Oscars 2007

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 26, 2007 3:24 pm

Тази критика я приемам, макар вече да изпитвам известно нежелание да го гледам, просто филмите за война са винаги много хубави и невероятно ценни, но и безкрайно затормозяващи...

Сега бъди един добър приятел и драсни едно ЛС ако имаш линк за Infernal Affairs или дали можеш да ми го дадеш на някакъв носител, аз сега ще се разтърся пак по сайтовете. Мерси предварително :wink: .

Морви се изказа готино:).

п.с. Господи за пръв път някой от близнаците е на едно мнение с мен, не мога да повярвам, съвземете се ПЛС :D .

EDIT: То било трилогия, сега ги захапах мощно от замундата.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Mon Feb 26, 2007 3:30 pm

Само да кажа, че церемонията беше размазваща. Никой не ги умее тия работи като американците. Image Водещата беше много добра, съвсем в свои води се носеше и се усети тва. От наградените най съм доволен за Скорсезе и Дженифър Хъдсън (и двамата бяха заслужили, за първия да не говорим колко). Яд ме беше, че Питър О'Туул за пореден път се размина с наградата. Не, че това го прави по-малко велик актьор, де. Гаф беше също, че в сегмента за кариерата на Енио Мориконе липсваше музиката от "Имало едно време на Запад", която му е сред най-най-най-добрите произведения.

Но пак казвам, спектакълът беше на високо ниво и искрено се забавлявах. Не ги усетих как минаха тия малко повече от 4 часа - гледах и се дивях. :D Тия дни мисля да си дръпна церемонията, да я изгледам пак и да си я запиша за архива. :wink:
:shark:
Feel the summer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 26, 2007 3:33 pm

@Никола: аз пък не съм гледала нито един от двата филма, както и почти никой от номинираните изобщо. Но съм против тази награда по принцип. Не става въпрос за това кой филм е по-добър и по-известен и дали The Departed си заслужава наградата сам по себе си. Става въпрос за това, че не е оригинален. Че е правен по филм, измислен от други сценаристи, и направен най-напред от друг режисьор - направен толкова добре, че някой в Америка го е видял и си е казал "я, искам и аз". Но този някой (студиото или режисьорът или който там си е харесал идеята) не е бил пръв, а се е опрял на творчеството на онези другите неизвестните азиатски хорица. Това е цялата работа. За мен наградата за най-добър филм би трябвало да включва признанието към създателите му, че са направили нещо оригинално и изключително, а един римейк, колкото и да е качествен сам по себе си, не отговаря на този критерий.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 26, 2007 3:41 pm

Ghibli wrote:@Никола: аз пък не съм гледала нито един от двата филма, както и почти никой от номинираните изобщо. Но съм против тази награда по принцип. Не става въпрос за това кой филм е по-добър и по-известен и дали The Departed си заслужава наградата сам по себе си. Става въпрос за това, че не е оригинален. Че е правен по филм, измислен от други сценаристи, и направен най-напред от друг режисьор - направен толкова добре, че някой в Америка го е видял и си е казал "я, искам и аз". Но този някой (студиото или режисьорът или който там си е харесал идеята) не е бил пръв, а се е опрял на творчеството на онези другите неизвестните азиатски хорица. Това е цялата работа. За мен наградата за най-добър филм би трябвало да включва признанието към създателите му, че са направили нещо оригинално и изключително, а един римейк, колкото и да е качествен сам по себе си, не отговаря на този критерий.
Съгласен съм с позицията ти против критерийте им като цяло, но уви подобна уговорка в регламента няма. Аз гледам на този аспект с очите на обикновен киноман : нямаше дори да чуя за Infernal Affairs, ако не беше Департед. Всичко е честно и почтено, корейският сценарист май си е в кредитите и съм убеден, че доволно добре им е било платено. От друга страна бих казал, че точно Оскар е бил взиман много рядко от римейк (подканям някой от експертите като Амос да ме опровергае), така че не виждам проблема в едно изключение, особено наистина качественото такова. Както казахме и преди - историята далеч не е единственото важно, поне в киното. Оригиналността не трябва да се търси само във фабулата.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Feb 26, 2007 4:05 pm

Аз пък ще попитам колко от номинираните и спечелилите наградата в последните години са наистина оигинални филми? Под това имам предвид такива творби, които не заимстват с две ръце откъде ли не. Примерно Crash беше една некадърна имитация на творчествто на Робърт Олтман плюс грубо взаимстване от Magnolia. Много от уж оригиналните сценарии са страшно подобни тези на по-стари филми.

Освен това терминът remake е твърде общ. По един и същ сюжет могат да се направят коренно различни филми. Може и да се направи нещо, копиращо кадър по кадър оригинала. Ако не се стигат до крайности като последната, аз лично не виждам проблем.[/quote]
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 26, 2007 4:07 pm

Скоро ще гледам Infernal Affairs и се хвърлям срещу Гибли с главата напред, тя е крехка, дано ме удържи! :D

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Feb 26, 2007 4:09 pm

Muad_Dib wrote:Скоро ще гледам Infernal Affairs и се хвърлям срещу Гибли с главата напред, тя е крехка, дано ме удържи! :D
Няма да и се наложи :lol: Първо трябва да минеш през мен, пък аз не съм крехък 8-)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Feb 26, 2007 4:17 pm

Е както казах не съм гледала и двата филма, така че говоря по принцип.
Дем: тия награди така или иначе ги развалиха в последните години, така че не е изненадващо, когато ги раздават на несъотвестващ на Идеалите (тм) принцип.
Както и да е, The Departed вероятно е хубав филм, да му е честито и да е жив и здрав 8-)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Feb 26, 2007 4:38 pm

В последно време? :) Винаги си е било така общо взето.

БТВ, това не е първия римейк, печелил наградата. Първият е Ben-Hur (1959), който е римейк на едноименния ням филм от 1925 година. Въпреки че не знам доколко думата римейк е уместна в този случай, защото и двата са базирани на едноименния роман.
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 26, 2007 5:00 pm

Demandred wrote: А това, че историята е основното и най-важно нещо в филмите е абсурд за мен. Това е визуално искуство все пак т.е. в основата по принцип е визията. Иначе щяхме да четем сценариите вместо да се хабим да ходим на кино.
Дем, нали се сещаш, че оттук-нататък вече ти е забранено да изказваш каквито и да било критики към сценария на някой филм? 8-) Най-малкото в спор с мен.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Feb 26, 2007 5:05 pm

Не виждам защо. :)

Това, че не е най-важното, не значи, че няма значение, и не й обръщам никакво внимание.
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Feb 26, 2007 5:20 pm

Клинчиш. :lol: Или е важно, или не е. Няма понятие полуважно или донякъде важно. Така че решавай.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 26, 2007 5:24 pm

shayhiri wrote:Клинчиш. :lol: Или е важно, или не е. Няма понятие полуважно или донякъде важно. Така че решавай.
Но има категория "равно по важност". Сюжетът в киното е точно толкова важен, колкото е важен начинът му на поднасяне.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Feb 26, 2007 5:26 pm

Клинчиш. Или е важно, или не е. Няма понятие полуважно или донякъде важно. Така че решавай.
Не е така, всяко нещо си има степени. Все едно да кажеш, че ако солта не е най-важното в една салата, то тя няма никакво значение. Или някоя по-основен продукт от салата, съжалявам за кулинарния пример, но е доста адекватен.
Last edited by Morwen on Mon Feb 26, 2007 5:54 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Feb 26, 2007 5:33 pm

Morwen wrote:Не е така, всяко нещо си има степени. Все едно да кажеш, че ако солта не е най-важното в една салата, то тя няма никакво значение. Или някоя по-основен продукт от салата, съжалявам за кулинарния пример, но е доста адекватен.
Напротив - солта е толкова важна, колкото са важни и доматите. Ако го няма едното или другото (или не дай си боже и двете) ще имаш продукт, който няма да се хареса на никой, който принципно се е профилирал като "заинтересован от салати". Ситуацията, когато има прекалено много домати или е пресолена салатата е нещо друго.