Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)
Moderator: Moridin
На газа (м.р.) 
Прочее, докога се очаква да ни е така намалено парното?

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- JaimeLannister
- Forsaken
- Interpreter
- Forsaken
Ами аз го казах по-горе. В см. цитирах снощното предаване. Проблемът е, че СЕДИМ върху газ, само че някой изглежда е свил париците, с които е трябвало да направят разните технически средства за извличането и транспортирането му. Или просто са се ослушали. Каква е файдата да имаш държавен резерв, като не можеш да го използваш, много ми е интересно. Не че ще стигне задълго газа в Чирен и Галата, но е за 2-3 месеца, все пак. Ся като свърши и мазута става дебела работата. На 14-ти ще има ли нещо около Парламента?passer-by wrote:На газа (м.р.)
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Ми всъщност не, нищо че вестниците го определят така.passer-by wrote:На газа (м.р.)
Газ
газът, газа, мн. газове
1. Въздухообразното състояние на вещество.
2. Само мн. Газообразни отделяния в стомаха и червата.
ГАЗ
газта, само ед.ч.
1. Газообразно гориво. Ние сме на газ.
2. Петролен продукт във вид на течност за осветление. Слагам газ в лампата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хм, добре, като се замисля, тук май наистина малко съм се пообъркал. В конкретния случай, като става дума за природен газ, това като че ли би трябвало да си е в мъжки род, дори и когато говорим просто за "газ". Самото словосъчетание "природен газ" е възникнало сравнително наскоро, когато вече е било възприето това, че понятието "газ" като за състояние на веществото е в мъжки род. В на практика всякакъв научен и наукоподобен контекст думата "газ" ще означава нещо, свързано с газообразно състояние или на произволно вещество, или на конкретен химичен елемент или съединение - и тогава ще си е в мъжки род.
В обикновения език обаче думата "газ", когато става дума конкретно за горивото, било то газ за горене или пропан-бутан (рядко) нафта или (още по-рядко, за автомобилите, когато не става дума за пропан-бутан) метановото гориво, по исторически причини си е в женски род - отпреди да започне да се говори за газ в научния смисъл на думата. В този смисъл второто значение на второто значение на това, което Морви е дала (мда, именно това искам да кажа - второто значение на "газ" в женски род) си е вярно, а донякъде е вярно и първото - когато става дума за пропан-бутана, това, дето го мъкнем по етажите в големи сини бутилки
Но когато става дума за природния газ и май дори за това, което от три години насам ми идва по тръбите да ми топли водата и къщата, там като че ли трябва да си е в мъжки род, защото става дума за природен газ. Мррррси за поправките, всъщност не се бях замислял, че тук е по-подходящо това значение.
В обикновения език обаче думата "газ", когато става дума конкретно за горивото, било то газ за горене или пропан-бутан (рядко) нафта или (още по-рядко, за автомобилите, когато не става дума за пропан-бутан) метановото гориво, по исторически причини си е в женски род - отпреди да започне да се говори за газ в научния смисъл на думата. В този смисъл второто значение на второто значение на това, което Морви е дала (мда, именно това искам да кажа - второто значение на "газ" в женски род) си е вярно, а донякъде е вярно и първото - когато става дума за пропан-бутана, това, дето го мъкнем по етажите в големи сини бутилки

Но когато става дума за природния газ и май дори за това, което от три години насам ми идва по тръбите да ми топли водата и къщата, там като че ли трябва да си е в мъжки род, защото става дума за природен газ. Мррррси за поправките, всъщност не се бях замислял, че тук е по-подходящо това значение.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Interpreter
- Forsaken
По прнцип е вярно, ма стига си защитавал Морви
А тя за газената лампа не е права, защото в газената лампа (помня го от дете) се слага гаС, което в "гаЗена" се озвучава и нема нищо общо с прродния гаЗ и гаЗта, дето тече от Чирен, а всъщност изобщо не тече поради некои граматически недоразумения.

- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хм, на мен ми се стори, че в случая позицията ми беше по-близо до тая на Гибли, отколкото до тая на Морви, що се отнася до газа, за който говорим в последните две страници
А на другата почти-провокацийка няма да се хващам пък 

Eric: I use my sword to detect good on it.
- Interpreter
- Forsaken
Ми, сигурен съм, щото гаСта е производ на мазута, нищо че се ръгаше у газените ламби на село. Щото прадедо ми, основател на БРСДП (тесни социалисти) да земе да се изрепчи у кръчмата на бранниците 44-та напролет, им вика "Бе ерчите се вие, ама Сталин иде откъм Пановата локва" и ония го наклепаха на пристава и оттам - съд у Плевен, и вика прокурора, бе ти що си ги плашил със Сталин, верно ли е? а той - ми пиян съм бил, знам ли. Та му намерили на тавана контрабандно тенеке гаС от Турну Мъгуреле и стихосбирка на Хр. Ботев, та го съдиха за агентурна дейност та след девети го изкараха активен борец дееба и дедото си доживе до 99 падна под масата у кръчмата пиян, с лула тутун в устата. Съдба, какво да правиш.Morwen wrote:Валери, а сигурен ли си, че газ и гас не са дублети? Доколкото веществото е било едно и също?
После дойде електричеството.