Абсурдистан! Във тебе ний живяхме...

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Thu Jul 14, 2011 9:00 pm

"Герои на нашето време" беше темата, по която писаха на приемния изпит по журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски". На 26 юни на изпита се явиха 1218 кандидат-студенти.

Темата бе провокирана от изрисувания в средата на юни Паметник на Съветската армия. Тогава анонимен художник “осъвремени” с графити монумента в Борисовата градина, като вместо съветските войници на техните места изрисува Супермен, Джокера, Дядо Коледа и приятели.

Както всяка година, така и тази сред кандидат-студентските писания имаше и много “бисери”*:

“Тогава всеки преподавател, изпълняващ отговорно службата си към обществото, стремейки се да разбули мрака на неграмотност от учениците и подстрекавайки ги да използват амортизираните целулозни оръдия на човешката мисъл, наречени книги. Те трябва да са поне мъничко герои”.

“Вечните (герои) са тези, които през вековете са се запазили и са стигнали до наши дни. Пример са героите от “Епопея на забравените”, Ботев, Вазов, Раковски, но не и Бойко Борисов”.

“Дали си герой или антигерой не е толкова важно, защото в крайна сметка всички сме равни”.

“Колкото недустижима е дъгата толкова са недустижими и героите на нашето време.”

“Героизъм – това е аултроизтичната нагласа на един човешки индивид да жертва егото си и да стане покровител на масата... Обаче как провъзгласяме един човек за герой?”

“Тези хора, наричани герои, са хора като всички нас, просто са придобили известност и разбира се много подчитатели.... Няма ги вече тези герои като Васил Левски, които да поведат народа към по-добро. Има само жалки певици е депутати, гледащи собствена облага, но никога мислещи за народа, и журналисти, отразяващи техните “геройски” постъпки, превръщайки ги в идоли, герои на нашето общество.”

“Героизмът в наше време е изкривен през призмата на човешкото развитие и понякога е продукт на собствената ни липса на събитийност. Медиите ежедневно бълват нови и позабравени герои, от които Създателят на човешката раса, съоветно и на героизма като висша човешка нравственост, по-скоро би се срамувал околкото гордял.”

“Освен генна на простотията, у нас е и генна на героизма”.

“А героите – истинските герои, това са хората, които всеки ден се борят за своето оцеляване лавирайки всячески в живота”.

*Автентичният правопис е запазен.

А, бе... да се смееш ли, да плачеш ли! :dash:
Hemos pasado!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Jul 14, 2011 11:35 pm

Не е смешно...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jul 15, 2011 12:15 pm

Извадка от стенограмата на министерски съвет. Някой ако схване за какво говори премиера го признавам ....
БОЙКО БОРИСОВ: Едно време имаше оператор на биологична единица, овчар. Между другото, като дойде повиквателната ми, Дянков, чета: "мото-стрелкови войски" и изпаднах в дива радост, казвам: Ето това е, мотори, оттам стреляш, нападаме… А всъщност от всичко това под мото-стрелкови войски разбирай кашик, пехотинец – само тичаш. Возенето е просто да те изкарат на подножието на баира, дотам е возенето. И оттам нататък е само тичане, въобще за мотори не става и въпрос. А качването във возилото, както би го нарекъл ти, това е един бронетранспортьор, седем души, отделението, се качвахме за девет секунди. Нали правилно казвам, Аню Ангелов? Седем души с пълно бойно снаряжение през един ей такъв отвор. Ей такива знаеш ли колко ги знам: "Напред, пехотинци, напред, диви кози!" като кажеше взводният, а той – един баир, край нямаше във височината! Затова оттогава така внимателно вниквам в подобни "оператори", както "класификатор на кланични трупове", да знаем какво определяме.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jul 15, 2011 1:42 pm

:shock: :shock: :shock:
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jul 16, 2011 9:07 am

Това май не само аз съм го забелязъл (или хора от медиите сталкват Shadowdance) защото днес.бг имат цялат статия
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/07/1 ... ovi.124080

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jul 16, 2011 10:15 am

Леле майчице... Не съм вярвала, че ще дойде ден, в който ще си спомням с умиление за нечленоразделните брътвежи на Сакскобургготски. :cry:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jul 16, 2011 10:40 am

Хех, тия са сменили съдържанието на страницата http://www.uvolnenie.org/

Утре ше е маса цирк.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jul 16, 2011 11:13 am

99% вече съм сигурен че са РЗС.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sat Jul 16, 2011 11:23 am

Marfa wrote:Леле майчице... Не съм вярвала, че ще дойде ден, в който ще си спомням с умиление за нечленоразделните брътвежи на Сакскобургготски. :cry:
Точно си мислех същото ...

bsb
Paragon

Post by bsb » Sat Jul 16, 2011 11:44 am

RRSunknown wrote:Това май не само аз съм го забелязъл (или хора от медиите сталкват Shadowdance) защото днес.бг имат цялат статия
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/07/1 ... ovi.124080
Добре ли е тези, които се опитват да осмеят Борисов със статията, още на първия ред да сбъркат ключовата за разбирането на първия откъс дума?
Иначе като се добави пояснението, че се разглежда предложение, свързано с някаква професия, си е сравнително ясно какво казва човекът. А и преди да прочета това, бях успял да се досетя приблизително каква е идеята. Напълно нормален изказ за седнал на маса човек. Ако някой си мисли, че говори по-свързано с приятели, да ме повика да го запиша и да му докажа обратното.
Не ми е ясно защо Министерският съвет трябва да се занимава с някакви такси за обучение по някаква професия, макар и вероятно в държавни организации, но това е съвсем друг въпрос.
Всъщност следващите откъси, изложени в статията, са доста по-тревожни, но какво от това...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jul 16, 2011 11:57 am

Коя е обърканата дума?
И защо мислиш че го осмиват- цитирано е дословно , не са правени коментари.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sat Jul 16, 2011 12:23 pm

Той пожарникаря хубаво говори като седнал човек на маса с приятели, но най-малкото, мисля си аз, това е Министерски съвет, а не рандъм кръчма, където е редно да се извършват тези неща.

bsb
Paragon

Post by bsb » Sat Jul 16, 2011 12:53 pm

RRSunknown wrote:Коя е обърканата дума?
И защо мислиш че го осмиват- цитирано е дословно , не са правени коментари.
Става дума за професията (или длъжността, не разбрах) "класификатор на кланични трупове". В първия ред обаче пише "клинични". И като гледам как проверката на правописа ми подчерта "кланични", явно и някой друг е видял това и го е "поправил", без да се замисля.

Що се отнася до това, как е редно да се говори на заседания на Министерския съвет - ами да, наистина не е кръчма. Но не можем да очакваме от хора да се придържат строго към протокола, доколкото има такъв. Ако сте присъствали на разни вътрешноорганизационни събирания (под името събрание, летучка, оперативка, планьорка, брифинг, ми(й)тинг и не знам още какви други), знаете, че не може да се говори само по същество, трябва от време на време и да се разведрява обстановката.

Пак казвам, точно тази изцепка е най-малко заслужаващата внимание в сравнение с останалите цитирани.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jul 16, 2011 1:20 pm

Искаш да кажеш че и ти като премиера не знаеш какво е мото стрелкови войски и си представяш кросови мотори?

bsb
Paragon

Post by bsb » Sat Jul 16, 2011 1:26 pm

Искам да кажа, че като се пише или казва нещо като реакция на чуждо изказване, човек трябва да е сигурен в думите си. За да не стане "присмял се хърбав на щърбав", понеже тогава контрата обикновено остава у "хърбавия".