Гледано напоследък, част V

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 10, 2013 9:05 am

tigermaster wrote:
Roland wrote:Харисън Форд ще се оправи някак, аз вярвам в него.
Е, той и Кард ще се оправи - в крайна сметка "Играта на Ендър" все още е в списъка на най-продаваните книги на "Ню Йорк Таймс":
http://www.nytimes.com/best-sellers-boo ... /list.html
Прекарва повече от година по челните места. За книга на трийсетина години това май не е особено зле. От друга страна, Кард така или иначе нямаше да спечели нищо от филма:
http://www.thewrap.com/orson-scott-card ... ok-instead
Както и да е, не го гледай, защото едва ли щеше да го харесаш, дори и да я нямаше хомофобията на Кард.
Е това е щото тук много шум се вдигна покрай филма и книгата я пуснаха в милион преиздания с филмови корици. И тя е много много добра все пак, нормално е да се харчи.
And you can't dance with a devil on your back...

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Dec 10, 2013 11:03 am

RRSunknown wrote:Много зле беше филма - пълна трагедия, никаква връзка с книгата освен няколко общи имена.
Връзка с книгата си имаше, просто филма беше некадърно направен. Личеше си, че от 20 сцени са взимали 1, и накрая кастинга от сцени са го нанизали един след друг, при това без каквито и да е обяснения как са се развили героите междувременно, и половината неща се губят. След като така и така са мислели да сбиват книгата в един филм, можеше да не го карат на такова буквоядство - "Аз, роботът" се получи доста по-добре, без въобще да има такива истории от вида на 30 сцени, налепени и съшити с бели конци без нищо, което да обяснява развитието на героите помежду тях.

Просто голям фейл беше филма, който го е правил не знам какво е мислил.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Tue Dec 10, 2013 11:42 am

Мислил е за милиончетата дето ще изкара, но уви... Само са прецакали историята.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Dec 10, 2013 11:51 am

То цялата идея беше,
Spoiler: show
че учителя на Ендър е победил бъгърите и не трябва Ендър да повтаря грешката му - сега това са го дялнали заедно с цялата философия .

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Dec 10, 2013 12:12 pm

Roland wrote:Е това е щото тук много шум се вдигна покрай филма и книгата я пуснаха в милион преиздания с филмови корици. И тя е много много добра все пак, нормално е да се харчи.
Нямам поглед, но се съмнявам да е само до това - "Джон Картър" не се продаваше така, а филмът по него, макар също да се провали финансово, беше в пъти по-популярен.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 11, 2013 7:22 am

tigermaster wrote:
Roland wrote:Е това е щото тук много шум се вдигна покрай филма и книгата я пуснаха в милион преиздания с филмови корици. И тя е много много добра все пак, нормално е да се харчи.
Нямам поглед, но се съмнявам да е само до това - "Джон Картър" не се продаваше така, а филмът по него, макар също да се провали финансово, беше в пъти по-популярен.
Мне, рекламната кампания на Ендър беше МНОГО по-силна. Картър май лежеше твърде много на лаврите на Дисни.
And you can't dance with a devil on your back...

Martix
Archmage

Post by Martix » Wed Dec 11, 2013 3:35 pm

Смятам, че да питаш хора, които са чели книгата как е филма, е малко нарочено, естествено, че няма да им хареса.

Аз пък много го харесах, едно от по-свежите неща тази година е, и сега си взех Играта и Говорителя на хартия.
There are no rules! I'm gonna get you!

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Dec 11, 2013 7:22 pm

Roland wrote:Мне, рекламната кампания на Ендър беше МНОГО по-силна. Картър май лежеше твърде много на лаврите на Дисни.
Не знам... Факт е, че, за разлика от Ендър, "Джон Картър" всъщност е хитов филм, само дето е толкова безумно скъп, че макар приходите му да са сравними с тези на филми, считани за размазващи хитове, всъщност е на загуба. Същото стана и със "Самотният рейнджър" тази година, който пак е на "Дисни". Могат да си го позволят, де, при положение, че всеки техен анимационен филм изкъртва боксофисите, а и наскоро придобиха правата и върху Индиана Джоунс, освен "Междузвездни войни", "Карибски пирати" и марвелските филми. А "Играта на Ендър" си беше обречен на провал дори и без бойкота. Фантастиката - дори екшън-ориентираната такава - като цяло си е нишов пазар с ограничен брой зрители, а тази година излязоха необичайно много високобюджетни филми от тоя жанр, да не говорим, че Ендър излезе прекалено малко време преди "Тор 2" и "Игрите на глада 2", които нямаше как да не му изядат публиката.
Което е жалко, понеже за нас като зрители е по-добре да има повече успешни филми, които не са продължения. Сега догодина ще имаме поредния авенджър, поредния х-мен (който, впрочем, ще мачка, но това е отделна тема), поредните гладни игри, поредния хобит, поредната адаптация на втори епизод от някаква поредица, писана специално за тийнейджърки... За щастие ги има брат и сестра Уаковски да държат фронта с нещо, което изглежда бая мащабно поне откъм визия.

Както и да е, аз пък да си кажа, че най-после гледах новия Супермен. Все още не съм напълно сигурен защо, доколкото този герой принципно не мога да го трая, но, в крайна сметка, беше достатъчно огромен като мащаб, че да ми хареса, въпреки купищата сюжетни и сценарни глупости. А и Хенри Кавил е пич.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Fri Dec 13, 2013 11:54 am

Elysium - ами нещо му липсваше на този филм, за да го харесам - интересна концепция, но изпълнението куцаше на много нива, Мат Деймън се опита да покаже някаква по-различна емоция на екрана, но не му се получи.

Джоди Фостър също се опита да бъде безскрупулна управляваща с явни политически апетити, но изпълнението й беше вяло и недостатъчно убедително поне за мен. Оня Шарлто КОпли с изключително смешния акцент изобщо не искам да го коментирам - беше тъпичък отвсякъде.

Да, накрая добрите победиха като че ли, но пътя до победата беше осеян със скучни моменти и подплатено с битки ала Робокоп...

3/10

Пърси Джаксън и морето на чудовищата - детска радост, бенгалски огън - напълно ненужно продължение, но явно първия е изкарал малко повече пари и студиото е решило да направи нещо като продължнеие.

Ами доста протяжен и не-забавен детски филм, уж имаше някаква мащабност в някои кадри, но се изгубиха в болезнената химия между отделните актьори, особено между Пърси и неговия брат (дебилно решение). Бяха взели доста елементи от старогръцките митове и легенди, но в такава пошла мешаница не ги бях виждал съчетани...

По-добре е да не си го причинявате, освен ако нямате нищо друго за прекарване на времето, но дори и една разходка навън е май по-добро занимание :)

2/10

RED 2 - много повече ми хареса от първата част, напълно в духа на поредицата, но с по-интересна история, още по-добри set pieces, екшъна си го биваше, Антъни Хопкинс беше откачен отвсякъде и наистина ролята му пасна доста добре, Катринката малко стоеше като залепена към всички останали, заприлича ми на "Бандата на Оушън", но с доста по-възрастни герои :)

Имаше смях, имаше си тупалки, достатъчно дълъг, за да развият до известна степен някои герои, Бруса Вилиса не дразнеше колкото в "Умирай Трудно 5" и беше в много добра комбинация с дъртия Джон Малкович.

За мен филма е над средното ниво по кривата на забавлението :)

7/10

2 Guns - стандартен екшън с няколко свежи момента и толкова, Дензел беше стандартен, Марк Уолбърг също - като за такъв филм, толкова...

3/10

Оги и хлебарките (Oggy et les cafards) - дебилна анимация от някакви канадци от Квебек, имаше доволно моменти за смях и въпреки липсата на говорещи животни (иде реч за котка преследваща три нагли хлебарки) си ми хареса по свой си начин. Озвучаването беше мега дебилното :)

5/10

Oldboy - странен филм, по корейски странен - успя да ме държи в търсене на причините за страданията на нашия човек, но като че ли ми се стори, че се опитаха да го вкарат в някакви релси към края, но не пречи.

Добро азиатско кино без бойни изкуства. което да ми е толкова далечно, че чак да ми хареса подхода.

Чудя се какво ще го дървят американците с техния reboot - и известната еднокадрова сцена в коридора не беше чак толкова внушителна, предпочитам 5 минутната от Tom Yum Goong :)

8/10

The Best Offer - искаше ми се да беше свършил по друг начин, жалко за главния ни герой - започна малко бавно, но с всяка следваща сцена се натрупваше по-голяма емоция от гледането и удоволствие също.

Хареса ми как подредиха пъзела и напаснаха парченцата, Джефри Ръш показа класа в изпълнението си, макар че нещо вътрешно ми подсказваше, че има нещо гнило в цялата история, но определено ме върна в дните на киното, където всичко е премерено и в почти съвършен баланс на сценарий, операторско майсторство и режисура - поздравления за добре свършената работа.

9/10

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Fri Dec 13, 2013 12:49 pm

И аз гледах наскоро Oldboy и изобщо не очаквах баш туиста на края. Стана ми леко физически зле от последните 20-30 минути. Не е за всеки, даже не знам дали бих го гледал втори път, но определено е силен. Даже ще се върна и ще изгледам Sympathy for Mr. Vengeance, който зарязах навремето, защото ми беше твърде бавен, после ще видя и Sympathy for Mrs. Vengeance. Oldboy си има проблеми, като
Spoiler: show
твърде изкуствено тъпото решение на О-Дае Су да остави дъщеря си на онзи и донякъде идеята с хипнозата
, но на фона на цялото, това са бели кахъри. Сцената в коридора май е известна най - вече защото нашичкият не е оувърпауърд кунг-фу бог, а просто се мъчи да оцелее и едва успява.
А американският римейк май е слаб не за друго, а защото е едно към едно с оригинала, тоест няма никакво нагаждане към културния климат на Щатите и се губи целия смисъл от американски римейк. То това май е като цяло проблема с римейковете в наши дни, като The Girl With The Dragon Tattoo и Let The Right One In.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

alshu
Elder God

Post by alshu » Fri Dec 13, 2013 9:42 pm

moonlight
"Аз, роботът" се получи доста по-добре
Naaah.

Като фен на сборника и на Сюзън Келвин в частност, за мен филмът беше доста обидна ре-интерпретация на оригинала.

Ако съдя по-трейлърите "Ендър" поне е разпознаваемо близко до книгата.

tigermaster
Фантастиката - дори екшън-ориентираната такава - като цяло си е нишов пазар с ограничен брой зрители
Книгата на "Ендър" аз не бих я нарекъл екшън ориентирана (и може би затова евентуално не работи добре, като кино такава...). Не виждаме нито едно сражение в първо лице. Всичко е от гледната точка на стратезите и координаторите. То и това не е интересното в нея, а личната психологическа интроспекция на героите. Най-вече на Ендър. Травмите, които преживява. Останалото е общо взето sci-fi бутафория.
ПП
Абе имаше едни интересни тактики при обучението в zero gravity room-а, но за тях авторът предполагам е ползвал консултанти или нещо такова.
The coffee had been steadily growing more and more execrable for the space of three weeks, till at last it had ceased to be coffee altogether and had assumed the nature of mere discolored water — so this person said. He said it was so weak that it was transparent an inch in depth around the edge of the cup. As he approached the table one morning he saw the transparent edge — by means of his extraordinary vision long before he got to his seat. He went back and complained in a high-handed way to Capt. Duncan. He said the coffee was disgraceful. The Captain showed his. It seemed tolerably good. The incipient mutineer was more outraged than ever, then, at what he denounced as the partiality shown the captain’s table over the other tables in the ship. He flourished back and got his cup and set it down triumphantly, and said:

“Just try that mixture once, Captain Duncan.”

He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:

“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”

TheGrimReaper
Sorcerer

Post by TheGrimReaper » Fri Dec 20, 2013 1:00 pm

Като няма какво друго да правя и по цял ден гледам филми...

Rango - homage към спагети уестърните в изестен смисъл, Ранго беше комплексен персонаж, но като че ли не беше съвсем за деца... Имаше толкова много страннни елементи, които малко деца биха разбрали, но на мен лично ми беше интересен.

Рядка комбинация от уестърн, щипка драма, шантави герои и достатъчно заплетена история, която да ме държи в интерес.

Riddick - повече се доближаваше като усещане до Пълен мрак, отколкото до Хрониките - беше като ona man show на Вин Дизел. тази роял му приляга - направи survival planet преживяване, а после като пристигнаха и наемниците стана още по-интересно.

Според мен е по-добър от втория филм и малко под първия (ама с много малко).

Rise of the planet of the apes - пропуск ми беше от преди, но ми хареса, въпреки мудното си начало. Все едно гледах Аз, роботът но с примати. Визуално беше много изпипано всичко.

Постарали са се да направят добро взаимодействие между хора и маймуни, само дето оставиха линията с вируса малко висяща, но това е може би заради продължението :)

The Family - Бесонка, но от по-сполучливите. Имаше доволно количество смях, съчетано с екшън, който изигран от де Ниро и Пфайфър беше още по-забавен. Диалозите между Томи Лий Джоунс и дядо де Ниро бяха супер направени и изиграни. Каквото и да прави Робърт де Ниро отива му да играе гангстери и това е. Заигравката с Добри Момчета беше още по-забавна.

Имаше моменти с клишета и стандартните ситуации при адаптацията на семейството в новата обстановка, но на фона на останалите изпълнения не навредиха толкова на темпото на филма.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Dec 27, 2013 6:54 am

Гледахме Ендър днес. Виждала съм и по-тъпи и безлични филми с успешен боксофис, така че не разбирам масовия хейт и пълния провал на тоя филм, но като цяло го намирам за доста тъповато произведение. И подозирам повечето от тъпотията си идва от книгата.

Началото беше много готино - там цялата пубертетска динамика в армейски сетинг, упражнения в нулева гравитация и т.н. Малко не разбирах що неквите ЗОМФГ человечески генийчета се подреждаха в строен социален ред с водещ мускулест алфа мъжкар, склонен към побой над рандъм зубър в банята, но това си го обяснявах с факта, че Орсън Скот Кард никога не е виждал училище, пълно с умни деца (като примерно НПМГто) и си прави обществените модели по средностатистическите американски гимназии. Та, досадно ми беше, ама някак го преживях. После обаче взеха да ни разкриват повече за насекомите-извънземни и плановете на великите човешки военачалници за разправа с тях и работата отече. Имаме начи неква армия, дето за 50 години не е научила НИЩО за противника си (освен че има кошерова организация и манталитет) и не се е опитала да комуникира с него. Явно учените в тоя свят се занимават само и единствено с изобретяването на яки антигравитационни помещения, тактически игрици с яка 3Д графика и епични оръжия за масово унищожение. Та армията, която няма достатъчно акъл да осъзнае, че няква комуникация с онея насекоми може да реши военния конфликт, някак успява да се справи с доста по-сложното осъзнаване на интелектуалната си импотентност и почва да набира свеж детски мозък, който да разчупи неадекватния армейски модел и да спаси човечеството от евентуално изтребление. След старателно трениране на свежия детски мозък от интелектуално изостанали армейски чичковци така че въпросния да се вкара колкото се може повече в рамките на стария счупен армейски модел, разбира се. Логическа консистентност = 0. Всичко свършва с употребата на някво атомизиращо оръдие, което според мен дори малоумните армейски чичковци биха могли да употребят безпроблемно и по предназначение срещу насекомите, та ненам закво изобщо беше цялата тая калимера с децата. Кфо, човечеството изведнъж е станало абсолютно неспособно на военна стратегия и тактика, че ни трябват деца обучени с аркадни игрици, за да измислят как да се справят с некви пчелоподобни организми при наличието на тоя точно арсенал??? Са, ясно ми е че имаме и некви послания там, въплътени в образа на Ендър, ама дали пък ще свърши света ако поне веднъж вземат, че ми направят сай-фай филм, който не ме кара да седя и да си задавам неудобни въпроси през цялото му времетраене? Тук дори не се напиням за няква научна достоверност, нали. Искам просто филм, който да успява да е логичен и да връзва смисъл на най-простото комън сенс ниво.

Толкова ли много искам? :cry:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Fri Dec 27, 2013 7:06 am

Ender на мен ми хареса доста. Приятно филмче, макар и базовата история да е мега малоумна. При положение че Starship Troopers, който умишлено е правен да е малоумна сатира, е по-смислен, нещата наистина са доста зле. Освен това великият туист накрая можеше да се види от другия край на галактиката. Иначе тренировките и проявите на Ендър бяха готини, та поне 80% от филма си струваше следането.
7/10

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Dec 27, 2013 10:49 pm

Amelia wrote:И подозирам повечето от тъпотията си идва от книгата
Всъщност книгата е добра. Много добра.