Нищо не съм приел лично, спокойно....... Навремето в "двери" бях писал доста дълга статия (резната, натюрлих), посветена на това какво прави църквата с християнството и прочее не съм аз този, който би се обидил от това
А греховете.... някъде по-горе засъждавах именно по този въпрос - ВСИЧКИ грехове спрямо човечеството, спрямо Бога, спрямо себе си изхождат по един или друг начин от Седемте.....
Не мога да ти дам съвет, Преводачо, различен от този, който давам на всички - християнството Е религията (поне според мен е най-"готината"). Обаче...... колкото и грубо да прозвучи, църквата в момента няма нищо общо, с това което би трябвало да бъде........ В смисъл има общо, но, НО.....
Аз не се изповядвам, признавам си го. Не и пред свещеник. Не смятам, че АЗ се нуждая от посредник, за да почувствам Бог в сърцето си и да го помоля за прошка. Да не говорим, че ако наистина сгазя лука лошо, най-добре би било с дела наяве да го поправя, бостанчето, вместо да очаквам, че само ще ми прочетат една молитвичка, ще дам пет лева на дяда попа (е, аз няма щот съм иподякон, пък и НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДАВА (свещениците са ДЛЪЖНИ да свещенодействат без да искат пари за това, но.....) обаче.......)
Паля свещи..... Моля се пред икони, но също се моля и в нас си, и изпитвам същото олекване отвътре и възнасяне, сякаш не стъпвам по земята. И не ми трябва храм, за да го постигна. На други им е нужен. Нужни са им ритуалите, защото не могат да ги извършат вътре в себе си. Нужни са им проповеди, защото не могат сами да намерят пътя на сърцето си. Нуждаят се от заклинанията и църковно-славянския език. И във всичко това няма нищо лошо, дори напротив - все пак човек е същество психофизическо и няма как да не се нуждае и от видимо, за да скрепи връзката си с невидимото. Лошо е, когато някой започне да използва тази потребност, за да припечелва по хиляда-две хиляди на месец. Вярно, че свещеническата заплата е само 200 лева, но.......
Ще завърша с една историика. Преди време един презвитер (не помня кой от всички беше, а и да си го спомня - какво от това

) след службата проповядваше пламенно срещу симонията (вземането на пари срещу извършването на свещенодействие), заклеймявайки я като най-върл грях. В този ден аз му клисарувах, на въпросния свещеник, беше пловдивчанин. И го слушах как говори нещо като това, дето го пиша сега, и си рекох "Ей, Богу, при такъв бих служил!"....
Да обаче (винаги идват "да, обаче"-тата) след службата дойде една женица да я изповяда и да й прочете молитва..... След като свърши й прибра 20 лева!!!!! Идеше ми да го пребия с кадилницата!
Ако попаднеш на такъв човек........ да, няма как да ти хареса Църквата..... нищо Христово не би намерил в нея.
Друг един свещеник обаче всяка коледа със свои пари (спестява половината от парите си от треби и миналата година беше заделил 3000лв) купува играчки и шоколади и дегизиран като дядо Коледа ги носи в три дома за сираци. Един друг свещеник не съм го видял веднъж да вземе пари за да прочете молитва или да изповяда, стоял е в олтара или на пейките в храма с часове, за да изслушва хора, които имат проблеми и да им помага - повече като психолог, отколкото като свещеник..... Трети пък съм го "хващал" да ходи понякога по домовете на по-старите си еноряши (които вече си го молят без да се притесняват) да отстрани някое проблемче - я протекло някъде, я батерията на душа тече......
Какво да кажа? Църквата като институция може да е прогнила, обаче ПОВЕЧЕТО отделни индивиди в нея са свестни и честни хора, не някакви свине, дето от сутрин до вечер поебват момченца и се тъпчат със свинско.... Така че, Преводачо, ако искаш да влезеш в църква, просто търси. Не всички попове са лоши, дори обратното. Въпрос е на личен избор. Ако по-те привлича католицизмът - не се спирай. Същото е с ислям, индуизъм или будизъм или каквото още искаш. Във всяка от тях има частица от Бог, частица от нас. Само калъпите са различни. Повярвай ми.
Колкото до Небесния огън..... ми....... официалната версия е, че ние сме единствената истинска църква на земята..... Неофициалната..... просто сме се сетили първи? Всъщност не зная. Както казах въпросът е много метафизичен и много...... абе спорен.