Гръмотен ли е Балгърина ?
Moderator: Moridin
- tigermaster
- Elder God
Re: Гръмотен ли е Балгърина ?
Разбирам, обаче, понеже изречението няма контекст, няма как да е сигурно, че става дума за два различни транспорта, а не за един.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- Moridin
- Global Moderator
Което съм и казал две страници по-горе. Двоен стандарт си е. А и верно ли по-умни примери за задачи не могат да измислят.
This is it. Ground zero.
Как ще няма контекст като говорят за транспортите на страната?
- penzata
- Forsaken
Както каза трубадура, контекст има.tigermaster wrote: ↑Wed May 23, 2018 11:17 pmРазбирам, обаче, понеже изречението няма контекст, няма как да е сигурно, че става дума за два различни транспорта, а не за един.
Това, за което ти говориш, е някакъв частен случай "изваден" от фантастично произведение.

The hardest battles are fought in the mind.
- tigermaster
- Elder God
Ако ще издребняваме - не е казано коя е страната, а и да беше, пак нямаше да е указано, че става дума за два отделни транспорта. В смисъл, ако беше написано, че "бяха засегнати въздушният и сухопътен транспорт", примерно, или нещо такова, щеше да е ясно, ама то не е.
А кой ще ти каже, че мотивационното писмо във втория пример не е написано от двама кандидати - един млад и един амбициозен? Тъпо заяждане е, знам, но нали говорим за разлика между смисъл и граматика?
А кой ще ти каже, че мотивационното писмо във втория пример не е написано от двама кандидати - един млад и един амбициозен? Тъпо заяждане е, знам, но нали говорим за разлика между смисъл и граматика?
Last edited by tigermaster on Thu May 24, 2018 8:20 pm, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- penzata
- Forsaken
Не знам, защо мислиш, че издребнявам, ма хубу.
Разговорът изобщо не е за разликата между смисъл и граматика. Установи се, както е и видно за всички, че самити отговори са адски глупави и са изкелеферчени по начин, който максимално да обърка тези, които ги четат. Защото така написани, са си чиста подигравка с учащите: не се опитваш да оцениш подобаващо знанията им, а да покажеш (тези, които са мъдрували отговорите), че знаеш някакво закътано граматическо правило, което след това обличаш в безумна конструкция. И, като им чета изсмуканите от пръстите извинения и причини да изтеглят въпроса от оценяването, ми се плаче.
Дюд, и "въздушния и сухопътен", и "младия и амбициозен", написани по такъв начин, се отнасят само за един предмет.
Както и да е, колкото и да дискутираме по тези отговори, все тая: глупави са, имат безумна конструкция и не биха се срещнали никъде другаде (ама никъде, дори и в разговорна реч), освен в изпит по матура.
Разговорът изобщо не е за разликата между смисъл и граматика. Установи се, както е и видно за всички, че самити отговори са адски глупави и са изкелеферчени по начин, който максимално да обърка тези, които ги четат. Защото така написани, са си чиста подигравка с учащите: не се опитваш да оцениш подобаващо знанията им, а да покажеш (тези, които са мъдрували отговорите), че знаеш някакво закътано граматическо правило, което след това обличаш в безумна конструкция. И, като им чета изсмуканите от пръстите извинения и причини да изтеглят въпроса от оценяването, ми се плаче.
Дюд, и "въздушния и сухопътен", и "младия и амбициозен", написани по такъв начин, се отнасят само за един предмет.
Както и да е, колкото и да дискутираме по тези отговори, все тая: глупави са, имат безумна конструкция и не биха се срещнали никъде другаде (ама никъде, дори и в разговорна реч), освен в изпит по матура.
The hardest battles are fought in the mind.
Щях да пиша дълго, но да, това е разковничето. Ако бяха написали младия и амбоциозния тогава можеше да се говори за двама човека. В този си вариант няма как да решиш, че е един... освен ако не говорим за форумен пост и да върви темата.
От друга страна, за всякакви други дисциплини е ок, ама като се направи някаква шмекерия в задача, опираща до езика веднага става мазало. Никой не говорел така, аз го чувствам по ебем ти какъв начин и подобните - което са ебаси аргументите. Изучаването на език Е наука и няма нищо лошо в подвеждащи задачи, щом опрем до проверка на познания.
Или както вика пензяка стига се газирахте, плюс че мен ме е срам от МОН, че се извиняват за напълно приемлив тест дъ ге, щото в действителност сме ебахти простата нация. Сякаш имахме нужда от допълнителни доказателства за това.
И на мен ми писна от тая задача. В случая обаче съм с Моридин. Следвайки логиката със смисловите грешки, то грешката в А) е смислова - нечленуването на сухопътен изменя смисъла така, че човек остава с впечатлението за обединен въздушен и сухопътен транспорт. Иначе граматически погледнато всичко си е наред в изречението. Грешката в Б) обаче е граматична и лексикална. Смисълът не търпи някакво изменение, например човек не може да слее две комисии в една или да си помисли, че става въпрос за нещо трето и съвсем различно. Не, тук говорим за чиста граматика - познаване на строежа на езика. В подобно изречение с богат контекст нечленуването на "комисия" е граматична грешка. Разбираме ясно, че имаме някакъв кандидат, който е написал мотивационно писмо, представил го е пред някаква комисия и тя се е впечатлила. Тоест, комисията е определена - това е тази, пред която кандидатът е представил писмото си.
Смислова грешка щеше да е, както някой посочи по-напред, ако беше написано "младият и амбициозният кандидат". Тук човек би могъл да се зачуди два кандидата ли има, или просто някой не знае как се членува.
По въпроса за Искърското дефиле - членува се, защото дефилето е един вид притежание на Искър. Дефилето на река Искър. Същото е с Ниагарския водопад - водопада на Ниагара, Амазонската джунгла - джунглата на Амазонка и др. подобни. Разбира се, винаги има и изключения - напр. никой българоговорещ не би казал Черното море, но няма проблем да се говори за Тихия океан
Но по логиката на "експертите" от МОН Г) с Искърското дефиле е точно толкова верен отговор, колкото и Б). Доколкото успях да схвана обясненията, в Б) грешка нямало, щото можело да се каже "цялата комисия" например и тогава всичко било шест. Ми по същата логика би могло да се каже и "красивото Искърско дефиле" и пак всичко ще е точно толкова шест.
По въпроса за "куче ухапа човек" и дали не е същото като Б). Не е. Тук изначално тръгваме от нулево ниво на информация. В Б) разполагаме с млад и амбициозен кандидат, който в резултат на извършена от него дейност е произвел впечатление в дадени хора. Колкото до кучето и човека, там контекст няма. Имаме абсолютно неопределено куче, което е ухапало абсолютно неопределен човек. Налага се да получим повече информация, за да разберем какво е било кучето, защото е ухапало човека и кой е бил въпросният човек. За да има прилика между двата примера, условието на Б) трябваше да е "кандидат впечатли комисия".
Редакция:
МОН не се извини. Всъщност казаха, че грешка нямало, че задачата е вярна, но щом толкова народ се оплаква, айде, от тях да мине, ще присъдят точка независимо от посочения отговор. Вместо просто да кажат: "да, сбъркана е, станала е чисто техническа грешка и после не сме довидели, за да я поправим". В което няма нищо лошо или необичайно, да не говорим, че може да се случи абсолютно на всеки.
Смислова грешка щеше да е, както някой посочи по-напред, ако беше написано "младият и амбициозният кандидат". Тук човек би могъл да се зачуди два кандидата ли има, или просто някой не знае как се членува.
По въпроса за Искърското дефиле - членува се, защото дефилето е един вид притежание на Искър. Дефилето на река Искър. Същото е с Ниагарския водопад - водопада на Ниагара, Амазонската джунгла - джунглата на Амазонка и др. подобни. Разбира се, винаги има и изключения - напр. никой българоговорещ не би казал Черното море, но няма проблем да се говори за Тихия океан

По въпроса за "куче ухапа човек" и дали не е същото като Б). Не е. Тук изначално тръгваме от нулево ниво на информация. В Б) разполагаме с млад и амбициозен кандидат, който в резултат на извършена от него дейност е произвел впечатление в дадени хора. Колкото до кучето и човека, там контекст няма. Имаме абсолютно неопределено куче, което е ухапало абсолютно неопределен човек. Налага се да получим повече информация, за да разберем какво е било кучето, защото е ухапало човека и кой е бил въпросният човек. За да има прилика между двата примера, условието на Б) трябваше да е "кандидат впечатли комисия".
Редакция:
МОН не се извини. Всъщност казаха, че грешка нямало, че задачата е вярна, но щом толкова народ се оплаква, айде, от тях да мине, ще присъдят точка независимо от посочения отговор. Вместо просто да кажат: "да, сбъркана е, станала е чисто техническа грешка и после не сме довидели, за да я поправим". В което няма нищо лошо или необичайно, да не говорим, че може да се случи абсолютно на всеки.
- tigermaster
- Elder God
Именно, де. Нищо в информацията, дадена от първото изречение, не изключва възможността транспортът да е само един.
Както и да е, аз от самото начало си казах, че нямам нищо против подвеждащи задачи, обаче по конкретната дори експерти езиковеди не могат да постигнат съгласие. От БАН твърдят, че задачата е грешна. Как да се очаква тийнейджърчета да я решат?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Мдаа, още един пример от ежедневието ми в неравната, безмилостна и жестока борба с едни 'ора с бг паспорт и взимащи бг социални помощи, добутани до матура след 12 клас от Държавата. Поне ДЗИ-тата все още са някаква символична цедка.
Когато диктуваш и ѝ казваш "12 клас" с думи да го напише. За останалото доосакатяване на езика там да не говорим. Добре, че ние ги подаваме на сайта на мон вместо туземците.
септевриска
септемвриска
сетемврийска
септеврийска
септеври
септемврйска
Когато диктуваш и ѝ казваш "12 клас" с думи да го напише. За останалото доосакатяване на езика там да не говорим. Добре, че ние ги подаваме на сайта на мон вместо туземците.
- Spoiler: show
септевриска
септемвриска
сетемврийска
септеврийска
септеври
септемврйска
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
дума за убразувението да не обелваме, нали 

Дванайсет с думи............................................................................... 

Той Ники имаше и други преживявания. "Напишете тук трите си имена" и онова пише "трите си имена"...