А водещата казала че лягаме и ставаме с храни мутанти.
Просто нямам думи.................

Moderator: Moridin
До момента на забраната през 2005 г., наложена в действащия закон, българските учени бяха създали редица сортове ГМ култури в лабораторни условия. Имахме готовност да направим български сортове, по-качествени като храна и по-чиста продукция. С влизането на закона в сила през 2005 г. всички опити бяха забранени и получените образци трябваше да бъдат унищожени. Ефектът на забраните в Закона за ГМО върху българската наука бяха катастрофални. Истерията в медиите от 2005 г., 2008 г. и сега отказаха много млади хора от науката. Изказвания като "тези ненормалници искат да затрият българската природа" водят до това, че младите хора не искат вече да се занимават с биотехнологии и изследвания. Това може да се види от провежданите през последните 10 години конкурси за докторанти и научни сътрудници в областта на растителната генетика и селекция. Интересът е минимален. В много случаи няма явили се кандидати.
Това е на Амелия. Изключително правилно виждане. Мисълта ми е, че има и достатъчно нормални хора, които не се страхуват, че доматито им ще изпълзи от хладилника и ще изколи семейството посред нощите, ама гласовете им някак се губят сред истеричните крясъци на пишман-природозащитниците.Пускането на ГМО за консумация от хора и животни и в околната среда трябва да се случва след тестване до припадък, в продължение на години. Ама години, през които да се симулират лабораторно и полево всички сценарии, за които учените могат да се сетят. За всяка култура да се правят локални полеви тестове там, където ще се сее. Ако фермер иска да сее ГМ култури, да бъде изтествано всичко около нивата му, за да се види ква местна флора и фауна може да влезе в метаболитен контакт с модифицираните гени.
Трябва да има максимална прозрачност - до резултатите от изследванията да имат достъп всички. Да се описва в подробности как са направени експериментите и статистиките, за да могат да се правят насрещни проверки от други лаборатории (вече четох статия, в която със суровите данни на Монсанто и по-адекватна статистика от тяхната, стигат до по-неблагоприятни за Монсанто изводи от тези, които Монсанто са обнародвали). Да е достъпна информацията кой фермер къде какво ГМ отглежда. Да се следи къде отиват ГМ продуктите и кво се случва с околната среда постоянно.
Преди да се пуснат на пазара тия храни трябва да минат през дълги опити с доброволци, в които се следят всякакви физиологични маркери за токсичност. После да се етикетират с етикети, на които изрично е написано кви гени има и какви алергии и странични ефекти могат да генерират. С ГОЛЕМИ БУКВИ. Да се правят периодично изследвания и статистики за здравословното състояние на консуматорите. Да се създадат зловещи супер рестриктивни закони за търговията с тях. Ако ще се купуват семена всяка година от производителя, което според мен е добра идея, щото така ще има по-добър контрол на генетичното съдържимо на тия култури, те да са на адекватни цени. Или ако културите са нестерилни, всяко поколение семена да се тества, за да се проследи какви промени в генотипа са настъпили и ако има потенциал за алергии и токсичност, да не се сеят. И за да има смисъл от цялата идея с нахранването на гладните, да се позволи на бедните страни да си произвеждат ГМ семената сами - по някви олекотени тарифи за патента, като за тях.
Готвачи искат забрана на ГМО
07 февруари 2010 / News.dir.bg
По-бързо да се създаде Национална агенция по храните, искат от българския клон на асоциацията "Евро Ток", член на Европейската асоциация на професионалните готвачи, предаде БТА.
На пресконференция представители на "Евро Ток България" посочиха, че основен проблем в България при евентуалното освобождаване на генномодифицирани организми в природата е липсваща адекватна контролираща система за качеството на предлаганите продукти.
Искаме забрана, а не само мораториум, на освобождаването на генетично модифицираните организми /ГМО/ от лабораториите, каза Ради Стамболов - вицепрезидент на Евро-Ток България. По думите му няма лаборатория в страната, която да каже какъв е процентът на ГМО в храните. Нужен е, както стриктен контрол за съдържанието на ГМО в храните, така и адекватни санкции при нарушаване изискванията на етикиране на хранителните стоки.
и в крайна сметка мотивите им не са чак толкова смехотворни, че да се стряска човек. Хората не искат забраната на ГМО въобще, а се притесняват, че нямаме смислени контролиращи органи, които да следят за евентуалните резултати. Тоест, това е едно от що годе смислените мнения по темата и доста се отклонява от истеричното "не щеме ГМО... щото така".основен проблем в България при евентуалното освобождаване на генномодифицирани организми в природата е липсваща адекватна контролираща система за качеството на предлаганите продукти.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests