Телефонен етикет
Moderator: Moridin
Защо ми прилагаш като доказателство, че не трябва да позвъниш изключения от правилото? Говорим за принципа.
За пореден път - става въпрос да позвъниш, когато се освободиш. Независимо дали от срещата с шефа или от гадното си настроение. Обаче не виждам защо трябва да ти звънят пак, след като очевидно няма как да знаят дали няма да те прекъснат пак. За теб е по-добре ти да покажеш кога е удобно за теб. Ако трябва и с клипване, ако в това е проблемът, макар че точно ти и Жоро (поне до скоро) май нямахте проблеми със сметки.
Ся, Рол го е казал много добре - виждаш, че някой иска да говори с теб, отказваш му временно, но когато не му се обадиш (или поне го правиш системно) пак, това налага извода, че очевидно временното е постоянно или най-малкото ти се комуникира с него само в краен случай.
За пореден път - става въпрос да позвъниш, когато се освободиш. Независимо дали от срещата с шефа или от гадното си настроение. Обаче не виждам защо трябва да ти звънят пак, след като очевидно няма как да знаят дали няма да те прекъснат пак. За теб е по-добре ти да покажеш кога е удобно за теб. Ако трябва и с клипване, ако в това е проблемът, макар че точно ти и Жоро (поне до скоро) май нямахте проблеми със сметки.
Ся, Рол го е казал много добре - виждаш, че някой иска да говори с теб, отказваш му временно, но когато не му се обадиш (или поне го правиш системно) пак, това налага извода, че очевидно временното е постоянно или най-малкото ти се комуникира с него само в краен случай.
Last edited by Morwen on Tue Nov 20, 2007 1:32 pm, edited 3 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Morwen wrote:изпуснеш си телефона в бирата

А тва е леко странно.DELgado wrote:не е в настроение да комуникира дори и с приятелите си

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
shayhiri wrote:Morwen wrote:изпуснеш си телефона в бирата![]()
![]()
Красота. Кой герой го направи тва?
Всъщност точно това никой, но съм чувала за човек, който нарочно си е пуснал гумираната Нокия в еднолитровата халба бира, за да демонстрира, че и там ще звъни.

I don't wanna die
Кой ли ше да е тоя човек? Звучи ми като познат на Никола.
А има ли изобщо такава гумирана Нокиа с подобни претенции?
Иначе съм с Морви и Рол. Ако някой ми позвъни обратно, го оценявам и даже обикновено затварям преди да е успял да протестира, за да го набера аз (ако е по-дълъг разговор). Ако не ми позвъни обратно, отбелязвам бегло евентуалната му незаинтересованост, без да се впечатлявам, и звъня пак в друго време.

Иначе съм с Морви и Рол. Ако някой ми позвъни обратно, го оценявам и даже обикновено затварям преди да е успял да протестира, за да го набера аз (ако е по-дълъг разговор). Ако не ми позвъни обратно, отбелязвам бегло евентуалната му незаинтересованост, без да се впечатлявам, и звъня пак в друго време.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Не е никой познат.
Иначе мисля, че става въпрос за този модел
http://www.ciao.co.uk/Nokia_5210__Review_5351838
Иначе мисля, че става въпрос за този модел
http://www.ciao.co.uk/Nokia_5210__Review_5351838
I don't wanna die
Ми мойта не е гумирана 6600 нокия пък си я люснах в чашата с вода като пълен кретен и си бачкаша, не че я държах докато звънне, ма и що бира я е заливала. само щрака са малко 0-та само. Иначе ериксоните гумираните тухли бачкаха, ма гумата им се разлага бързо с времето.
Иначе, телефона когато съм на среща или въртим презентация или в кино или просто не на кеф го изключвам. Не съм роб на техниката, ни лекар на повикване да му трепера. Ако не вдигам хич най-вероятно съм си захвърлил некъде телефона и/или не го чувам.
Иначе е по-редно ако някой ме търси и ме кефи поне малко или е по работа аз да звънна веднага като мога. Ако имам пари в картата де, че рядко гледам колко ми остават.
Иначе, телефона когато съм на среща или въртим презентация или в кино или просто не на кеф го изключвам. Не съм роб на техниката, ни лекар на повикване да му трепера. Ако не вдигам хич най-вероятно съм си захвърлил некъде телефона и/или не го чувам.
Иначе е по-редно ако някой ме търси и ме кефи поне малко или е по работа аз да звънна веднага като мога. Ако имам пари в картата де, че рядко гледам колко ми остават.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Много се впечатлих за телефоните.

Не че аз някога бих изпуснал моя (никога нищо не изпускам), но съм виждал толкова мацки да си изпускат поредния абсурдно скъп подарък в тоалетната например, че би трябвало да им купуват само такива.Advantage to the phone is that they are definatley waterproof and shockproof as mine went into the washing machine then the tumbledryer by accident and came out still working, was totally amazed with this plus it got it clean.

едит: Морви ште убия! Престани си махаш най-интересните постове, тва е като да дърпаш килимчето изпод краката на хората!
Виж как се изпуснах.
Не бе, тва веднъж само. Другите пъти просто излизат оттам с празни ръце, истерясали или демонстративно незаинтересовани, и преразказват.
Виж как се изпуснах.

Не бе, тва веднъж само. Другите пъти просто излизат оттам с празни ръце, истерясали или демонстративно незаинтересовани, и преразказват.
Last edited by shayhiri on Tue Nov 20, 2007 2:04 pm, edited 1 time in total.
- Interpreter
- Forsaken
- Interpreter
- Forsaken
Прочетох го. Но си мисля, че все пак опира до проблема с "първото обаждане" - там е атавизмът.
Вярно, че в някои случаи "социалният етикет", основаващ се на психохологически атавизъм работи - например, ако се обадиш на потенциален работодател и той ти каже "в случай, че ви одобрим, ще ви потърсим", е вредно да му звъниш нетърпеливо, защото в най-добрия случай ще си смъкнеш цената.
Но да се правиш на важен и да не звъниш на близки, познати и приятели, очаквайки те първи да ти се обадят, какво е?
Ти например си много коректен комуникатор, но колко пъти си се обадила първа на дедо си или на мене, просто за да попиташ "как си, скъпи, добре ли си?" Николко
А знаеш ли колко е тонизиращо
Вярно, че в някои случаи "социалният етикет", основаващ се на психохологически атавизъм работи - например, ако се обадиш на потенциален работодател и той ти каже "в случай, че ви одобрим, ще ви потърсим", е вредно да му звъниш нетърпеливо, защото в най-добрия случай ще си смъкнеш цената.
Но да се правиш на важен и да не звъниш на близки, познати и приятели, очаквайки те първи да ти се обадят, какво е?
Ти например си много коректен комуникатор, но колко пъти си се обадила първа на дедо си или на мене, просто за да попиташ "как си, скъпи, добре ли си?" Николко

А знаеш ли колко е тонизиращо

Бе човек си намира винаги за кво
Пък и ти си доказателство че тва не е проблем за много хора ;р Е, ако не си случил на demanding prick за приятел де 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Да, но е нормално да ги имаш. Освен това, когато искаш да осъществиш комуникация, все някакви очаквания, че ще ти отговорят някак би трябвало да имаш. Говорим именно, че е нормално да имаш очаквания да ти се обадят.Аз просто исках да кажа по-горе че според мен ако нямаш очаквания да ти се обадят пак няма да има за какво да се разочароваш или сърдиш после.
По тази логика и ако нямаш очаквания, че приятелите ти те харесват, няма как да се разочароваш, но е нормално да ги имаш.
Валери (преводачо, че станахте много), говорим за конкретно за случая, когато другият се е опитал да се свърже с теб, но не е можал. А това дали въобще се обажда е съвсем друга бира. В смисъл, свързано е, но е много по-мек случай.
I don't wanna die
Жоро, чисто прагматично и изчислително, смятам, че става въпрос за равенство на жеста (а не за стотинките или отделеното време). В обществото е прието да се отговаря на опитите за разговор - обратното е неучтиво. Нормата се основава на чудесния принцип да връщаме добрите жестове и да се отнасяме с другите така, както бихме искали те да се отнасят с нас, бла бла. Развитието на технологиите още не е направило този принцип излишен (и не мисля, че това има шанс стане скоро).
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.