Гледано напоследък, Part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 06, 2007 2:29 pm

Не, ти се излагаш. В Боен Клуб НЕ побеждава главният герой. Това, че сценарно ЗЛОДЕЯТ е всъщност алтер-его на Нортън, не променя факта, че те са РАЗЛИЧНИ персонажи и единият се опитва да попречи на другия. От средата нататък Тайлър Дърдън става антагонист и като такъв, победата му накрая е абсолютно в разрез с, как го каза, наратологията.

И бтв, ОЩЕ ПОВЕЧЕ се излагаш с приказките за "послания". Това е холивудски екшън. Безмозъчен до повръщане. С Холи Бери по цици. ТОВА е посланието на филма, а не, че по-големият пич, който печели накрая, по неква случайност бил "лошият".
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 06, 2007 2:32 pm

"Мълчанието на агнетата" си е баш ужас/трилър, които имат съвсем различни изисквания от екшъните. Но дори да оставим това настрана, Ханибъл изобщо не е злодеят във филма. Напротив, точно чрез неговата помощ злодеят бива победен.
Да, всъщност всички сме съгласни, че "Мълчанието на агнетата" е в същия жанр като "28 седмици", а също така и че има безметежен хепиенд. Да бе. :mrgreen:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Sep 06, 2007 2:42 pm

Roland wrote:Това е холивудски екшън. Безмозъчен до повръщане. С Холи Бери по цици. ТОВА е посланието на филма, а не, че по-големият пич, който печели накрая, по неква случайност бил "лошият".
Тогава защо, според теб, се провали пред критиците и, до голяма степен, публиката - за разлика от толкова други аналогични екшъни и въпреки милионните цици на Бери?

Трактовката на Боен Клуб, както виждаш, дава много възможности. Такъв е по замисъл. Съгласен съм с твоята. Но и така филмът би си останал изключението, потвърждаващо "правилото". Който показва как се изкривяват правила. Докато Рибата демонстрира точно обратното.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 06, 2007 2:44 pm

Ъм, и Мълчанието ли е такова изключение?

И КОЙ АВТОРИТЕТ, пак да питам, го обяви това правило за валидно? Ти не си авторитет.

А филмът се провали просто щото е тъп :) При по-кадърен пейсинг, леко по-читави герои и една идея по-малка клишираност, щеше да си е чудесна губивремка.
And you can't dance with a devil on your back...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Sep 06, 2007 2:45 pm

Всъщност разговорът за "Парола 'Риба меч'" просто за пореден път стигна до това, че някои хора не щат да приемат факта, че всъщност доста хора по света биха гледали, харесват, ходят да гледат и след това остават с общо-взето добри спомени от филми, в които важното не е посланието, символизмът или дори сюжетът, а "кефещите" герои, моменти, реплики и всякакви такива не-много-значими in the grand scheme of things нещица. Всъщност може би с подобните си изказвния за "Командо" съм ви оставил с грешни вчепатления, но и на мен в определени моменти ми се гледат точно такива филми, и си ходя, и си ги гледам, и след това не съжалявам - така беше примерно с "Под обсада 2" (това беше филмът, след който братовчед ми излезе с изказването за "излиза един човек и утрепва двайсет"), така беше и с "Парола 'Риба меч'". Там пък мен лично ме привлече и псевдо-техническото кажгоде - с пълното съзнание, че е псевдо-техническо кажгоде - и, да, наистина не съжалявам за двата часа, които отделих на този филм преди... ъъъъ... а де... абе доста години бяха, ама още си спомням, че по-скоро ми хареса.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Sep 06, 2007 2:56 pm

Трябва ли да циклим?
shayhiri wrote:Ханибъл изобщо не е злодеят във филма. Напротив, точно чрез неговата помощ злодеят бива победен.
Правилата, Рол, се учат по трудния начин - ако не ги видиш по лесния. Пробвай да направиш история, в която манипулаторът/терорист/масов убиец постига своето, и пак ще говорим.

След като всички кинокритици не са в състояние да те убедят.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Sep 06, 2007 2:59 pm

Малко оф-топик
@shayhiri Изумява ме пособността ти да раждаш толкова много глупости, за толкова кратко време...
Last edited by Yan on Thu Sep 06, 2007 3:11 pm, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 06, 2007 3:01 pm

Алекс, пак почна да се измъкваш по допирателната и да увърташ. "Ханибал Лектър не бил злодея" - само така е, той е просто убиец и човекоядец, как въобще ми е хрумнало да го класифицирам като злодей. ;) Да, има и друг злодей, обаче това не оправдава Лектър по никакъв начин. А какво ще кажеш за продължението "Ханибал", BTW?

"При хорърите е различно" - нали каза преди малко "Няма такива филми", без никакви уточнения относно жанр. Стига увърта.

Ето ти един екшън пример:
Spoiler: show
Герой - императорът за мен е злодей, избива милиони и налага деспотично управление, обаче печели накрая и по-голямата част от публиката и критиката нямат проблем с това. Аз имам, но успехът на филма е неоспорим. Как ще го обясниш?
Last edited by Demandred on Thu Sep 06, 2007 3:12 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Sep 06, 2007 3:06 pm

При положение, че Безименният се жертва напълно съзнателно за доброто на народа, това е негова победа. :roll:
Нищо общо с Рибата, където Антагонистът през цялото време се гаври и дърпа конците на жалкия Протагонист до самия край. Където му се изсмива за последно в лицето, а главният герой се захилва смутено като разбира как са го натаковали. :) Суперфилм.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Sep 06, 2007 3:08 pm

@Shayhiri - в момента играя една игра в която трябва да убивам малки момиченца за да вадя едни слузести охлюви от корема им за да стана по яко копеле. Каква е поуката в нея? И накрая протагониста се измъква без никакво наказание.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 06, 2007 3:09 pm

Победа е, защото се е жертвал? Т.е. всеки, който умре в името на добра кауза, всъщност е победил? Логиката ми се загуби по средата на първото изречение, обясни ми. Това, че една смърт е благородна не я прави хепиенд.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Sep 06, 2007 3:18 pm

The Dragon wrote:@Shayhiri - в момента играя една игра в която трябва да убивам малки момиченца за да вадя едни слузести охлюви от корема им за да стана по яко копеле. Каква е поуката в нея? И накрая протагониста се измъква без никакво наказание.
Може би антагониста имаш предвид? :) Очевидната поука, че игрите нямат нужда от история. А и трудно могат да имат добра такава, защото ще е за сметка на интерактивността. Съвсем различна медия, разбираш.

Това е и една от причините да ги мразя (умерено). :lol:

Морви, ключовият фактор е съзнателният избор. Можеше и да убие противника си, зависеше изцяло от него. Точно съзнателната саможертва прави финала толкова силен. (Ако беше изпълнил отмъщението си, щеше да е доста по-прост филм.) Макар че някои хора като Дем и аз имат леки проблеми с фашистките обертонове. :lol:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 06, 2007 3:18 pm

Императорът остана на власт жив и здрав, въпреки че изби милиони, и дори успя да убеди Безименния в правотата си. Това ако не е победа... Фактът е, че един масов убиец (в грандиозни мащаби) си остана ненаказан в края, и въпреки това филмът имаше огромен успех.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Sep 06, 2007 3:23 pm

Ето ви и доказателството, че всичко опира до посланието. 8-)

След като китайският народ (и много други) смята, че единството на нацията оправдава диктатурата, Герой ще има успех.

След като дори американците не смятат, че имат моралното право да нюкват цели арабски градове в отмъщение за един убит, Рибата ще се провали.
Last edited by shayhiri on Thu Sep 06, 2007 3:23 pm, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Sep 06, 2007 3:23 pm

shayhiri wrote:
The Dragon wrote:@Shayhiri - в момента играя една игра в която трябва да убивам малки момиченца за да вадя едни слузести охлюви от корема им за да стана по яко копеле. Каква е поуката в нея? И накрая протагониста се измъква без никакво наказание.
Може би антагониста имаш предвид? :) Очевидната поука, че игрите нямат нужда от история. А и трудно могат да имат добра такава, защото ще е за сметка на интерактивността. Съвсем различна медия, разбираш.
С най-добри чувства и намерения призовавам всички просто да оставим това изказване без коментар :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.