Star Wars - фентъзи или фантастика?
Не знаех за горното, Рол. Ако е така, чудесно.
 Е винаги има пръв път.
 Е винаги има пръв път.

Откакто се знаем, викаш.Morwen wrote:Показателно е, че за пръв път в последните около седем месеца съм склонна да се съглася с Шайхири...
 Е винаги има пръв път.
 Е винаги има пръв път.passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Айде сега да газим Езиковите гимназии.  
   Бъркам ги, да, аз ги броях от Коледа, ама пак не излизат.

П.П.: Иначе ми хареса как Рол собственоръчно задържа два дни Термопилите във вражеския форум. Май е време за поредната част от фентъзи списъка ми в нашия си книжен, че да наваксаме с флейма.
 Май е време за поредната част от фентъзи списъка ми в нашия си книжен, че да наваксаме с флейма. 

П.П.: Иначе ми хареса как Рол собственоръчно задържа два дни Термопилите във вражеския форум.
 Май е време за поредната част от фентъзи списъка ми в нашия си книжен, че да наваксаме с флейма.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Star Wars според мен е космическо фентъзи, като ударението естествено пада на втората дума. 
A long time ago in a galaxy far, far away = Once upon a time in a remote kingdom 

Плюс всичко около Силата (и как някои неща ставали "по волята на Силата"), джедаите (монаси-воини-дипломати), The Chosen One, нравоученията как да се избегне Тъмната страна на Силата и да се остане в Светлата, комбинацията сирак-магьосник-воин-принцеса-зъл владетел... Фентъзи, та дрънка.

A long time ago in a galaxy far, far away = Once upon a time in a remote kingdom

Плюс всичко около Силата (и как някои неща ставали "по волята на Силата"), джедаите (монаси-воини-дипломати), The Chosen One, нравоученията как да се избегне Тъмната страна на Силата и да се остане в Светлата, комбинацията сирак-магьосник-воин-принцеса-зъл владетел... Фентъзи, та дрънка.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ами ако ти преча с нещо, вземи мерки, нали си админ.Roland wrote:Ти не беше ли напуснал?
Пожелавам ти скоро да пораснеш. Не само на години.
The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
С две ръце зад фантастика. Или поне според мен е било замислено за такова. 
Налице имам всички фантастични елементи- космически кораби, светлинни мечове(упгрейтваната версия на ножовете Хенкелбах, дето режат кабели и пирони).
Аз фантастика свързвам с по- равита технология- това е налице. Фантастиката всъщност е по- скоро за бъдещето, но доколкото си спомням сагата почваше с "Алонг тайм аго". Естествено това е от гледна точка на филма. Спрямо сегашното развитие на човечеството Стар Уърс попада в категорията бъдеще, следователно- фантастика.
Силата е елемент, който бих казал, че по-приляга на фентъзито, но един елемент филм не прави.
Имаме и разни измислени раси, което приляга и на двата жанра, но като се загледаме в расите- разни Сити и роботи, те много по- добре се вписват в категероята бъдеще=>фантастика.
Като чуеш фентъзи си представяш замъци/фейчки/войни с големи несветлинни мечове, тоест нещо съвсем различно от Междузвездни войни. Има си и изключения де, ама това мисля, че не е едно от тях.
ПП: Темата хич не е лоша. И аз отдавна се чудя към кой жанр е.

Налице имам всички фантастични елементи- космически кораби, светлинни мечове(упгрейтваната версия на ножовете Хенкелбах, дето режат кабели и пирони).
Аз фантастика свързвам с по- равита технология- това е налице. Фантастиката всъщност е по- скоро за бъдещето, но доколкото си спомням сагата почваше с "Алонг тайм аго". Естествено това е от гледна точка на филма. Спрямо сегашното развитие на човечеството Стар Уърс попада в категорията бъдеще, следователно- фантастика.
Силата е елемент, който бих казал, че по-приляга на фентъзито, но един елемент филм не прави.
Имаме и разни измислени раси, което приляга и на двата жанра, но като се загледаме в расите- разни Сити и роботи, те много по- добре се вписват в категероята бъдеще=>фантастика.
Като чуеш фентъзи си представяш замъци/фейчки/войни с големи несветлинни мечове, тоест нещо съвсем различно от Междузвездни войни. Има си и изключения де, ама това мисля, че не е едно от тях.
ПП: Темата хич не е лоша. И аз отдавна се чудя към кой жанр е.
Scourge wrote:викаш в принцеси, император-черен маг, рицари джедаи, тъмни и светли, мастъри и апрентиси нищо фентъзи няма.
а ситите са перфектната фентъзи групировка. как изобщо ти хрумна, че се вписвали по-добре в бъдеще/незнамсикво.
има, ама има и фантастични елементи. Една фантастика с някъв дракон си остава фантастика. Едно фентъзи с космически кораб е фантастика.