "полза роду", но за сметка на това да се изчукаш и да забременееш преди сватбата (или недай си боже да се разведеш) е толкова ужасно и зло, че пичът почти се обрива от контакта с подобни идеи.

Вече на базата на тези гениални морално оправдани по мормонски умозаключения, ни се снасят още няколко крилати сравнителни фрази:
But The Dark Knight is, as a social influence, a Good movie. And Mamma Mia! is, most definitely, not.

But I despise art that pushes our society toward self-destructive beliefs and practices.

And I honor art that encourages us to make the tough, brave, self-abnegating choices that make civilization possible.
Господи, прибери си вересиите, щото се научиха как да ползват нета!
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 17, 2008 11:36 pm

Извинявай, не ти дочетох поста, щото ми стана ясен от началото още как ще протече. Искам да ти обърна внимание на нещо. Освен силно критичен, краен и религиозен, трябва да се има предвид и че Кард това го пише не за сайта си, а за някакъв селски вестник за селски селяни от средния запад :)

И не се излагай с глупости, че няма да му четеш книгите, това е единственият автор в историята, печелил Хюго и Небюла в две ПОРЕДНИ години, при това и двете книги са епохални и емблематични за жанра :)

Т.е. това не те задължава да ги четеш, просто са много, много, мнооого добри и ако не ги четеш, нека е поради нормални причини ;)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 18, 2008 12:21 am

Аз подкрепям и двете мнения - че Кард е краен и неправ в изводите си (както и в обосновката им) и че въпреки това пише много добре. Обаче не виждам Амелия някъде да е казала, че няма да му чете книгите, а аз й дочетох поста (бтв, Симеоне, недей така, когато някой не дочете чужд пост това въобще не ти харесва).
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Oct 18, 2008 12:30 am

Amelia wrote: Мисля да не чета книгите на този автор.
Още във второто изречение. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 18, 2008 1:29 am

Ок, явно спя.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 20, 2008 2:25 am

Абе не съм прочел интервюто, но всички до един цитати дотук навяват разни мисли... :mrgreen: Ма това беше ясно още от статията му за Роулинг ениуей.
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Oct 21, 2008 7:08 pm

Moridin wrote:Абе не съм прочел интервюто, но всички до един цитати дотук навяват разни мисли... :mrgreen: Ма това беше ясно още от статията му за Роулинг ениуей.
Само дето статията му за Роулинг беше доста по-уместна от тази за филмите и не виждам смисъл да се сравняват. :wink:

Мама мия! не съм го гледал, та не мога да коментирам мнението на Орсън Скот Кард за него. При Черният рицар, както вече се спомена, леко е недоразбрал избора на Батман. С коментара му за ситуацията на кораба с цивилните хем съм съгласен, хем не съм.
Spoiler: show
And on the civilian ship, the man who thought he could press the button to kill hundreds of convicts -- aka "human scum" -- sets the detonator back in its box. He can't do it. (This is the slight cheat, by the way; there are plenty of people who could, and it is a morally defensible act, unless you're a Quaker.)
С болдваната част съм съгласен, но с втората част на това изречение - определено не съм. Не виждам откъде-накъде ще е морално оправдано да взривиш съзнателно няколкостотин души, защото, видиш ли, били престъпници (пък и на оня кораб имаше и полицаи, между другото).

За големите обобщения дали филмите оформяли нагласите или ги следвали - зависи и от филмите, и от зрителите. Има и едното, и другото.

А мненията на Орсън Скот Кард за социалните взаимоотношения са си точно "Майко мила!" :lol: , но няма да ги коментирам подробно, че съм с прекалено добри чувства към него като автор (адашке, виж му поредицата за Ендър, най-вече Играта на Ендър). Впрочем Амелията вече доста добре се е справила в двата си поста на тази страница. :thumbsup:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Oct 21, 2008 9:31 pm

passer-by wrote:С болдваната част съм съгласен, но с втората част на това изречение - определено не съм. Не виждам откъде-накъде ще е морално оправдано да взривиш съзнателно няколкостотин души, защото, видиш ли, били престъпници (пък и на оня кораб имаше и полицаи, между другото).
Взривявайки ония няколкостотин престъпници, ти спасяваш себе си и няколкостотин почтени граждани. Поне с някакво такова впечатление останах от филма. Това може би е морално.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Oct 22, 2008 2:56 am

Кадърен автор и шибан мормонец, какво да кажа. Безумно е да го оправдавате.

Донякъде ми напомня за религиозните смехории на Толкин, който гордо е развявал парадоксалното твърдение, че Библията е единственият Истински мит.
Кард това го пише не за сайта си, а за някакъв селски вестник за селски селяни от средния запад
И това го оправдава как? Той е мормонски фундаменталист, с или без Хюго и Небюла. И всъщност половината му писания са мормонски романчета и пиески.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 22, 2008 10:14 am

От които ти евентуално си чел нещо?

А го оправдава с това, че си намества тона спрямо аудиторията.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Oct 22, 2008 11:00 am

Коя част от "Кард е мормонски фундаменталист" не прочете? Това са лично неговите разбирания, които е изповядвал от момента, в който е снесен от мормонските си родители. А дори да приемем за момент самозаблуждението ти, че просто върви по гайдата на някакви американски селяни, това го прави смешник и лицемер.

Знам, че си решен да защитаваш безумната му статийка до гроб, щот си се излъгал да й се вържеш, но не очаквай да ти пригласяме хорово.