Moderator: Moridin
Но, моля те, съгласи се, че не значи и че не е, нали? ;)И ти се иска ако можеш да го хванеш образно казано за врата и да го насочиш в правилната посока. Но това не означава, че е правилно да постъпваш така
Понякога обаче просто не е възможно. И ако все пак знаеш, че си прав? Ако знаеш, че трябва да направиш нещо? Не че го владеем тоз похват сугестивния у наше село, ама...А и както и да изменяш подхода, най-добре е да убедиш, а не - да измамиш другия да постъпи, както ти искаш
Виж сега, и аз давах грешките само като пример. Имах предвид, че понякога, когато обичаш някого (и като приятел също) може дори да се промениш заради него, но по свое желание, един вид.Roland of Gilead wrote:О, Морви, не става дума за такива неща. Грешките се прощават, помагаш или не обръщаш внимание, но аз не това имам предвид под изискване и очакване. Става въпрос за неща, които очакваш от човека да прави или желание да му повлияеш в дадена посока, дори и той да не иска... такива работи.
Amazingly enough - не. Което отговаря и на:I have this feeling, че в случая "докъде" трябва да се разбира като "доникъде", а?
Напротив, всъщност естествено е всички да сме така, само че това не е човекът от другата страна. Това е пак същият даващ човек, който се радва да очакват от него :Р Когато и двамата са такива, a perfect circle occurs, and so forth...Човекът, който има нужда да знае, че от него някой очаква нещо, че някой близък човек очаква нещо от него? Защо трябва да няма такъв?
Тогава защо се занимават още с теб? Не си говорим за ситуация, в която единият дава и не си позволява да очаква, всъщност. Аз си мисля за тази, в която и двамата дават, без да се нуждаят всъщност от ответ. И това не е "не ме пипай, не очаквай нищо, и всичко е на 6". Естествено, така нищо не става. За каква близост си говорим изобщо? Въпросът не е да не очакваш, а именно да *освободиш от очакванията си*. Има *огромна* разлика. Човекът от твоя пример би се радвал някой да очаква нещо от него, но не и да го очаква като даденост, то се... обезценява. Когато едно очакване стане подсъзнателна принуда, то неизменно придобива отрицателен характер. As elementary of psychology, as it gets. Пък и сигурен съм, че всички сме се чувствали така в някакъв момент ениуей, не е само до теоретизиране.Ах да, и докато сме на темата, какво мислите за момента, в който осъзнаеш, че отсреща не искат нищо и не очакват нищо от теб, но не заради извратени алтруистични подбуди, а просто защото са твърде разочаровани от нежеланието ти да дадеш каквото и да е и са вдигнали ръце?
Точно точно така е и според мен. И всъщност Е единственият правилен начин, който аз виждам и в който вярвам.Ами аз не мисля, че това е много правилно. Когато става дума за промяна "у някого", е най-добре тя да си върви естествено. В противен случай си е форма на насилие, независимо от добронамереността, и може и да нарани човека. Най-често това и става. Човек трябва да "узрее" за някаква промяна у себе си. Не теоретизирам, а говоря съвсем от личен опит. А ако нещата, които не харесваш у другия надделяват над тея, дето ги харесваш, ами то май тоя човек не ти е чак толкова скъп. Не говоря за количество, а за качество.
Roland of Gilead wrote: Но, моля те, съгласи се, че не значи и че не е, нали?![]()
Ами... прекрасно е казано, Моридин! Особено последното изречение!Въпросът не е да не очакваш, а именно да *освободиш от очакванията си*. Има *огромна* разлика. Човекът от твоя пример би се радвал някой да очаква нещо от него, но не и да го очаква като даденост, то се... обезценява. Когато едно очакване стане подсъзнателна принуда, то неизменно придобива отрицателен характер.
Ами какво ще кажеш за варианта приемане на факта, че човекът няма да се промени според мнението ти, и да продължиш да очакваш да те обича и да гледа на теб като на приятел?Roland of Gilead wrote:Но той не поддава, не желае да промени нищо в себе си или просто теб не те бива в подсъзнателната манипулация :р И какво? How is that any different от това да спреш да очакваш?
Както казах - всичко приключва когато вдигнеш обичта си от него... В противен случай - не, не приключва.Какво става, когато осъзнаеш, че необременявайки другия, ти си му дал свободата (може би негово право, но това няма значение) да не променя нищо в себе си, може би просто защото ти не си нито добър пример, нито достатъчно убедителен по какъвто и да е начин? Нима не се стига пак до етапа, в който ти просто вдигаш очакванията си от човека и всичко приключва?
Ами трябва да ги е имало, за да се породи това приятелство въобще. а за да изчезнат, твърде генерални трябва да са промените... не, че е невъзможно. А и ти сам говориш за момент, за нещо, което в момента ти се струва важно... Всъщност, каквото и да кажа май няма значение, когато става дума за усещане за "съсипване". Ако чувстваш нещата така по отношение на приятел мога да кажа едно искрено "Съжалявам", не че това ще помогне anyway. Но мога също да кажа, от своя си опит, че едно приятелство може да преодолее тежки и крайни моменти. Въпросът е в това да не слагаш "присъда" на приятелството.... ъъъ "смъртна" имам предвидно ако ги няма нещата, в които си приличате, приятелство не може да има.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests