God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Sep 27, 2010 3:35 pm

На мен ми се струва, че на децата няма да им преподава човек, с вашия философски подход към религията(което бих преживял), ами някой, който вярва във възкресението на Джизъс, в молитвите, чистилището, ад, рай. Поне в Щатите, до колкото знам е така.
Look at the darkness...
...around me.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Sep 27, 2010 3:45 pm

Напълно си прав, но от друга страна и асистентите по философия семейство имат да хранят :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 27, 2010 3:49 pm

Не схващам логиката с асистентите по философия.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Sep 27, 2010 4:05 pm

Аз съм ЗА преподаването на религиИ (мн.ч.), ама само православие и то в продължение на 12 години - е, нема нужда. Това замязва на вероучение вече. Аз моите деца не искам да учат вероучение, щото вероучението няма място в съвременното училище. Нямам против обаче да изкарат един курс, в който да им обяснят кви религии има по света и за кво става дума в тях.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Sep 27, 2010 4:15 pm

Morwen wrote:Не схващам логиката с асистентите по философия.
За мен редно е вероучение да се преподава от философи. Без съмнение най-голям шанс обаче да се класират имат богослови (ноу офенс, Попе) поради щото държавата няма навика много да мисли как трябва да станат нещата и ще се мине по линията на "компетентност".

Коментарът ми целеше да каже, че все пак ИМА и кой друг освен богословите да преподава вероучение.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Sep 27, 2010 4:23 pm

За мен обучението има смисъл само ако преподават религи които НЕ СА религията на обучавания. Иначе не виждам смисъл - ако ти обясняват нещо което вече знаеш нищо не ти казват.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 27, 2010 4:58 pm

Каквото каза младежът с металните пломби горе!
Иначе Жоре, това практически няма как да стане, няма и логика. Поне докато предметът е Религия (в единствено число), това да се преподава от философи ще е като химия да се преподава от математици, щото и двете са науки и имат нещо общо. А вероучението, бтв, принципно е именно обучението по една религия, а не по културата и традициите на различните религии.

И още нещо - набутай асистент по философия и първокласници в една стая и най-вероятно и двете страни ще са ужасени една от друга.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Sep 27, 2010 5:52 pm

1. Още в началото казах, че религия трябва да се изучава най-рано към 7ми клас, иначе си е направо опасно.

2. Религиите са съществени с философиите си. Ако учителят ще е проповедник и ще убеждава детето ми, че има някаква форма на Бог - не, мерси. Ако ще се набляга на традициите и обичаите - не мисля, че това е особено съществено за знаене.

Да преподават за Проблема на злото, за пророчествата, за библейските притчи и как християните ги тълкуват, за ценностите на християнството - да. Но това може да го прави (безстрастно) именно философ.

Да преподават за величието на бога и страха от грях - а нема нужда.
This is it. Ground zero.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Sep 27, 2010 11:25 pm

Хм, ако трябва да избирам за моето дете, то за мен няма проблем той да познава основни насоки от различни религии и вярвания, но определено би ми било сериозен проблем до степен да поема риска да го спра от тези часове на своя глава, ако наред с християнските вярвания и ценности не се поднасят безпристрастно и други такива. Иначе съм ОК, но в подобна дисциплина, заедно с Библията, Корана и Ведите, що да не се изучава старогръцка митология, древноегипетска такава, вярвания от Двуречието, Сагите и т.н.? Поднесен по съответния културологичен, исторически и философски начин, в контекста на период, география, катаклизми, етични течения и прочие, ит ис файн. Вероучение - не, мерси.
VMITW!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Sep 28, 2010 12:14 am

Ей тва точно дето Адриана казва е моето мнение, но мен ме домързя да го формулирам така добре. :)
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 28, 2010 7:09 am

Ъм, честно казано не схващам що пък да трябва да се учи древногръцка религия. Не, че ме кефи идеята да се учи само Християнство, православно и то, но се си мисля, че ако ще има специален предмет за това, добре е той да се занимава с големите все още актуални религии, не с такива, дето се изучават по литература и философия, нали...
And you can't dance with a devil on your back...

Super M
Warmage

Post by Super M » Tue Sep 28, 2010 7:52 am

Приоритет трябва да се даде на Православието, най-малкото защото е традиционна религия, така както се учи приоритетно българска история, българска география, дори български композитори в часовете по музика. Освен това много деца са кръстени в православни църкви, много семейства се женят в православни църкви, а религиозните официални държавни празници са по православния календар - въпреки това, въобще не е голямо познанието по религията (съдя и по самия себе си), а то представлява основна част от живота, какъвто е. Не трябва да се проповядва в такива часове, но е добре да има поне основни познания, които да обяснят що е то религия. Разбира се и другите религии имат място в такова обучение. Разликата с митовете е, че религия и митология са различни неща, като митовете могат да се разглеждат единствено в исторически, литературен и донякъде философски аспект - но те нямат реално влияние върху живота в момента, докато религията си остава актуално и много значимо явление и днес, и в бъдеще.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Sep 28, 2010 8:43 am

Не и в България
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Sep 28, 2010 8:54 am

ifadriana wrote:Хм, ако трябва да избирам за моето дете, то за мен няма проблем той да познава основни насоки от различни религии и вярвания, но определено би ми било сериозен проблем до степен да поема риска да го спра от тези часове на своя глава, ако наред с християнските вярвания и ценности не се поднасят безпристрастно и други такива. Иначе съм ОК, но в подобна дисциплина, заедно с Библията, Корана и Ведите, що да не се изучава старогръцка митология, древноегипетска такава, вярвания от Двуречието, Сагите и т.н.? Поднесен по съответния културологичен, исторически и философски начин, в контекста на период, география, катаклизми, етични течения и прочие, ит ис файн. Вероучение - не, мерси.
екзактли ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Tue Sep 28, 2010 9:50 am

Moridin wrote:Не и в България
Що да не? Ти не празнуваш ли Коледа, Великден, Гергьовден? :)

По основната тема. Не знам дали се повтарям, понеже ме мързи да прегледам всички страници, за да видя дали съм писал тук :mrgreen:, но от моя гледна точка атеизмът съдържа точно същия заряд като религията. Иначе казано, точно както всеки религиозен човек, един атеист може да си е кротък луд и просто да си вярва, че няма Бог (или бог) - най-много от време на време да спори по форумите - но може и да е агресивен тиранин като Ленин и Сталин, намиращ основание във вярата си да избива хора.

Все пак, иронично или не, именно едно разклонение на атеизма, превърнато в своегорода религия, е отговорно за най-мащабните зверства в човешката история :(.

За мен лично, всеки разумен човек би следвало да е агностик. Тоест да е наясно, че няма категорични доказателства за съществуването на Бог, нито такива, които да отричат това съществуване. Че на този етап науката е по-скоро неутрална по въпроса, тъй като и липсва апарат, който да го разреши. И че поради това всеки има еднакво основание да вярва в каквото си ще, стига да не налага вярата си по насилствен начин на тези, които не са като него :twisted:.