Malazan Book of the Fallen, Part II
Sauron май друго имаше предвид, но както и да е...
BTW, след като завърших Dust of Dreams, хванах за малко Deadhouse Gates за сравнение и прочетох 50-60 страници от началото плюс разни подбрани случайно пасажи. Контрастът е наистина голям, DHG е много по-добра, липсва почти всичко, което прави последните няколко тома тегави. Многократно по-малко PoV герои, почти всеки от тях интересен и запомнящ се, почти липсват дългите философски излияния и emo интроспекции, сюжетът е много по-динамичен. Жалко, че Ериксън реши да промени подхода си в средата на поредицата.
BTW, след като завърших Dust of Dreams, хванах за малко Deadhouse Gates за сравнение и прочетох 50-60 страници от началото плюс разни подбрани случайно пасажи. Контрастът е наистина голям, DHG е много по-добра, липсва почти всичко, което прави последните няколко тома тегави. Многократно по-малко PoV герои, почти всеки от тях интересен и запомнящ се, почти липсват дългите философски излияния и emo интроспекции, сюжетът е много по-динамичен. Жалко, че Ериксън реши да промени подхода си в средата на поредицата.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
То не е ясно дали в средата е решил... самата поредица все пак си се казва "book of the dead", нищо чудно от самото начало да е мислел за постепенно смрачаване и накрая знае ли човек, може някой октопод да вземе цялата Вселена с все всичките крулови кръвоносни съдове да глътне.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
Поредицата от самото начало е мрачна и пълна с трагични моменти, това никога не ми е било проблем. Точно обратното - умението на Ериксън да пише въздействащи трагични сцени е една от основните причини да му стана фен.
Причините за разочарованието ми от последните 4 тома са съвсем други, както и всъщност написах в предишния пост.
Причините за разочарованието ми от последните 4 тома са съвсем други, както и всъщност написах в предишния пост.

Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Знам, и аз не се радвам твърде много на разликата между началото и сега. Хич даже. Затова и казах преди страница-две-три, че книгите на Еселмонт толкова са ми харесали
Възражението ми беше срещу... хм, а сега де. Май може и да се окаже, че е нямало срещу какво да възразявам, защото може и да съм те разбрал погрешно - аз реагирах на "Ериксън, в средата на поредицата, изведнъж реши да смени подхода", а ако ти си имал предвид "Ериксън, може би още при първоначалното планиране, е решил, че по средата на поредицата нещата ще станат много по-мрачни", тогава извинявай, не съм те разбрал 

- RRSunknown
- Elder God
- Roamer
- Ascendent
Ммм... тъп въпрос, ама докъде си стигнал? През февруари си писал, че търсиш седма; прочете ли нея и осма? Щото ми е малко трудно да повярвам, че не усещаш разлика от... айде, може би не от средата на шеста, макар че и там почва да се усеща нещо, ама от седма нататък спрямо предишните.
- RRSunknown
- Elder God
Под "сменил подхода" имах предвид сериозното увеличение в количеството и средната дължина на философските интроспекции на теми от рода на futility of existence (тенденция, кулминирала в Toll the Hounds) и раздуването на бройката на героите и най-вече тези от тях, които получават пасажи, писани от тяхната гледна точка (кулминацията на което е Dust of Dreams, където последните са почти 100, обаче развитието им е в най-добрия случай посредствено).
Тези две неща са до голяма степен причини и за затлачването на действието.
Тези две неща са до голяма степен причини и за затлачването на действието.
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- RRSunknown
- Elder God