Здр. Изчетох всичко, преди да се включа и аз.
Започвам с това, че за мен ГоТ стана изгубена кауза в мига, в който шоурънърите извратиха непоправимо Дорнската линия. Не, не съм от хората, които се вайкат "ама то в книгата не беше така!!!", защото мога да посоча филмови версии, които задминават литературните си първообрази с много (на прима виста се сещам за "Изкуплението Шоушенк"), но тук просто си пролича, че когато сценаристите се оказват рязко лишени от литературната си основа, просто не знаят какво да правят и започват да действат като мухи, които упорито не успяват да улучат отворения огромен прозорец, за да излетят от стаята, а вместо това се блъскат в единственото малко стъкълце, което им препречва пътя към свободата.
Няма да се връщам назад и да напомням за логическите пробойни, каквито при Мартин просто липсват - съдбата на героите му е пряк резултат от предишните им действия или поне от действията на пряко свързани с тях хора. В случая ще се съсредоточа на епизода.
Бой на негри в тъмна нощ. След като упорито успях да се опазя от спойлери освен най-важния, а именно, че всичко тъне в мрак, така че епизодът трябва да се гледа на пълна яркост и в тъмна стая, се подготвих. Не, нямам OLED телевизор последен модел, заемащ едната стена от хола ми, но имам миналогодишен модел SONY, LED, HDR, с куп функции за жива картина и намсико и който по принцип дава изключително реален образ до степен наистина да имаш чувството, че нещото е до теб в стаята и можеш да го пипнеш в най-буквалния смисъл. Та поиграх си с настройките, яркостта на макс, а у, всичко каквото се сетих, загасих ламбите... И разбрах защо се бунтува 80% от интернета. Ами не. Извинявам се, ама да ти се изрепчат "ако искаш да гледаш конкретно тоя епизод от ГоТ и да видиш какво става там, купи си нещо, дето струва колкото половината ти апартамент" ми се вижда почти толкова абсурдно, колкото и станалото на екран. Не знам Сашо и Хрис как все са попадали на екрани, с които са нямали проблем, ама пичове, сериозно, пуснете там тото ли ще е, какво ще е, дето го има по вашите ширини, щото сте късметлии. Аз лично съм от останалите осемдесет процента.
А, да, да добавя, че забравих. Не го гледах на стрийм, а по HBO HD, дето принципно ми дава картина като свръхреалистична японска картичка. Абонирана съм, възползвах се, беше простотия. Пълна. Във филмите на Чарли Чаплин има по-свястно заснети нощни сцени, мамамустара.
Кому беше необходимо всичко това? Във и филма досега имаше предостатъчно тъмни сцени, които бяха предостатъчно достоверни, че да се стигне до това странно режисьорско решение. Докато се блещех да разбера какво гледам в момента, си спомних едно култово писание на Мат и Дем от ранните зори на ШД, когато се гъбаркахме с WoT и Властелина. В пъклото при Тъмния бяха попаднали Сам (на Фродо верния другар), Файле и забравих още кой досаден герой. Накрая на Тъмния му се наложи да изпрати до Добрите зов за помощ под формата на черен лист, върху който бе изписал отчаянието си с черни букви, та не можеха да го разчетат и за късмет Верин Седай намери от задната му страна брайлов вариант и така успяха да стигнат до посланието.
Сюжет и действие. Аз съм само едно малко момиче, което не разбира от война, ще прощавате. При това наистина не разбирам от военни действия. За щастие и сценаристите изглежда са на моя хал, та горе-долу им влизам в положението. Нямам грам идея кой атакува първи във война. От книгите, дето съм ги чела навремето си, знам, че пехотата върви и мачка, а конницата връхлита, атакува и се оттегля. Толкова са ми познанията и нямам представа колко са верни. Само че...
Дотракската конница като авангард на Битката срещу Мрака: Имам само един въпрос: защо? Четох из предните страници, че дотраките щели да са неефективни зад стените на замъка. Да, възможно е. И какво да ги правим? Ами много лесно, ще ги пратим на абсолютно сигурна смърт и по тоя начин ще подсилим врага с няколкохилядна конница, понеже ония си възкресяват всичко - хора, великани, коне, мамути и каквото още им се намира по ония земи. Тоест? Защо? При това отчаяният им Последен щурм™ срещу зомбитата беше предвиден да се състои дори без подкрепата на огън. Случайно пристига Мелисандра и им подпалва аракхите. С други думи онези, които разбират от война, си казват: ето я тук тая голяма конница, пристигнала от другия край на планетата, видяла кво ли не, победила кого ли не, ама няма какво да я правим тук в тоя замък и ще ги пратим всички тия да си вземат и после да ни се върнат като още зомбита. Епично.
Бран. Защо? ОК, той ще е примамка за Нощния крал, ние ще си изтребим войската на друго място, а него ще го турим да си медитира под дървото, докато го брани група неудачници, че като дойде Краля, да го убием. Ама кой точно да го убие? Таргариените с драконите ле? Дето в 99% от времето летяха неориентирано и се чудеха какво да правят, вместо например да бълват неспирно огън върху зомбетата, те ли? И ако случайно по някаква причина тоя гениален план А се провали, а план Б въобще не е предвиден, какво ще правим? (Аря - президент!!!

) Защото отиването ѝ там си беше чиста случайност вследствие разговора с Мелисандра (въобще не коментирам тя защо, как и откъде дойде, щото честно казано ми е все тая) и спокойно можеше и да не се състои. Впрочем, някой беше писал отде у Мелисандра такива пророчески способности. Това е от по-ранен сезон - Мелисандра принципно е смесица между Шута и бабата-врачка от книгите, та като беше видяла Аря не помня вече кога и при какви обстоятелства, ѝ предрече точно това - че ще затвори много очи - кафяви очи, зелени очи, сини очи... Не беше странно. Дори предвид обстоятелствата не беше странно, че Аря стана Азор Ахай. Но така де... Какво щеше да стане, ако Аря не беше довтасала в последния момент? Разчитаме на ония залюханите, че ще подпалят Нощния крал, без дори да знаем дали могат наистина да го подпалят (не, не могат, както се оказа, а "защо" е съвсем друга тема) и не сме предвидили нищо в случай на неуспех. Не изключвам възможността и аз да бях измислила такава стратегия, но ме съмнява дори аз да бях постъпила толкова тъпо.
Огън. Тия на Мелисандра паметник трябва да ѝ вдигнат, че май тя беше Азор Ахаито в известен смисъл. Честно казано си представях нещо като Битката при Черна вода, още повече, че разполагахме с Тирион. Мислех си, че или ще успеят някак да измислят някакви количества от оня гръцки огън (Тарли носи разни ценни книги от Цитаделата, а у), или примерно ще има горящо масло, повсеместно бълващи огън дракони (рядко неефективни в битка се оказаха тия добичета), или нещо такова. Добре, че беше Мелисандра да им запали коловете, та им спечели все пак някакво време. Впрочем наистина не разбрах за кво бяха тия дракони, освен за да осигуряват светлина от време на време, че да се вижда понякога какво става на екрана.
Останалите глупости като например как зомбито с лекота разкъртва няколко метра дебела каменна зидария, градена още преди хилядолетия, за да нахлуе в криптата, дори няма да коментирам, че ми е неудобно.
Иначе останалото: да, не знаем кой беше тоя Нощен крал, но никой не е казал, че няма да научим. Да, умряха само относително второстепенни лица (Джора, Лиана...

), което според мен иде да покаже, че първостепенните лица ще си вземат тежко и зловещо после - нали писаха, че актьорският състав изпаднал в тежка депресия, като прочел сценария за финала. И не е невъзможно това да не беше
всичко в битката с уайт уокърите. Тоест, това най-вероятно не е решаващият епизод.
Тъпото е, че мен, честно казано, не ме вълнува особено какво ще стане нататък. Беше осран един изключително благодатен сюжет и ми е странно да повярвам как от тая тор ще поникнат благоуханни рози.