Равни права и функции на половете [SPLIT]

Мръсните страсти – на сапун
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Aug 22, 2012 10:45 pm

И това е, ако приемем че дискусията е за топ-мениджмънта според нашите български дребни стандарти, а не това, което ти дефинира Драгъна - борбата за власт по върховете в световен мащаб.
Драгъна съвсем конкретно каза какво визира и това не беше България.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Aug 22, 2012 11:26 pm

То между другото това се наблюдава не само в извънземните позиции отвън стъкления таван, ми и в тея под него. В крайна сметка, на работодателите наистина ВСЕ ОЩЕ им е по-добра оферта да си наемат мъже, понеже ВСЕ ОЩЕ основната грижа за децата в семейството се извършва от жените. И жена в детеродна възраст без деца или с малки деца е скрита лимонка, чието ежедневие не може да се планира лесно, поради секви изненади от детски характер. И ще бъде скрита лимонка в продължение на години. Та не е толкова просто и да ТЕ НАЕМАТ на работа някъде на добре платено място, дори да им отговаряш на критериите за образование, стаж и т.н. Това за младите жени, дето тепърва трябва да навлизат в работния пазар.

Да, има изключения. Лично познавам двама мъже, които излизаха в отпуск по бащинство (единия в Бг, другия в Канада) щото жените им взимаха по-добри пари от тях и беше по-добре да си стоят на работа, отколкото да кибичат до печката и да дундуркат децата. Т.е. нещата се променят. Но не са достатъчно масови все още.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Aug 22, 2012 11:29 pm

Драгъна не говори за ВСЕ ОЩЕ , което предполага че има изменение а прилага математика че НИКОГА няма да стане.

какво значи скрити лимонки с детски характер - детето ако се разболее и се нуждае операция например само майката ли се занимава?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Aug 22, 2012 11:43 pm

Ако детето внезапно вдигне температура, майката внезапно я хваща липсата в средата на работния ден и тая липса може да продължи няколко дни. Основно майката се занимава в момента с това, да. Тук бтв може да се постигне промяна, т.е. и мъжете да вземат да се занимават с това по-масово. Иначе за другото нямаш особен избор - мъжът ти не може да бременее вместо теб, нито да роди вместо теб. Та там промяна няма как да има. Но това наистина касае няколко месеца липса и няма да е много критично освен в някви убер натопорчени служби с много конкуренция, където и един месец прави голяма разлика.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 23, 2012 12:13 am

И пак опираме до това че няма никаква логика винаги и единствено за вечни времена и т.н. и т.н. само и единствено майката да я хваща липсата като детето хване температурата а бащата да не прави нищо.

Аз не мога да разбера тези служби за докери които пренасят камъни ли са или за успели жени които си цъкат на компютъра удобно седнали на бюрцето и можещи да управляват ефективно дори от вкъщи ако се налага.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Aug 23, 2012 12:39 am

Ъъ, да, до това опираме. До кво трябваше да опрем? Така зададена и проведена, темата може да опре до най-различни неща. До това какво форевър енд евър няма да се промени, та нема нужда да седнем и да се опитваме да го променяме, до това какво все пак може да се промени и от промяната му има някъв смисъл... Можем да разискваме тея неща от дълбоко теоретична гледна точка (което аз бтв не правя, но ти правиш) и да се чудим какво е възможно и какво е невъзможно. А можем да я разискваме и от практическа гледна точка (което аз се опитвам да направя, щото ми е по-интересно): след като вече сме установили кое е възможното, да видим и кое е вероятното и как, понастоящем, въпросното вероятно се отразява на реалния человечески живот.

А за службите, за които говорех, не можеш да разбереш, щото явно нямаш никакъв поглед върху битието на някакви такива хора. Ходи погледай малко американски корпоративни сериали, може и да ти стане по-ясно. Светът отдавна не живее по модела на комунистическа България с удобни стабилни държавни службички зад бюро до гроб. Там където се правят баш яките кинти и кариера, е борба на живот и смърт. 365/24/7. Дори в службите на по-средната класа си е ебало капаците вече. Живот в пазарна икономика.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 23, 2012 12:51 am

Само че точно в тези държави за които ,че се бият на живот и смърт има най-много успели жени за разлика от комунистически и други строеве при които има удобни службички.

Наистина ми е много интересно да наблюдавам как в другите теми призовавате за равнопоставеност а Симеон разказва как нещата се променяли, а едновременно с това в тази тема се твърди че всичко е застинало и няма да се промени.

На практика твърдиш че ако ти лично родиш - край с академичната ти кариера а съпруга ти ще се развива без да поема ангажименти за детето оставяйки всичко на теб.

Истината е че просто много честно хората искат да са свободни да се занимават с хобитата си, да се забавляват свободно и не им се занимава с деца.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Aug 23, 2012 12:56 am

Има, щото са си надвили на масрафа и са почнали да мислят и за тея неща най-сетне. Но дори в тея държави процентното съотношение между преуспелите мъже и жени е доста различно. Т.е. има кво да се желае още. Промяна има, ама не е доведена до край.

Аз не съм представителна извадка на пола си и не искам да съдя за стремежите, нуждите и проблемите на всички жени по собствените си стремежи, нужди и проблеми. Определено приоритетите ми са свързани със семейството ми, а не с работата ми, така че няма да се напиням за нещо грандиозно в кариерата си. Не съм адекватен пример в аргументацията относно жените, които ИСКАТ И СА ГОТОВИ ЗА кариера. Ако случайно се вдъхновя да правя няква епична кариера, Александър ще бъде помолен учтиво да взима дейно участие в отглеждането на децата. Ще видим.

Oui. Je suis garbage.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Thu Aug 23, 2012 10:06 am

RRSunknown wrote:Наистина ми е много интересно да наблюдавам как в другите теми призовавате за равнопоставеност а Симеон разказва как нещата се променяли, а едновременно с това в тази тема се твърди че всичко е застинало и няма да се промени.
RRS, една страничка по-напред писах за това как нещата се променят и че част от тази промяна е стигнала и до България. Не всичко е застинало. Просто промяната засяга по-ниските нива под свръх-върховете, за които говорят Амелия и Драгъна, и се простират до професиите, където динамиката на работния живот не е толкова убийствена. И става бавно, и само във развитите страни - не говорим за Конго и Бангладеш все пак :)

А в България, въпреки че закона още спи по въпроса, както казах вече са навлезли родителските кооперативи, и да, финансовия интерес понякога успява да преодолее мачовския манталитет на българина и се случва от време на време и някой татко да излезе в бащинство. Макар че, това в България е все още явление, равняващо се по честота на появата на бяла лястовица.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Thu Aug 23, 2012 10:15 am

Аз, така, за последно в темата и се изнасям (:

Мъжете просто искат повече парите и властта. Предполагам е някакъв комплекс, останал от хилядолетията, в които почти навсякъде мъжът е трябвало да осигурява материално семейството.

Срещал съм амбициозни жени. Някои от тях освен амбиция, имат и нещо, с което да я подплатят. Обаче всички разсъждават подобно на Амелия - искат кариера, но не и някакво грандиозно, всепоглъщащо занимание, което да изхвърли личния живот през прозореца. А за Fortune 500 наистина се иска саможертва, която мъжете са.. да го кажем "по-готови" да направят. Пак говоря за личен опит, но жена наистина "обсебена" за пари и власт (до които сама да се докопа, не говоря за златотърсачките, дето търсят футболист) не познавам. Мъже, бол.

Друг момент е, да ме извиняват дамите във форума, че по върховете се иска желязно хладнокръвие, рационалност и някои други, може би по-неприятни качества, които са по-скоро характерни за мъжете.

Като добавим и просто времевото ограничение, а именно, че жените въобще имат достъп до тия позиции от сравнително скоро, то резултатите са ясни.

Числата ще се променят в бъдеще, но и аз не смятам, че някога съотношението ще достигне дори 1:1. Просто ни тиктака по различен начин часовникът.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Aug 23, 2012 10:42 am

Друг момент е, да ме извиняват дамите във форума, че по върховете се иска желязно хладнокръвие, рационалност и някои други, може би по-неприятни качества, които са по-скоро характерни за мъжете.

Toва се обуславя от културата. Няма особености на биохимическо ниво, които да са тъждествени с "по-голямо/по-малко хладнокръвие". За рационалността да не говорим. Приятелката ми прави някакви бизнес-големци да си говорят сами, а определено не е обсебена от пари и власт.

Наистина не знам за кой часовник говориш, но с изключение на бременността, аз разлики не виждам между мъже и жени, които да пречат на вторите да успяват на високо професионално ниво.

И сериозно, има ли въобще файда да си говорим за Fortune 500, при положение, че 1000000000000000000000 пъти по-релевантният проблем е стъкленият таван.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Thu Aug 23, 2012 11:00 am

Не знам от какво се обуславя, но айде да не си говорим за "биохимически" нива, щото и в тия науки какво знахарство пада, не е истина. Мога да предположа с голяма доза сигурност, че и ти не си точно авторитет, така че да спрем дотук.

Това за приятелката ти не го разбрах.
What froze me was the fact that I had absolutely no reason to move in any direction. What had made me move through so many dead and pointless years was curiosity. Now even that had flickered out.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Aug 23, 2012 11:05 am

Емо сложи още две нули моля те - в момента не излиза сметката за всички клетки ввъв всички човешки тела, а пък ако работим на ниво индивид са около 100 000 000 000 повече от съществуващите хора. Много лошо in between седи така.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Thu Aug 23, 2012 11:07 am

На пръв поглед няма причини и мъжете да са по-добри от жените в спортове от типа на шах, билярд, покер и др. ама са. Просто по природа мъжете са много по-competitive от жените, което е много важно за тоя тип кариери.

Ordo Malleus
Mistborn

Post by Ordo Malleus » Thu Aug 23, 2012 11:10 am

Onslaught wrote:На пръв поглед няма причини и мъжете да са по-добри от жените в спортове от типа на шах, билярд, покер и др. ама са. Просто по природа мъжете са много по-competitive от жените, което е много важно за тоя тип кариери.
То на пръв поглед няма причина мъжете да сме по-добри в реално всяка сфера на човешкото съществуване, обаче предполагам е културогично обусловено и това.