Много интересна тема стана май. Само да изпротестирам за заглавието й. Особено ако излиза, че съм го сложила аз!!
Тааааа, твърденията, особено ако нямаш много научен или теологичен опит, трябва да се крепят на факти/доказателства и т.н.
Тааа, RRSunknown, какво те кара да твърдиш че самият Коран подстрекава" към нетолерантност?
Защото аз имам доказателства за обратното. През 6 век, жените-християнки освен собственост на друг (баща, брат, мъж), не са имали право да притежават нищо. Те са били притежанието. Но за мюсюлманките, Коранът в 622 г., предвижда:
- лични права
- право на това да имат притежания
- право да искат развод
- право на неприкосновено наследство, на което дори съпругът им не е можел да посегне.
И един съвет, за който би искал да изкритикува или понаплюе Корана. За да може да е минимано достоверно плюенето, поне да вземе да го прочете. Или ще шайхирясваме вече всички, и ще си говорим без реален допир, познания или опит?!?
Както Мат много правилно е казал в началото, през средновековието е имало много други живеещи в мюсюлмански държави. Докато мюсюлмани и еврей са били жестоко преследвани от християните навсякъде. Все пак, българските еврей са от сефарадски (испански) произход.
Както пък каза Живик, всички прогресистки идеи, произхождат от старогръцката и римската култура. Но са преоткрити и запазени само благодарение на арабите! Които са преписвали от философия до медицина, минавайки през театрални пиеси. И това по времето когато точно из Европа са подклаждали кладите с Платон! Трубадурите са се появили благодарение точно на този арабски труд.
Макар че е доста явно, че на тях им се е отразило дори по-зле от на нас 5/6 века турско робство. С добавката, че след това повечето мюсюлмански държави се превръщат в колонии. И тяхното културно възрождение започва през 40 години на ХХ век.
Но това не променя факта, че сега са най-нетолернтни, фанатизирани, расисти и т.н. И това във възможно най-голяма бройка, макар и да не са всички.
Кой казва че няма християно-фунаменталистични държави? Тогава в какво се кълнат американците? Я някой да им прочете конституцията, моля!!