Седемте смъртни гряха

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Кой е най-тежкият "грях", на който сте (били) подвластни?

Похот
1
3%
Лакомия
3
8%
Леност
12
33%
Алчност
0
No votes
Завист
1
3%
Гняв
1
3%
Гордост
5
14%
Ревност
1
3%
Страх
3
8%
Тщестлавие
1
3%
Предразсъдъци
1
3%
Омраза
3
8%
Властност
1
3%
Лицемерие
3
8%

Total votes: 36

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue May 13, 2008 6:26 pm

Maledictus wrote:Църквата съществува заради тези, лишени от лична сила....
Този лаф морално ме съкруши, о, Злоречиви! Според него излиза, че аз все още не съм приел църквата, защото съм преизпълнен с лична сила, което просто не е така :( Искам да се приобщя към някоя деноминация, но коя да е тя? Би ли ме посъветвал, тъй като доскоро и в отечествената ни църква имаше схизма някаква. (На времето се бях юрнал да се кръстя при дядо Фори Светулката, но след като се изцепи на един площаден Великден с "Бог ли не съществувал, о, Нечестивецо? А биг-бенг какво доказва?" и след това ревностните православни наоколо ми дружно зареваха "Комунистите в Сибир, за да има мир" - малко се поотказах.) Тъй че би ли ме посъветвал в коя църква да намеря покой за плахата си душа? И между другото, така и не разбрах защо Божественият огън на Великден снизхожда в храма над гроба на Иисус само когато там служи православен патриарх - не католик, не протестант, не арменец, а точно православен. Някакви разяснения по това чудо?
edit: Колкото до изброените от Шайха грехове - на всички съм бил подвластен понякога и да, не е тшесТлавие, а тщеславие. И засега си запазвам правото в Отвъдния като езичник да се мотам в Антрето - прохладничко е, но не и непоносимо :)
Last edited by Interpreter on Tue May 13, 2008 6:36 pm, edited 1 time in total.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 13, 2008 6:34 pm

Maledictus, затова се извиних. :oops: Не бих искала да го приемеш лично. Но Църквата, като институция, ми се струва доста отвратителна двуличница! :evil: Намирам списъка с греховете, прекаленно общирен с глупости. И доста оскъден от истински грехове към хората и също към Човечеството, като цяло!
Заплесвам се, разбъбрям се и бля!! :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Thu May 15, 2008 11:33 am

Нищо не съм приел лично, спокойно....... Навремето в "двери" бях писал доста дълга статия (резната, натюрлих), посветена на това какво прави църквата с християнството и прочее не съм аз този, който би се обидил от това ;)

А греховете.... някъде по-горе засъждавах именно по този въпрос - ВСИЧКИ грехове спрямо човечеството, спрямо Бога, спрямо себе си изхождат по един или друг начин от Седемте.....

Не мога да ти дам съвет, Преводачо, различен от този, който давам на всички - християнството Е религията (поне според мен е най-"готината"). Обаче...... колкото и грубо да прозвучи, църквата в момента няма нищо общо, с това което би трябвало да бъде........ В смисъл има общо, но, НО.....

Аз не се изповядвам, признавам си го. Не и пред свещеник. Не смятам, че АЗ се нуждая от посредник, за да почувствам Бог в сърцето си и да го помоля за прошка. Да не говорим, че ако наистина сгазя лука лошо, най-добре би било с дела наяве да го поправя, бостанчето, вместо да очаквам, че само ще ми прочетат една молитвичка, ще дам пет лева на дяда попа (е, аз няма щот съм иподякон, пък и НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДАВА (свещениците са ДЛЪЖНИ да свещенодействат без да искат пари за това, но.....) обаче.......)
Паля свещи..... Моля се пред икони, но също се моля и в нас си, и изпитвам същото олекване отвътре и възнасяне, сякаш не стъпвам по земята. И не ми трябва храм, за да го постигна. На други им е нужен. Нужни са им ритуалите, защото не могат да ги извършат вътре в себе си. Нужни са им проповеди, защото не могат сами да намерят пътя на сърцето си. Нуждаят се от заклинанията и църковно-славянския език. И във всичко това няма нищо лошо, дори напротив - все пак човек е същество психофизическо и няма как да не се нуждае и от видимо, за да скрепи връзката си с невидимото. Лошо е, когато някой започне да използва тази потребност, за да припечелва по хиляда-две хиляди на месец. Вярно, че свещеническата заплата е само 200 лева, но.......

Ще завърша с една историика. Преди време един презвитер (не помня кой от всички беше, а и да си го спомня - какво от това ;)) след службата проповядваше пламенно срещу симонията (вземането на пари срещу извършването на свещенодействие), заклеймявайки я като най-върл грях. В този ден аз му клисарувах, на въпросния свещеник, беше пловдивчанин. И го слушах как говори нещо като това, дето го пиша сега, и си рекох "Ей, Богу, при такъв бих служил!"....
Да обаче (винаги идват "да, обаче"-тата) след службата дойде една женица да я изповяда и да й прочете молитва..... След като свърши й прибра 20 лева!!!!! Идеше ми да го пребия с кадилницата!
Ако попаднеш на такъв човек........ да, няма как да ти хареса Църквата..... нищо Христово не би намерил в нея.

Друг един свещеник обаче всяка коледа със свои пари (спестява половината от парите си от треби и миналата година беше заделил 3000лв) купува играчки и шоколади и дегизиран като дядо Коледа ги носи в три дома за сираци. Един друг свещеник не съм го видял веднъж да вземе пари за да прочете молитва или да изповяда, стоял е в олтара или на пейките в храма с часове, за да изслушва хора, които имат проблеми и да им помага - повече като психолог, отколкото като свещеник..... Трети пък съм го "хващал" да ходи понякога по домовете на по-старите си еноряши (които вече си го молят без да се притесняват) да отстрани някое проблемче - я протекло някъде, я батерията на душа тече......

Какво да кажа? Църквата като институция може да е прогнила, обаче ПОВЕЧЕТО отделни индивиди в нея са свестни и честни хора, не някакви свине, дето от сутрин до вечер поебват момченца и се тъпчат със свинско.... Така че, Преводачо, ако искаш да влезеш в църква, просто търси. Не всички попове са лоши, дори обратното. Въпрос е на личен избор. Ако по-те привлича католицизмът - не се спирай. Същото е с ислям, индуизъм или будизъм или каквото още искаш. Във всяка от тях има частица от Бог, частица от нас. Само калъпите са различни. Повярвай ми.

Колкото до Небесния огън..... ми....... официалната версия е, че ние сме единствената истинска църква на земята..... Неофициалната..... просто сме се сетили първи? Всъщност не зная. Както казах въпросът е много метафизичен и много...... абе спорен.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 15, 2008 2:00 pm

Вчера питаха някакви дечица по БТВ какво работи свещенника и повече казаха - продава свещи :wink:
Отивам веднъж в храма и някъв "псевдосвещенник" не ме пуска да вляза щото не съм купил 10 свещи- вика ми - купи 10 свещи и тогава влизай.
Е как да вляза пак там да еба?
Точно Христос където е изгонил търговците от храма- и те пак са се върнали там.
Затова си вярвам ама по мой си начин- без църкви, без попове търговци, без лицемерие- ритуали не изпълнявам и никога не съм изпълнявал.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Thu May 15, 2008 2:22 pm

Именно за това говоря ;)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu May 15, 2008 3:05 pm

Благодаря за добрия отговор, Маледиктус.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed May 21, 2008 1:59 pm

Още нещо във връзка с казаното от Базил малко по-горе за българската православна църква. :neutral:

http://www.dnevnik.bg/show/print.php?storyid=494740
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)