Кой какво чете, part II

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Grumpi
Sorcerer

Post by Grumpi » Fri Jul 13, 2007 5:17 pm

Ами аз си го взех от книжарницата на мола на "Опълченска ". Там са и трите повести:

1. "Сегодня, мама"
2. "Остров Русь"
3. "Царь, царевич, король, королевич"

И накрая - има много любопитна глава, в която авторите обясняват всички гаври и шегички, които са включени в трилогията :twisted:
Image

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Jul 13, 2007 5:21 pm

Ахааааа! Мрррррси много! Ще има разходка до Мола скоро значи...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Super M
Warmage

Post by Super M » Fri Jul 20, 2007 6:47 pm

Ами последно четох "Битката" на Матю Райли и ме беше леко срам, че особено към края доста ми хареса въпреки всичките и очевидни недостатъци откъм сюжет, герои и стил.

В момента съм захванал "Морт" на Пратчет и ми е много забавна. Аз така или иначе книжките за Диска си ги чета в поредността, в която са писани.

Нещо обмислям да продължа с "От прахта родени" на Бредбъри - не знам защо ама я видях тази книга на витрината на една затворена бивша книжарница и ми се дощя да я прочета.

Някой може ли да каже нещо за нея?
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Jul 20, 2007 8:20 pm

Принтнах си днеска аз "Приказка за тройката" най-сетне та ше се чете здраво нощес ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Killua
Ascendent

Post by Killua » Fri Jul 20, 2007 11:14 pm

Поради многото свободно време напоследък само си чета и гледкам разни работи..
В момента съм на една книга на Мураками - "Хроника на птицата с пружина", страшно увлича и силно ще се постарая да не осъмна с нея :)
Преди това изчетох трилогията на Алиенде, включваща "Къщата на духовете", и съм доволна, но определено най-силната книга от трите си е "Къщата на духовете".. С удоволствие бих прочела още нещо от същата авторка.. както и от Мураками :wink:
Тия дни ще се сдобия и с една книжка на афганистански писател, нещо с хвърчило в заглавието, родата я хвали, та няма да пропусна.. после съм се наточила и на "Цветният воал", все пак много ме впечатли филмът (макар че лелчето ми каза, че отношенията между главните герои не били така хубави както във филма, но ще видим..)
shadow dance nikoga ne luje

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jul 21, 2007 12:22 am

Мели, отношенията между главните герои в "Цветния Воал" ама хич не са толкова хубави, тъй че имай едно наум :wink:

Иначе почитвам "Дюн". На някой места превода леко ме учуди, ама това не е особен проблем. Инак досега ми идват малко в повече като съотношение интригите и бекграунд инфото спрямо реалното действие. Хърбърт е развил толкова детайлен свят, че в първите стотина-двеста страници ползва всяка възможност да бутне странична информация наред с останалото. Първите пет-шест сцени с Пол бяха срещи с всеки главен герой поред и изнасяне на лекции (хубаво, че бяха интересни все пак). Иначе съм още на една трета де, предполагам, че ще се преситя от Аракис като Пол почне да Муад'дибства активно. Свободните са доста интересни, както и разните практики и философии на бин-джезъритките, колкото съм разбрал до момента.
Много е фентъзи тая книга обаче, при все подробните научни обяснения за туй или онуй.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jul 21, 2007 12:28 am

Само плз не зачитай продълженията ;р
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Sat Jul 21, 2007 12:34 am

Ми вие достатъчно сте ме наплашили с тях. :P

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sat Jul 21, 2007 2:03 am

Dune>>>all.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jul 21, 2007 2:37 am

Far from it, но книгата наистина е огромна.
And you can't dance with a devil on your back...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Sat Jul 21, 2007 3:19 pm

Хайде, хайде - по-многопластова фантастична книга трудно може да намериш, колкото и в този форум да се плюят всичките книги след "Дюн". Че се чете трудно, не отричам, ама не мога да не отбележа пак онзи брой (преди доста време беше), където 3-4 души се бяхте изредели да плюете Хърбърт, а пък не бяхте дали трибуна на някой, който все пак харесва книгите. Дори и само Никола и аз да останем защитници на Хърбърт, така да е.

Колкото до продълженията, ами оставете човека сам да прецени, в края на краищата. Според мен продълженията са силни, вярно е че стилът става все по-тежък, но пък ако човек иска плитки книжки без особено да се задълбава, винаги го има Тимъти Зан и "Star Wars". Така че моят съвет е да почнеш да четеш и да видиш сам - ако ти харесат, още по-добре. Ако не, съмнявам се че ще е единствената книга, която си чел и не ти е харесала.
This signature is not yet rated

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jul 21, 2007 3:41 pm

Проблемът им не е в тежестта, а в липсата на какъвто и да било смисъл под нея. :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jul 21, 2007 6:09 pm

Roland wrote:Проблемът им не е в тежестта, а в липсата на какъвто и да било смисъл под нея. :roll:
QFT

а бтв каква трибуна да сме дали, не се намери пукнат човек в екипа да ги хареса тия продължения, даже съм силно изненадан, че точно ти си ги харесал :)
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Sat Jul 21, 2007 6:51 pm

Roland wrote:Проблемът им не е в тежестта, а в липсата на какъвто и да било смисъл под нея. :roll:
Ами явно дълбоко се разминаваме по тази линия, но аз пак оставам на мнението, че е по-добре човек да види сам за себе си. Но както искате, нямам намерението да карам хората да четат, нещо което не искат.

Едит: Жоре, не само ми харесват, ами ги и препрочитам от време на време. Така че явно намирам някакъв смисъл, само дето не ми се обяснява надълго и нашироко. Все пак съм съгласен, че продълженията определено не са reader-friendly, така че аз лично не се учудвам, че много хора не ги харесват. Ама нали харесването си е чисто субективно, така че при всеки е различно.
This signature is not yet rated

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Jul 21, 2007 7:06 pm

Е, ако някога ти се заобяснява на дълго и на широко, аз съм готов да слушам, интересно ми е :)
This is it. Ground zero.