София Филм Фест '07

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Fri Mar 09, 2007 6:41 pm

Е, мерси, ма в неделя трябва да ходя на закриването на Феста с "Неудобната истина". :D Между другото това не е първият противоречив отзив за Земята, на който попадам. Четох доста ревюта на хора, които откровенно са намразили този филм, въпреки че са върли фенове на Гилиъм.
Ма споко де, сигурно ше го видя, както рекох. При нас има да се върти до разпад на копието по-нататъка. :D
:shark:
Feel the summer!

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Fri Mar 09, 2007 7:23 pm

Roland, въпреки по-особените ми, според теб, виждания за филмите, в случая с Tideland проблемът ми с този филм не е в тях. Филмът е това, което казах и 1-ственото нещо, което го спасява е изпълнението на малката Джелайза-Роуз, която съм гледала в Болница Кралството и Сайлънт Хил.
Spoiler: show
Всичко, което аз видях в този филм е самотата на едно дете и отчаяното му желание да има приятели. Ама защо показано по този начин? :? Какъв беше смисълът?
Amos, аз Тери Гилиъм го уважавах много заради 12 маймуни, но 1-то нещо, което казах на приятелите си като излязохме от залата беше "Напомнете ми да задраскам Гилиъм от списъка си с предпочитани режисьори."

Roland, филмът на Линч е с Лора Дърн в гл роля и 3-те му часа минаха мн по-бързо отколкото 2-та на Tideland. Въпреки объркването и леко неразбираемата история, гледането на Inland Empire ми донесе повече удоволствие от Tideland. Пък ти ако после кажеш, че последния ти е харесал и колко е велик ... ми ... ще го запомня тва.
pulled out

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 09, 2007 7:31 pm

Не ми е минало през ум да сравнявам по качество два филма, които не съм гледал. Просто изразявам искрената си антипатия към режисьора на единия :) И да, знам кой играе в Инланд Емпайър.
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 10, 2007 9:21 am

Ок, значи искам дебело да подчертая колко добър филм е Вятърът над ечемичените ниви. Изключително изигран (Силиън Мърфи е страхотен актьор, изобщо не очаквах да е толкова добър), силно емоционален и страхотно заснет. Естествено идеята му е клиширана и изтъркана колкото си щеш, но това не му пречи да е наистина качествен, така че който може - да налазва.

Днес съм на Време от 13:30 в Люмиер. Филмът изглежда интересно, а и Ким Ки Дук си е много мой човек след Самарянката, тъй че ако някой реши да се засили, нека ми звънне.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat Mar 10, 2007 10:10 am

Аз пък гледах сръбския Клопка вчера, който се оказа една много добра драма, отлично изиграна и с много добре развити сюжет и идеи. Визуално не впечатлява обаче, което е единствената ми забележка.

Anyway, аз и без това бях твърдо решил да ходя на Вятърът над ечемичените ниви, дано и на мен ми хареса толкова. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 10, 2007 10:30 pm

Време оправда очакванията ми :) Филмът е страхотен, адски емоционален и донякъде сюреалистичен. Ким Ки-Дук явно си е класа, човекът, и ще трябва да се следи :)

Утре пък сме на травестити в Закуска на Плутон от 1730 в Зала 1 на НДК (Силиън Мърфи вече не го пропускам за нищо на света), а след това Тайдлендът викам среща 20:20 на фонтана на Славейков.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Mar 11, 2007 1:36 am

Roland wrote:Изглежда тъп. Може би ше скипна.
Да разбирам ли тогава, че вече не си на горното мнение за "Sunshine"? :) Ще дойда 20:20.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 11, 2007 10:33 am

Не разбирай. Такива филми е се в гъз кой играе в тях.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Mar 11, 2007 3:01 pm

Значи все пак историята е най-важна? 8-)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 11, 2007 3:42 pm

Дразниш ме.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Sun Mar 11, 2007 7:47 pm

Сега се връщам от прожекцията на Големият шеф и мога да кажа, че филмът ме разби от смях. Отлично прежиявяване. Да не говорим за финалната сцена, просто щях да си умра от кеф. Мога силно да го препоръчам на всекиго.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Mar 11, 2007 11:58 pm

Аз пък се завръщам от 'Tideland' и мога само да споделя възхищението си. Филмът е прекрасен, а малката играе великолепно :).
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Mar 12, 2007 12:16 am

http://www.smart.co.uk/dreams/askterry.htm (полезен линк)

Казва се Джодел Ферланд и изнесе на крехките си плещи целия филм. :shock: Вярвам, че ще виждаме и други добри филми с нея, засега е само на 12. Гледането си заслужава дори само заради нейното изпълнение.

Филмът си заслужава и само заради поддържащите роли (четири всичко на всичко, ако не броим четирите кукли на Джодел/Джилайза и говорещия катерик) - в една от които не друг, а неостаряващият Джеф Бриджис, дюд! :lol:

Споменах ли визията и кинематографията? Заслужава си и само заради тях. Тери Гилиъм в най-добрата си форма. 8-)

При цели три причини за гледане, историята като че ли няма значение. Обаче точно тя е най-важната. Да ни накара да си спомним колко такива деца има по света и да се поставим на тяхно място - дотолкова, че да се запитаме дали и ние самите не сме на тоя хал. :?

П.П.1: Не знам, Моргана, за мен този филм е най-добрият на феста (без да съм гледал толкова други колкото бат'Рол). :)

П.П.2: Рол, ето какво имах предид:
http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=tideland.htm
Забележи в колко кина е бил прожектиран филма и колко е изкарал. :roll: Poor Terry.

П.П.3: Заслужаваше си не само гледането, но и над половинчасовото висене в претъпканото фоайе, докато свърши предишната прожекция и опразнят залата. :roll: Филмът почна в 9:30 вместо в 9:00.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 12, 2007 8:11 am

И аз да потвърдя мнението за Тайдленд - разкошен е филмът. Приказно болен, дори отвратителните елементи бяха подчинени на някаква магическа приказност. Особено ми хареса как всичко (почти) нито за един момент не стана нереално, дори момиченцето (почти) през цялото време осъзнаваше реалната страна на нещата и точно това двойнствено, едновременно тривиално и едновременно приказно тълкуване на всяка сцена пред очите й, беше за мен шедьовърното във филма, освен разбира се операторството и актьорската игра, които ме отвяха :)

Да се търсят някакви морални послания от сорта на описаното в спойлер тага на Моргана за мен е безкрайно неуместно. Моралният елемент е очевиден и никому не е нужен подобен филм да го напомня. Целта е съвсем друга и идеално се описва с думите a state of art :)
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 12, 2007 8:55 am

Именно. Тери Гилиъм нито е човекът, който ще хване да пуска морални и социални послания във филмите си, нито онзи, който, ако все пак го прави, ще използва подобен метод. Филмът си е една арт-гротеска със силен емоционален елемент. Обаче КОЛКО добре се е справил...