Амелията го каза за домашните апартаментни котки, аз ще добавя, че е по-добре да се кастрират и мъжките, и женските, отколкото по улиците редовно да плъзва следващото поколение котенца, които няма да имат късмета на твоето да ги вземе някой да се грижи за тях (за което евала, че си се смилил над него - ама такива ги има доста и броят им се обновява ежегодно).
Лично аз бих се радвал да са редки функциониращите котараци в София, но за жалост редовно виждам малки котенца по улиците и знам, че повечето няма да живеят нито дълго, нито радостно.
Във форплея тия дни видях това:
На вилата намерихме новородено коте. Мяукаше в един храст. Пъпната връв се беше омотала в треви и клонки и едва го извадих. Няма и следа от майката
Какво да правя?
И няколко часа по-късно:
Гадинката не успя да оцелее. Много се саднах заеби.
Типичен случай. Аз пък живо помня едно коте,
- Spoiler: show
- чиито очни ябълки бяха изпълнени с пъплещи ситни бели червеи
и агонизираше в един храсталак в София. Преди бая години беше, ама няма да го забравя.
Или как наскоро ми разказваха за котешка двойка с малки, които са били изядени от улични кучета.
В градски условия за котките принципно не е никак весело с кучетата - домашни и улични - някои хора и някои деца, да не влизам в подробности. Отделно бавното умиране от глад, студ и един куп болести.
Та за мен е несравнимо по-добре да ограничаваме размножаването на домашните любимци вместо да го насърчаваме.