Преди малко, след два дни пълни с МНОГО болка, приключихме Uncharted 4. Александър я играе за втори път в рамките на последните няма и 3 седмици, след като ме изнасили да я видя, щото била много "синематична" и "най-добрия Uncharted досега", а и имала"много яка история за пирати". А аз се дърпах, щото като човек изстрадал първите 2 и половина игри много добре знам кво е Uncharted: rock climbing симулатор със сюжет и хубава визия + елементи на third person shooter и някой друг пъзел, колкото да залъже околните, че не играят rock climbing симулатор. С главен герой, който е някакво отвратително гадно иманярче, което се предполага да харесвам, щото пуска лафчета. За съжаление обаче, докато ги пуска успява да анихилира всяка една историческа ценност, до която се докосне, което ми прави МНОГО скомина. А когато не се държи като войник на ИДИЛ в близкоизточен музей, убива някакви стотици индивиди, с което става тотално неконсистентен с това, което смешните драскачи на сценария се опитват да го изкарат.
Та новият Uncharted продължава да е още от същия тоя шит, със същите безкрайни, кошмарни, нечовешки, античовешки, чудовищни, АДСКИ гейм-плейни повторения. 80% от тази игра, чийто сюжет в общи линии се изчерпва с "отиди от точка А до точка Б по най-безумния и времеемък начин" е напълно НЕНУЖНА и е сложена там само за да може геймърите да имат чувството, че са им дали нещо да играят против парите, които са платили. Историята в тази игра е напълно подчинена на геймплея, вместо геймплея да е подчинен на историята. И поради тази причина, преди малко загубихме 20 минути в подскачане из разни шубраци, щото Нейтън трябваше да си стигне до колата, ама пътя до нея му се видя нещо калничък. И ми се наложи да гледам прочувствена сцена, в която Нейтън се раздели с аверчетата си и продължи сам към финала, щото явно въпросните, след като бяха катерили безпроблемно всякакви сгради и скални ждрела, се бяха поуморили и не им бяха останали сили да качат 10-те метра до него (а и всички удобно бяха забравили за вълшебното въже на кръста на Нейтън дето се саморазвива и самонавива и става каквато дължина е удобно за каскадата в момента). Изобщо дребни тъпотии от тоя характер, които за съжаление движат ЦЯЛАТА игра по един осакатяващо линеен начин. Това, ако се гледа отстрани е СМЪРТОНОСНО. Евентуално играта БИ добила истинска синематичност, ако се оставят само кътсцените и важните диалози в геймплея, а всичкото катерчене, подскачане, подхлъзване, пропадане и бръмчене с кола насам-натам се пусне на 6х скорост с музиката на Бени Хил като фон.
В интерес на истината, поне в четворката развиват персонажа на Нейтън в някаква интересна посока. За съжаление, това се случва с участието на Чичо Тъски:

Чичо Тъски освен това е супер неприятен през цялото време, но пък, да му се ненадеваш, на негов фон Нейтън става поносим. За пръв път успях да изпитам симпатия към тоя персонаж и тези части от играта, които се занимаваха с предисторията на братята Дрейк или пък със спрялото ежедневие на Нейтън, бяха искрено кефещи. Даже имаше дребни подсказки за това как би могъл да се развие живота на Нейтън, ако въпросния не успее да си извади главата от задника. Любовната история с Елена беше прекрасна. Но в мига, в който минавахме в Лара Крофт режим, положението пак отичаше. Т.нар. "яка пиратска история" всъщност беше твърде нелепа и тъпа и тотално не връзваше смисъл. Лошковците и те изпърдяха накрая.
И май ми остава само да похваля визията, която е УБИЙСТВЕНА. Невероятни пейзажища навсякъде! Ако не друго, тея от Палавото Куче поне знаят как да използват възможностите на PS4-ката. Уви, това че трябваше да се катерим като маймуни по някакви поредни плоскости и да висим като мокри парцали над някакви поредни бездни, ми попречи да се порадвам както трябва на природните красоти.