xkcd (sheer genius)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Aug 13, 2009 4:03 pm

Ъммм? :dunno:
Не разбирам какво казваш.
Сигурно joke-а ми е тъп.
Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Aug 13, 2009 4:18 pm

dellusion, идеята на този епизод на комикса е, че въпросният Рос е програмист под средното ниво, който поема работата на истински програмист и започва да му пренаписва нещата. Решава, че самият той е истински програмист (все пак пише на C, не на Pascal), след което започва да изкривява идеята, че "the code is the documentation", като прави кода истинска, четима документация - следва буквата на закона, а не духа му.

Като странично кажгоде - самата идея за това, че "if it should be hard to write, it should be hard to understand" и почти-свързаната с нея идея, че "the code IS the documentation", са ми толкова, ама ТОЛКОВА противни :( И, да, знам, че тръгват от невинно шеговито оправдание, ама напоследък прекалено често ми се налага да се сблъсквам с библиотеки и приложения без достатъчна (а в доста случаи и без никаква) документация и прекалено често ми се налага да хвърлям прекалено много време в четене и проследяване на код, само за да разбера как да нагодя или изобщо да подкарам въпросните библиотеки или приложения :( А драсването на два-три реда за всяка функция / метод / променлива не отнема толкова много време :( Драсването на половин страница текст, който описва връзките между отделните модули, не отнема толкова много време :(
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Aug 13, 2009 4:30 pm

Зачудих се защо реши, че не съм разбрал комикса(че даже реши и да ми го обясниш). Както и да е.

А иначе не беше нужно да ме налееш мен за това, че ти се налага да се занимаваш с недокументиран, булшит код.
Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Aug 13, 2009 4:41 pm

Уф, извинявай; малко съм изнервен покрай куп неща тия дни. Не се опитвах да си го изкарам конкретно на теб, не и ако ти не споделяш начина на мислене "if it was hard to write..."; извинявай.

А за комикса - ми, хм, още от първия ти пост почти изглеждаше като да не си схванал, че той *е* аматьор :) А може би просто точно днес филтрите ми за ирония леко са изпушили, горе-долу като филтрите ми за търпение към откачени драйвери за принтер, откачени драйвери за смарт-карти, откачени драйвери за четци на смарт-карти и откачени разпространители на какво ли не, които не разпространяватдругите необходими какво ли нета заедно със своето си какво ли не. Мяк.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Dec 08, 2009 11:49 am

Spoiler: show
Image
Look at the darkness...
...around me.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Dec 08, 2009 11:57 am

Spoiler: show