Гледано напоследък, Part II

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Locked
tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Aug 05, 2007 7:11 pm

AlDim wrote:Уф, а както си дрънкам, пак ми се догледа Гладиатор с жестоките му битки :(
Странното е, че хореографът на битките и на двата филма е един и същ. Само че му забравих името.

А иначе, снощи най-после гледах "Кръстникът". Подходих с немалка доза страх към този филм, а също така и с не много ниски очаквания, понеже първото място в imdb не е за подценяване, но пък ако не ми беше харесал, щях да се отрека от imdb-то за вечни времена. Обаче филмът е просто невероятен. Какво да кажа. Може и да не е най-великият филм, който съм гледал, но със сигурност е в челната десетка(която още не съм седнал да определям, де). Марлон Брандо беше велик, Ал Пачино - също. Атмосфера, музика, въздействие... Величие.

Учудващо е, че има само три "Оскар"-а. Доста са малко за най-добрия филм на всички времена.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Aug 06, 2007 2:16 am

Ок де, къв е тоз късмет. И Апокалипто съкваше здраво. Въобще от Бед Бойс насам ни е хванал някакъв мощен карък.

5/10 :neutral:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Aug 06, 2007 8:47 am

Апокалипто да не би да е в топ-колкото-там-беше на ИМДБ????? :shock:
This is it. Ground zero.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Aug 06, 2007 11:51 am

Не, но е опасно близко - User Rating: 7.9/10 (35,406 votes)
Ма, честно казано, така си и трябва! Все пак това е дълбокофилософски филм за дивашкия декаденс на ацтекската цивилизация, показан през мъдрия поглед на не кой да е, а многоуважавания пастор Гибсън. Има си силно религиозен символизъм, семейна любов, че даже и чисти спретнати късносредновековни европейци, които идват да отърват нянците от мъката им. Пък и това творение на висшето изкуство е доволно подправено с класически холивудски клишета, които винаги предизвикват приятно познато усещане у зрителя. Перфектна формула за създаване на инстант класик!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 06, 2007 1:27 pm

zhivik wrote:Щом си се изкефил на Serenity, направо не ми се мисли как ще реагираш на Firefly, защото сериалът определено е много по-добър от пълнометражния филм. Просто лафовете са с тонове повече отколкото във филма, самата вселена е по-разработена, както и самите герои, особено Саймън и сестра му (не си спомням как се казваше сега).

Един съвет - потърси в интернет как е оригиналния ред на епизодите, защото обикновено по торентите са подредени в реда, който са излъчвани по Fox, с други думи омешани като манджа с грозде. Но това определено е един от най-забавните научнофантастични сериали, правени в последните десетина години, и на практика измислят нов жанр - space western :)
Аз ше си го гледам на оригинални двд-та ;) А иначе Спейс Уестърнът Каубой Бибоп вече го е измислил, уви, но това не пречи и тук да е перфектен.
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 06, 2007 4:11 pm

Не, но е опасно близко - User Rating: 7.9/10 (35,406 votes)

Tо общо взето почти всяка холивудска боза с приличен трейлър, поне един известен актьор в каста и голям бюджет за реклама има висок рейтинг на IMDB в първите месеци, после обикновено плавно намалява. Поредното доказателство каква смешка са тия рейтинги.

Anyway, вчера реших най-накрая да гледам някой филм на прословутия Майкъл Мур to see what's all the fuss about. Избрах Sicko, последния му филм, който е за проблемите на здравноосигурителната система в САЩ. Оказа се много интересен и въздействащ. Някои моменти са направо потресаващи - примерно показан е човек, който няма здравна застраховка, пострадва при инцидент с моторен трион, върховете на два от пръстите му са отрязани и той е принуден да избира дали да даде 12 000 долара, за да му възстановят безименния пръст или 65 000 за средния. Около 45 млн. души в САЩ нямат никаква здравна застраховка и трябва да плащат подобни суми в случай на нужда от медицинска помощ.

Но дори хора, които имат застраховка, за която плащат всеки месец солидни вноски, често са принудени да плащат огромни суми или направо им е отказано животоспасяващо лечение, защото застрахователят е намерил някаква вратичка в договора, за да не си изпълни задълженията. Примерно беше показана жена, на която са отказали да покрият разходите за операция, защото преди години при сключване на застраховката не била декларирала, че е прекарала сериозно заболяване. Въпросното сериозно заболяване се оказа, че е била съвсем дребна гъбична инфекция.

Може би най-шокираща беше историята на майка с малко дете. Детето вдига много висока температура, тя вика линейка, която я откарва в болница. От болницата обаче отказват да лекуват детето, защото застрахователят на семейството нямал договор с нея, и се налага то да бъде откарано в друга болница. Докато стигнат там, детето умира.

Мур прави сравнение със страни като Франция, Канада и Великобритания, където действа т.нар UHC - плащаш си данъците за здравеопазване и държавата ти покрива всички разходи за него, когато се наложи. Нещо, което естествено е анатема за американското мислене, но поне според показаното в филма постига по-добри резултати от американския модел. Тук е може би основната слабост na Sicko - положението в здравната система тези страни е представено в твърде розови краски, а е зивестно, че и там си имат своите проблеми (Може би не толкова сериозни като в САЩ, но все пак...).

Но като цяло филмът определено си заслужава гледането, особено ако имате по-сериозен интерес към темата. Кара човек наистина да се замисли.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Aug 06, 2007 5:24 pm

Dem, всички филми на Мур са доста сносни. Макар някои да са доста предвидими, като например тези за войната в Ирак. Към оригиналното ДВД на Фаренхейт 9/11 имаше (в испанското издание) и друго с 11 страхотни късометражни филми - 12, май.
И по това което четох из тукашните вестници, май министъра не здраве(не)опазването ни иска точно така да стане и тук.
А английската здарвна система е доста по-"скъперническа" дори и от испанската (френската и немската са още по-добри), но все пак е доста по-добра от американската. В 2003 година, например, бебешката смъртност в Щатите беше на нивото на третият свят!!! И това за страна с такъв колосален военен бюджет!!! :evil: Не знам дали някой може да разбере или оправдае поданиците на тая държава?!? :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Aug 06, 2007 5:44 pm

Аз пък не съм съгласен. Мур определено има талант на разказвач, както и да забавлява. За съжаление, това не го прави добър режисьор на документални филми. Защото при него много често липсва обективност, а това на практика разрушава цялата идея на документалното кино. Дори и в може би най-балансираният му филм, Bowling for Columbine, има откровен монтаж на изказвания, за да се постигне желания ефект. Специално за Fahrenheit 9/11, това е един изключително забавен филм, но е толкова пристрастен, че дори самите демократи странят от него. Не твърдя, че нещата които той казва са измислица, напротив, но Мур подбира много избирателно само тези факти, които подкрепят тезата му, което за мен не е документално кино.

Колкото до американската здравна система, тя си е много зле от десетилетия, просто в последните години цените на лекарствата растат много бързо, и все повече хора не могат да си позволяват нормално обслужване. Отделен е въпросът, че застрахователните компании по правило търсят всеки възможен начин да не плащат обезщетения. По отношение на Европа, системата е много подобна из целия континент. Проблемът е, че тази система е много скъпа за държавата, и тя работи само в големи страни. Така в Германия и Франция нещата са що-годе прилични, докато в бедни страни като нашата имаме нископлатени лекари, повсеместна корупция, остаряла апаратура. Предполагам, че Мур е изпуснал всички тези "дребни" недостатъци, както и че данъците във Франция и Германия са поне два-три пъти по-високи от тези в САЩ, за да се финансира тази здравна система ...
This signature is not yet rated

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 06, 2007 5:56 pm

Предполагам, че Мур е изпуснал всички тези "дребни" недостатъци, както и че данъците във Франция и Германия са поне два-три пъти по-високи от тези в САЩ, за да се финансира тази здравна система ...
Позна от първия път... 8-)
Всъщност имаше споменаване за данъците във Франция, но пък беше контрирано веднага, като бяха показа едно семейство, които бяха много доволни от живота си и не им пречели данъците. Доста неубедително.

От друга страна, в САЩ харчат доста повече за здравеопазване като абсолютна сума и като процент от брутния вътрешен продукт, отколкото която и да е друга развита държава, а резултатите не са осбено добри (освен за най-богатите, естествено).
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Aug 06, 2007 6:18 pm

И това е възможна перспектива. Макар че е толкова вярна тенденциозността на Мур, колкото и това че всичко което казва си е живата истина. :roll:
А от това за абсолютната сума похарчена за здавеопазването в САЩ - все пак говорим за държава с над 200 милиона население. Което няма почти никаква облага (в по-голямата си част) от тая баснословна сума!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Aug 06, 2007 6:28 pm

BaYa wrote:И това е възможна перспектива. Макар че е толкова вярна тенденциозността на Мур, колкото и това че всичко което казва си е живата истина. :roll:
Точно това исках да подчетая, че той наистина казва истината, но много малка част от нея. В крайна сметка нещата не са нито толкова прости, нито толкова гадни, колкото ги представя той. Всъщност, той много повече вреди на каузата, която се предполага, че защитава, защото представяйки крайно небалансирано ситуацията дава мощни аргументи в ръцете на тези, които са причината за проблемите на първо време. Затова аз изобщо не се възхищавам на Мур, защото той е не по-малък манипулатор от тези в Белия дом, срещу които се бори.

Винаги може да направиш документален филм в подкрепа на американската външна политика, достатъчно е да покажеш кадри от последните големи терористични актове, и страдащите хора след това. Или пък как радикалните ислямисти избиват и собствените си съграждани, с целия хаос, който следва. Всичко това е истина, но много малка част от нея, както ти сигурно ще побързаш да кажеш. И ще си напълно права. Но абсолютно същото важи и за Мур, за мое съжалание, защото човекът определено има талант да разказва, само че позволява на личните си виждания да диктуват това, което снима, което го проваля като документален режисьор.
This signature is not yet rated

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Aug 06, 2007 6:41 pm

Той просто е един доста дебелоок, но надарен режисьор, който много добре знае как да поднесе нещо на сънародниците си. Поне за да обърне вниманието им към това.
Чомски е много по правилен, коректен. И освен че не извъртя така нещата, винаги ти предоставя възможност да провериш лично това което заимства от всякъде. Но е много по-неразбираем за сънародниците си и е редовно оплюван, из цял свят.
Та както казват че всеки народ има политиците които си заслужава, май това важи и за режисьорите (Ох, леле, сетих се за Алмодовар!! :blush: )
И не, хич не смятам да оспорвам твоето мнение, което ми се струва не само много на място; но и се изразяваш много по-добре от мен! :bigtongue:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Aug 06, 2007 8:34 pm

Живик - филмите на Майкъл Мур не трябва да се гледат като документални, а като черни комедии.

Sicko е тенденциозен - да. В него липсват интервютата с доволните от системата потребители, които получават над 200000 долара годишно. Понеже едно приятелче разработваше софтуеър за една от застрахователните им компании - целта му беше да направи симулация на рекламната кампания така че, да не идват нежелани клиенти - разбирай - всеки който е стар, беден или черен.

Истината е, че в Съединените Щати единственото истинско престъпление е да си беден. Резултатите след Катрина беха интересни.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Aug 08, 2007 5:31 pm

Гледахме Hard Boiled снощи. Мноо стрелба, мноо нещо. И бебета! :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Wed Aug 08, 2007 5:56 pm

Трейнспотинг гледах и му се изкефих тотално.Ебаси якия филм :shock: Юън Макгрегър ми става все по-любим.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".