Това имам предвид - ако не го ползваш и за видеота/игри и т.н., покупката е напълно безсмислена.
Та така. Относно казаното в последните няколко страници, в които не можах да участвам поради екстремна заетост:
Тишо, всеки може да се кефи на каквото иска, но ти определено си наръсил доста неверни неща. Mac OSX-а с жена ми редовно го мъдрим в работата й, опитвайки се да схванем защо, да му се невиди, е толкова неудобен в толкова много отношения.
За външния вид - в момента не може да стъпи на малкия пръст на Windows 7, който ти като гледам не си и помирисвал. Ако щеш гледай иконите, таскбара, гаджетите или бекграундите, ако щеш гледай разните фушшшш ефектчета, в момента Windows е напред. Да не говорим за неща като браузене на файлове, намиране и организиране на прозорци и т.н., където Mac OS-а е огромно страдание. В момента пиша този отговор на Notepad, сравнявайки текста с написаното от теб в другата половина на екрана, операция, която ми отне точно две секунди.
За стабилността - тук имаме 3 компютъра с Windows 7, които се ползват редовно, и нито един от тях никога не е правил проблем със забиване или каквото и да е друго. Единият е правен от мен десктоп, на който смених XP с 7 преди 5 месеца, а другите 2 - HP лаптопи на по 4 месеца.
За програмите на App Store-а вече ти казаха - просто не е вярно, че са евтини, камо ли че са добри. Но няма как да отрека - дори и при това положение iPhone-а има безспорни предимства в това отношение спрямо другите smartphones, особено откъм количество игри. Останалото, което ми трябва, си го имам и на Blackberry-то, което не е и трошкаво.
За батериите - това е единственото реално предимство на Apple лаптопите, но пък в момента има PC-та със средна мощ, спокойно подвизаващи се около 15 часа. Независимо дали ти трябва повече под капака или дълготрайна батерия, на PC пазара има огромен избор. Или всъщност защо ли говоря за PC пазар, при положение че Mac-овете са си на него вече с Intel-ските процесори и цялостната си хардуерна архитектура, макар и в ролята на кварталния идиот.
Неща, които ти леко прескочи - MacBook-овете са ужасно ограничени откъм портове. Писна ми в магазина да идват отчаяни лелки, които се чудят как да си го вържат към прожектора/телевизора/монитора. Еми сори лелче, но трябва да ходиш до Apple Store-а в другия край на града, за да си вземеш адаптор, който на свой ред ще те лиши от единствения ти USB порт. Какво, искаш още портове? Купи си друг висящ адаптор, от който да провиснеш първия. А, card reader? К'во е т'ва? Отделно от това Windows е единствена по рода си ситема, що се отнася до количеството софтуер, който можеш да й инсталираш, и перифериите/хардуера, които можеш да й вържеш/вкараш. Вече разпознава почти всичко от раз, без да подбира особено, а Win 7 бачка перфектно с намиране и нагласяне на мрежи, устройства и т.н. Особено ме впечатли начина, по който намери HP принтера ми, който принципно няма официална поддръжка за 7 от HP, но с универсалния Win 7 драйвер тръгна идеално... при това през wireless router-а ми.
Всъщност като стана въпрос за разпознаване на разни неща - нито един външен хард диск не може да бачка нормално на Mac, без да го форматираш (яко липса на юзър френдли в случая) или да си купиш Mac версия. Жената вече каза за постоянните си ядове с USB-тата и съм се наслушал на предостатъчно истории на клиенти. А и въобще не е само това. Оди намери ТВ тунер за Мака си или произволен софтуер за нещо, което ти е щукнало, че искаш да направиш.
Не знам и за една широкоразпространена програма, която да бачка по-добре на Mac OS от Windows, но със сигурност има доста случаи на обратното. Като почнем от липсата на игри и стигнем до офис приложенията.
Причината Microsoft в момента да не са чак толкоз плюто име е просто, че най-накрая седнаха да изпълнят обещанията си и ни дадоха операционна система, която да харесаме от раз и да измести най-накря леко отъртялото XP. Никой не спори, че имаше доста мъка около Vista, която със сигурност спечели допълнителен market share на Apple, но в случая MS си взеха урок.
Флаша няма никъде да ходи скоро време. Половината интернет го ползва и дори да не го обича страстно, той е неизбежна част от ландшафта.
За разни неща като абсурдния максимайз на Маковете не ми се и говори, пък и достатъчно го предъвкахте вече.