Page 39 of 55

Posted: Mon Feb 01, 2010 4:57 pm
by RRSunknown
Някой пил ли е Кумис ?

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:03 pm
by Morwen
Не, само съм чувала от пили, че е гаден, но кой знае...

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:06 pm
by RRSunknown
То и аз не съм пил но се зачудих защото точно за него се сетих като традиционно българско.
Нали уж американската кухня не важала щото била привнесена от заселници, което ми е леко смешно защото всяка бърза справка ще ни покаже откъде идват неща като картофи, фасул, домат и чушка (да правилно - от америка).

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:08 pm
by Morwen
Ми то не е, поне не и през последните 5-10 века, което малко обърква традиционността му. Всъщност е традиционно казахтанско и на още няколко подобнио народа по-скоро...

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:10 pm
by RRSunknown
А пастърмата? Нали уж са я правили като са слагали сушено месо под седлото на коня и от натиска и солта на конската пот е ставала самата пастърма.

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:16 pm
by Morwen
Чакай сега. Не знам защо свързваш "традиционно българско" с "има го от създаването на България". Българите много са се изменили от времето, когато една част от предците им са били конни номади. Но предполагам, че пъстърмата може да се нарече традиционно българска (въпреки, че се хващам на бас, че братята сърби имат нещо подобно традиционно сръбско). Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:20 pm
by RRSunknown
Бтв, въобще не хващам разликите между пъстърма, суджук, създърма, луканка и каквото още...
Разликата е огромна - всичко без пастърмата е вид колбас , докато пастърмата се прави от сурово месо и е специфична за българия.
б.т.в.
И аз не знам защо свързвам традиционно с има го от създаването , но нали темата за храната тръгна от идеята че щом американците имат кухня пренесена от засаелници значи не е традиционна.

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:29 pm
by Morwen
Хм, не се ли прави и луканката от сурово месо? Доколкото имам спомени баба ми и дядо ми бяха правили... Или под сурово имаш предвид несмляно?
Бтв, аз не мисля, че това, че кухнята е пренесена значи, че непременно не е традиционна - просто е с по-малко традиции. В крайна сметка и шопската и тараторът ги е нямало по предколумбово време, че и доста по-късно:)

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:41 pm
by Moridin
Бтв четох статия, че повечето смятани за традиционно български ястия не са били популярни поне до средата на 19 век :mrgreen:

Морви ОМГ пастърма и суджук нямат грам общо :) луканка и суджук повече си приличат, но суджук е по-сухо и с друга форма. И двете според мен се правят от суровосушено месо, но вероятно минават някаква пастьоризация, още повече че в червата на гадинките, които все пак покриват колбаса, живеят един милион рандъм бактерии. Пастърма е нещо като еленско филе - просто къс ПРЕЛЕСНО сушено месо :mrgreen: Създърма е накълцани коси копита и нокти с некви претенции за месо :? с други думи по-пълната с кости кайма :mrgreen:

За мен българската кухня е много яка в СВЕТОВЕН мащаб. И бтв повечето кухни не са дали нищо на т.нар. световна, като изключим въпросната пица и който си присвои пържените картофи. В смисъл, че китайската храна е популярна защото ресторантите им са навскяъде, но си остава китайска кухня. Американските гадости по същата причина.

Българската кухня е страхотна, единсветно скарата и е в повече и е твърде мазна, но е ужасно вкусна :mrgreen: И освен това таратор може и да има по други места, но никой не го тачи като нас, не го яде колкото нас и не го смята за национално ядене. В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.

Posted: Mon Feb 01, 2010 5:52 pm
by RRSunknown
Ето това е пастърма
Spoiler: show
Image
грам общо няма с колбасите от семейството на луканките.

Posted: Mon Feb 01, 2010 6:21 pm
by tigermaster
Саздърмата се прави не от месо, а от карантия - разни дробове и подобни, и се пълни не в черво като надениците и луканките, а в стомах - поне доколкото си спомням, де. И се вари, мисля. Луканката и суджукът са сурово пушено месо, което се пълни в черво.

Posted: Mon Feb 01, 2010 6:32 pm
by Moridin
Според мен от вида на създърмата лесно се съди, че не е от карантия, а от боклук :mrgreen:

Posted: Mon Feb 01, 2010 6:33 pm
by RRSunknown
Не точно - луканката и суджука не се пушат и освен това се слага много сланина в тях за да се добие характерната мазност на вкуса им.

Posted: Mon Feb 01, 2010 10:12 pm
by penzata
Moridin wrote:В Сърбия смятат за национално ядене некви кюфтета. ГОРКИТЕ.
И не е кюфте, а е плескавица (ударението е на 'е'). И няма нищо общо с българското кюфте и с българската плескавица (където нащте слагат ударението на 'а'), която уж ни я пробутват за плескавица, ама не е! И ако трябва да се изразя като теб и да използвам термина "кюфте", тогава бога ми това е най-вкусното кюфте, което може да съществува :mrgreen: . Няма защо да се очудваш, че се смята за национална кухня.

Posted: Mon Feb 01, 2010 10:14 pm
by Moridin
Има, щото съм го ял 8-)
жалка история е, като всякакви каймопроизводни бози