Morgana wrote:Днес, докато търсех инфо за Иля Велчев, попаднах на негово интервю в което м/у другото става дума за сериал Завръщане от Рим (1977). Това, което ми направи огромно впечатление е, че този сериал и до днес е забранен за излъчване.
Някой знае ли нещо за такъв сериал, има ли информация какво точно се случва в него, че е подложен на такава рестрикция. Сигурно е напълно неуместно да питам дали някой го е виждал из нета, ама за всеки случай - питам.
Morgana, чувала съм из къщи разговори по темата. Това е минисерия и дооткрих тази информация:
За жалост, завръщането от Рим така и не се състоя.
- "Завръщане от Рим" беше пуснат с художествена комисия. Предложен дори за Димитровска награда. Това беше първият българо-западен сериал. Опит да пробием навън. Преди него се опита "Козият рог". Не стана. 40 страни откупиха тогава моя филм. Американци, руснаци... Имаше възможност за широко разпространение, но Тодор Живков нареди на Венелин Коцев, тогава той беше посланик в Рим, филмът и там да се спре. А как се спира филм в Италия? Когато са дали пари за него, а ние не сме се бръкнали и с един лев. "Завръщане от Рим" и досега е в касата на телевизия RAI. Пет писма и покани съм получил от тях да отида и да си направя премиерата. Отговарям им, че ми трябва разрешение от държавата.
И също това:
ЗАВРЪЩАНЕ ОТ РИМ
игр / 5 серии
1976: р. Иля Велчев
ЮРИ АНГЕЛОВ, МИЛЕН ПЕНЕВ, РАЙНА ВАСИЛЕВА, ПЕТЪР СЛАБАКОВ, НАУМ ШОПОВ, ВИОЛЕТА ДОНЕВА
Бай Гугъл