Чак сега видях разговора ви за преливането и ще се опитам да опиша как си го представям, но май ще излезе адски неясно и само ще те обърка повече.
Значи, това с извора си го представям като... ами, помниш ли как Окото на света беше пълно с чиста Сила? Значи, представям си една гигантска река от тази сила, която се намира в... друго измерение или нещо подобно.
Някои хора имат връзка с това измерение и могат да теглят от Силата; представям си връзката като един вид "тръба" или "канал", по който Силата тече от извора до човека. Да преливаш е все едно да завъртиш кранчето и да пуснеш водата. Да заслониш човек е като да запушиш тръбата. Да го отрежеш от силата (усмиряване/опитомяване) е като да срежеш тръбата.
- Spoiler: show
- Но тогава е възможно някой да я "поправи" и да му върне връзката със Силата, както накрая прави Нинив.
А сега трябва да спра да сравнявам Силата с вода, защото така не мога да обясня как човек се отгаря.
Начи сега трябва да си спомним, че това, дето тече по "тръбата", въобще не е вода, а е магическа сила. И човек може да поеме само определено количество от нея - все едно човекът е резервоар с ограничен капацитет. Ако се опиташ да поемеш повече, тъй наречената "тръба" просто... изгаря. Няма я. Не може да се поправи, защото не е останало нищо, което да се поправя. А понякога и "резервоарът" - преливащия човек - все едно се пръсва, понеже е поел твърде много сила, и човекът просто умира.
Не знам дали нещо от това ти върши работа и ти помага да си визуализираш нещата; опитвам се да опиша как си ги визуализирам аз, но не знам дали ми се получава.
Сега, по въпроса кой може да прелива - и на мен не ми е сто процента ясно доколко това се определя от генетиката и доколко от душата.
- Spoiler: show
- Когато Тъмния мести душите на Отстъпниците в други тела, те продължават да могат да преливат, и то същото количество сила; но имаме и ясни податки, че умението се предава генетично.
Допускам, че и двата фактора имат значение - дали имаш точната душа и дали имаш точните гени - но си взаимодействат по някакъв сложен начин, който никой не разбира добре.
А това със Шарката и Колелото го приемам по-скоро като метафора, а не че буквално извора върти едно воденично колело, което движи тъкачен стан и плете Шарка.

Колелото е метафора за цикличното време, а Шарката за начина, по-който човешките животи си взаимодействат и текат във времето.
П.П. Ако нещо от това връзва смисъл, мога да се опитам да обясня и как действат ангреалите, как си представям самото преливане и правене на сплитове, сайдар/сайдин и петте елемента, etc.
П.П.П. Сложих спойлър тагове, много се извинявам на оспойлените.