iShit

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Apr 07, 2010 3:51 pm

иии как ше ми тичка на голфа... и ще струва повече от него
http://www.24gadget.ru/ :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Apr 07, 2010 6:31 pm

Както често се случва, чичо Seth Godin е уцелил нещата. Макар и да ги пречупва през своята призма (естествено), все пак си заслужава да се прочете:
Secrets of the biggest selling launch ever

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Apr 07, 2010 7:46 pm

bsb wrote:Както често се случва, чичо Seth Godin е уцелил нещата. Макар и да ги пречупва през своята призма (естествено), все пак си заслужава да се прочете:
Secrets of the biggest selling launch ever
доста як анализ прави чичо Сет :) право в десетката
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 07, 2010 9:22 pm

Тишо, аз съм с 2GHz PowerPC G5, 512 MB DDR, Mac OSX 10.5.8. Май Leopard се водеше. Много ясно, е при това положение няма да работи кой знае колко добре и аз изобщо нямаше да ъпдейтвам ОС-а от предишния 10.3.9 ако не ми трябваше последна версия на Х-терминала, за да работя на новите клъстери дето ни направиха. И още няколко програми ми трябваха с нови версии за да си върша работата - нито една от тия не тръгваше на старото ОС.

Та, на инсталационния диск на тоя Мак ОС 10.5 пише, че за да върви му стигат 512 МБ РАМ и може да тръгне и на по-слаб процесор. Факт, върви. Само дето Сафари например, което е вграденият браузер на Мака, ми се отваря в продължение на над 30 секунди (щото е много важно да имам гъзарска заглавна страница с 3Д вдлъбнати малки прозорчета наредени в редове и колонки), а зареждането на сайтовете отнема и повече време от това. Аз затва си ползвам Мозилата. Тя дори има нормален максимайз, да й се ненадеваш. И Тъндърбърд и-мейл клиента и той.

Между другото 10.3 не вървеше кой знае колко по-добре в нито едно отношение. Откакто съм седнала на този комп, моите Уиндоус машини в къщи ми приличат на летящи чинии. Такава клизма не е било дори на античния ми комп с Уин 98 отпреди 10+ години нали. Чувствам се като човек, който е сложен от Уиндоус ХП да работи на Уиндоус 3.11. Отвратително е.

Шорткъта Ф9 го знам. Само че той не ми е удобен - като отворя 10+ текстови файла с числа и еднакъв форматинг, като натисна Ф9 тия прозорци стават толкова малки, че не мога да видя кой точно ми трябва. Даже заглавията им не се четат. В това отношение, добрият стар Уиндоуски таскбар, където имаше просто правоъгълници със заглавията на файловете, ми беше в пъти по-удобен. Тоя новия на Уиндоус 7 е много гъзарски, обаче картинките са още по-малки и ептен нечетабилни. Но поне я има опцията да си го направя като стария, нали.
Уиндоус таскбара също можеш да го местиш където си искаш и да го скриваш, ако ти притрябва повече площ. Въпросът е, че докато е там ограничава прозорците да стигат до него - няма падащи менюта на програми, които да се заврат зад него и ти да трябва да правиш досадни и излишни неща, за да го разкараш от пътя си. Правих си експеримент тази сутринт - мога да завра прозорец зад Уиндоус таскбара, ако му включа хайдинг-а. Не е велика драма, щото мога да си ресайзна прозореца от който и да е ъгъл и да го извадя иззад таскбара в такъв случай. С МакОС това не става и е реален проблем, с който се сблъсквам много често като си отворя 5 Х-терминала към 5те клъстера, които ползвам и ги разпъна, за да мога да си виждам файловете. Командния ми ред винаги е най-долу на прозореца и твърде често се случва да се завре зад дока като съм си разпънала джама в долната дясна част на компа. И няма свиване и изваждане оттам, щото единствената част за свиване на прозореца е скрита от дока. Е, писна ми, честно!
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Apr 07, 2010 9:38 pm

Е не може ли да му сложат още малко памет на туй чудо? Все трябва да има още два свободни слота.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 07, 2010 9:55 pm

Еми шефът ако ще се бръква да купува памет, по-добре да ми купи интелски Мак, нали. :lol:

Друга любима черта бтв. Като мина от латиница на кирилица в МакОС, минава глобално за целия комп, а не само за програмата, в която работя в момента като в Уиндоус. ОТВРАТИТЕЛНО! Непрекъснато прескачам между инпутите - за да пиша на кирилица в документ или сайт, на латиница в друг документ, на някой от двата езика в някакъв речник и на латиница в Х-терминала - като направя този мултитаскинг, се почва нема такова превключване между латиница и кирилица. Най-веселото е, че Х-терминала ми прави бъг. Като мина на кирилица и по погрешка тайпна нещо в него, после като превключа на латиница, той не превключва и трябва да го рестартирам. :lol:

Абе ИТ ДЖЪСТ УЪРКС откъдето и да го погледнеш. :lol:
Last edited by Amelia on Wed Apr 07, 2010 10:15 pm, edited 2 times in total.

Oui. Je suis garbage.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Apr 07, 2010 9:58 pm

Все си мисля, че между 60 и 600 долара има известна разлика. :)
Иначе ти пожелавам нов компютър, ама от писаното дотук имам чувството, че ще си останем с пожеланията.
Опа, 600 долара е прилично жълто PC без монитор, което не става за игри. Или най-евтиният Mac, Mac mini.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 07, 2010 10:11 pm

Най-евтиният иМАК в момента е 1200 долара. С които пари ще си купя по-добро откъм спекс ПЦ с отделен монитор, който няма да се налага да изхвърля, като изхвърля и компа. И да му сложа квато ОС ме кефне нали.

Една пръчка РАМ не мога да намеря колко струва. Те нали ти го дават като конзола - не се предполага да му слагаш квото и да е, енд ит джъст уъркс...

Бе, ще го мъча шефа за нов комп - крайно време е да ми купи такъв. :lol:

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 07, 2010 11:09 pm

bsb wrote:Все си мисля, че между 60 и 600 долара има известна разлика. :)
Иначе ти пожелавам нов компютър, ама от писаното дотук имам чувството, че ще си останем с пожеланията.
Опа, 600 долара е прилично жълто PC без монитор, което не става за игри. Или най-евтиният Mac, Mac mini.
Пълни глупости - за 600 лева , не долара спокойно купуваш PC което подкарва дори и игри стига да не са от най-новите, а за офис работа лети.

Иначе ако питате за моето мнение ето го онагледено:
Spoiler: show
Image
Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 08, 2010 12:12 am

These pictures are made of win! :cry:

Oui. Je suis garbage.

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Thu Apr 08, 2010 3:06 am

принципно нямам отношение към темата,щото последния Мак,дето съм виждал на живо,беше преди около 15 години.

но пък картинката е весела,ако не сте я виждали до сега
Image
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 08, 2010 3:25 am

Добре де, а не ни ли е все пак позволено да мразим страстно всякаква форма на Mac, но да си обичаме iTouch-a? В смисъл, то наистина е чудесно нещо и при все, че съм боравил с добра цифра други mp3-плейъри, никога не съм попадал на нещо, което да ме кефи и наполовина толкова.
And you can't dance with a devil on your back...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Apr 08, 2010 4:31 am

Куме, само не ми казвай, че си си купил iPod Touch само като mp3 плейър... Щото ако само за това си го взел, значи си си изхабил парите много лошо. Ако го сравниш дори с останалите продукти на ябълките, iPod Classic ти дава в пъти повече място, а Nano е по-малък и удобен. Touch-а е голям, трошлив, скъп и освен най-безумно скъпите модели, има много мизерно количество място.
И по-зле има, де. Имам един приятел, който навремето се сдоби с PSP със същата цел, но това е друга тема...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 08, 2010 5:11 am

Не, купих си го защото има голям шарен дисплей, който можеш да цъкаш :mrgreen: Освен тва дисплеят е кристално ясен на сякви филмчета, зверски ме кефи.
And you can't dance with a devil on your back...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Apr 08, 2010 5:38 am

Това имам предвид - ако не го ползваш и за видеота/игри и т.н., покупката е напълно безсмислена.

Та така. Относно казаното в последните няколко страници, в които не можах да участвам поради екстремна заетост:

Тишо, всеки може да се кефи на каквото иска, но ти определено си наръсил доста неверни неща. Mac OSX-а с жена ми редовно го мъдрим в работата й, опитвайки се да схванем защо, да му се невиди, е толкова неудобен в толкова много отношения.

За външния вид - в момента не може да стъпи на малкия пръст на Windows 7, който ти като гледам не си и помирисвал. Ако щеш гледай иконите, таскбара, гаджетите или бекграундите, ако щеш гледай разните фушшшш ефектчета, в момента Windows е напред. Да не говорим за неща като браузене на файлове, намиране и организиране на прозорци и т.н., където Mac OS-а е огромно страдание. В момента пиша този отговор на Notepad, сравнявайки текста с написаното от теб в другата половина на екрана, операция, която ми отне точно две секунди.

За стабилността - тук имаме 3 компютъра с Windows 7, които се ползват редовно, и нито един от тях никога не е правил проблем със забиване или каквото и да е друго. Единият е правен от мен десктоп, на който смених XP с 7 преди 5 месеца, а другите 2 - HP лаптопи на по 4 месеца.

За програмите на App Store-а вече ти казаха - просто не е вярно, че са евтини, камо ли че са добри. Но няма как да отрека - дори и при това положение iPhone-а има безспорни предимства в това отношение спрямо другите smartphones, особено откъм количество игри. Останалото, което ми трябва, си го имам и на Blackberry-то, което не е и трошкаво.

За батериите - това е единственото реално предимство на Apple лаптопите, но пък в момента има PC-та със средна мощ, спокойно подвизаващи се около 15 часа. Независимо дали ти трябва повече под капака или дълготрайна батерия, на PC пазара има огромен избор. Или всъщност защо ли говоря за PC пазар, при положение че Mac-овете са си на него вече с Intel-ските процесори и цялостната си хардуерна архитектура, макар и в ролята на кварталния идиот.

Неща, които ти леко прескочи - MacBook-овете са ужасно ограничени откъм портове. Писна ми в магазина да идват отчаяни лелки, които се чудят как да си го вържат към прожектора/телевизора/монитора. Еми сори лелче, но трябва да ходиш до Apple Store-а в другия край на града, за да си вземеш адаптор, който на свой ред ще те лиши от единствения ти USB порт. Какво, искаш още портове? Купи си друг висящ адаптор, от който да провиснеш първия. А, card reader? К'во е т'ва? Отделно от това Windows е единствена по рода си ситема, що се отнася до количеството софтуер, който можеш да й инсталираш, и перифериите/хардуера, които можеш да й вържеш/вкараш. Вече разпознава почти всичко от раз, без да подбира особено, а Win 7 бачка перфектно с намиране и нагласяне на мрежи, устройства и т.н. Особено ме впечатли начина, по който намери HP принтера ми, който принципно няма официална поддръжка за 7 от HP, но с универсалния Win 7 драйвер тръгна идеално... при това през wireless router-а ми.

Всъщност като стана въпрос за разпознаване на разни неща - нито един външен хард диск не може да бачка нормално на Mac, без да го форматираш (яко липса на юзър френдли в случая) или да си купиш Mac версия. Жената вече каза за постоянните си ядове с USB-тата и съм се наслушал на предостатъчно истории на клиенти. А и въобще не е само това. Оди намери ТВ тунер за Мака си или произволен софтуер за нещо, което ти е щукнало, че искаш да направиш.

Не знам и за една широкоразпространена програма, която да бачка по-добре на Mac OS от Windows, но със сигурност има доста случаи на обратното. Като почнем от липсата на игри и стигнем до офис приложенията.

Причината Microsoft в момента да не са чак толкоз плюто име е просто, че най-накрая седнаха да изпълнят обещанията си и ни дадоха операционна система, която да харесаме от раз и да измести най-накря леко отъртялото XP. Никой не спори, че имаше доста мъка около Vista, която със сигурност спечели допълнителен market share на Apple, но в случая MS си взеха урок.

Флаша няма никъде да ходи скоро време. Половината интернет го ползва и дори да не го обича страстно, той е неизбежна част от ландшафта.

За разни неща като абсурдния максимайз на Маковете не ми се и говори, пък и достатъчно го предъвкахте вече.