Supеr M, новините на агенция "Фокус" се списват от ниско платени неебателни студенти често със съмнителни познания по езиците от които превеждат. Не бих казала че са свестен източник на информация. Цитираният журналист пише за Economist.
Аз говоря за
новините в сайта на агенция Фокус, които са актуални, многобройни и извлечени от разнообразни цитирани източници. Цитатът на "журналиста" Едуард Лукас, не е конкретна новина, нито носи някаква реална информация, а представлява евтино чесане на езика на един фантазьор с богат метафоричен речник от най-"събрали се дядовците и бабите на пейката пред блока" тип.
Второ - в момента тече много сериозна и активна пропагандна война и информацията, извличана от западните издания, като например CNN и BBC - все информационни агенции със сериозна репутация - е в пъти по-различна от тази, представяна от РИА Новости и ИТАР ТАСС.
За да е човек пълноценно информиран, трябва да наблюдава от различни гледни точки. Аз съм прежалил евентуалните нередности в превода за сметка на удобството от разнообразна и добре поднесена информация. И между другото какво ако са студенти - най-добрата езикова подготовка (освен ако не си филолог или не си живял в чужда държава) идва от езиковата гимназия и практиката... whatever.
Русия може и да възвърне ролята си на световно плашило, но от това света просто ще стане по-нестабилен. Теориите за центрове на сила и архитектура на съюзите са вече бая овехтели.
Значи първо - аз самият казах, че светът може да стане по-нестабилен. Второ - никой не говори за теории, а за силата като
реалност. Когато силата в нейните различни форми и проявления все още е толкова сериозен, да не кажем първостепенен фактор в човешката цивилизация на планетата Земя, не знам какво по-нормално има от това да се коментират силови центрове. И на мен ми се иска политическите новини да не са свързани предимно с военни операции, хуманитарни кризи, прекроявания на граници и касапници от най-различен калибър, а със сериозни екологични мерки, но светът е такъв какъвто е и надали аз, Людмила и дори Едуард Лукас, ще успеем да го променим и омиротворим.
Не знам какво толкова се кефите на ролята на Китай, дето с бързи темпове отива към прегряване на иконоиката и си е една голяма бомба със закъснител. Така едно време анализаторите се кефеха на дот-ком бума. Бахти робовладелската държава.
Кой се кефи на какво не е ясно, но отново има факти. Не знам за какъв дот ком бум говориш, но ако е за .com домейни - мога да ти кажа, че все пак си остават най-предпочитаните (работил съм в хостинг компания преди година и половина и тогава все още бяха). "Бахти робовладелската държава" можеш да казваш на България, където живееш - нали не очакваш в една страна, където ражадемостта в големите градове по необходимост се регулира от държавата, политическата и обществената структура (надявам се да не намираш и този израз за овехтял) да е същия като на стара европейска демокрация. Значи освен от вестници и анализи, аз също познавам хора, които са живели в Китай с години и го познават перфектно. И когато такива хора (с апартамент в Рим между другото) ми обясняват как искат да се върнат в Китай и как се развива тази държава, или когато научавам, че в Олимпийските игри за вложени над 43 000 000 000 долара и видя най-магнетичното и грандиозно откриване в историята и построени в размките на няколко години космполитни съоръжения с невероятна архитектура, или когато всички сериозни икономически издания (включително американски такива) предричат невероятен икономически възход на Китай, аз се замислям и си казвам, че може би се развиват добре. Не ме разбирай погрешно - не членувам във фенклуба на Китай, но смятам, че не всяка държава може и трябва да се развива по един определен идентичен модел и то точно нашия собствен и че самите китайци заслужават уважението на един от най-древните народи и една от най-серизоните икономически сили в света.
И като заключение - повече факти и по-малко "Едуард"ски изблици и окачествявания