София прайд

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Mon Jun 27, 2011 2:47 pm

Докога ще продължаваш с криворазбраното си християнство?
Основните християнски ценности са любовта към ближния (без значение какъв е ближния) и смирението. Ти не демонстрираш ни едното.
Любовта към всеки човек, към всеки грешник, ако щеш, е висша добродетел, висша. И един истински християнин не просто може да я има, а трябва да я има. „Който не обича, не е познал Бога; защото Бог е любов.”
Цитираш речта на апостол Павел пред коринтяните, а в същата тази реч е казано да не съдим ближния, преди да дойдат светците да го съдят.
Можеш да си мразиш колкото щеш хомосексуализма като явление, но не и хората. Обичай грешника, мрази греха.
Така че отивай да обичаш :P
But goddamn,
you got me in love again

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jun 27, 2011 2:49 pm

Ивайло, ако не се лъжа има и текстове, третиращи извънбрачните връзки. Е, аз съм ли мръсна прелюбодейка понеже вече няколко години ходя с един и същи мъж, обаче не съм си разменяла точно определени клетви с него? Знаеш ли, не се чувствам така. Повечето ми приятели са ли? Майките и бащите на повечето от нас са ли, доколкото са сключвали само граждански бракове? Моралните неща в религиите често са оправдани много добре за конкретния исторически период или дори географска област (неяденето на свинско от мюсюлманите, както и покриването на телата), но това не означава непременно, че са оправдани винаги.

И не знам, ако смяташ, че незачитайки един от хилядите постулати (някои взаимно противоречащи си) на религията, това автоматично те прави нехристиянин, то ще останат много малко християни и всички те ще са религиозни фундаменталисти. Ти в абсолютно всичко и директно ли вярваш? И в Ада под земята и Рая в облаците, примерно?

А човекът, за който говоря, беше (и вероятно още е) убеден християнин, дори щеше да става поп, но приемаше хомосексуалността като факт, за и срещу който нищо не може да направи и толкова. Нима има текст, който да призовава за християнски джихад срещу хомосексуализма? Бтв, сега се сетих, ти говориш за мъжеложство, това са мъжете хомосексуалисти. Това означава ли, че няма религиозен проблем, ако две жени имат връзка?

Бтв, има огромна разлика между грях и болестно състояние. За едното дава определение медицината, а за другото - религията. А медицината е наука, опираща се на факти и колкото и да има различни течения, има що-годе единни (макар и менящи се) тези. И независимо дали вярваш в медицината, тя се отнася за теб. Докато религията се основава на традиции и има огромен брой разновидности, които понякога си противоречат изцяло. И ако не вярваш в дадена религия, тя не се отнася за теб.
И пак, държавата ни е светска, не религиозна. Т.е. за теб и църквата това може да е грях, но за държавата не е. И на практика само това е общоприетия морал, а не църковният такъв.

Иначе за мен Буковски хубаво вика срещу крайните проявления, ама криво е схванал феминизма, съжалявам. Това неговото е някакъв ултрафеминизъм направо. И пак той по никакъв начин не доказва теорията му за заговора на малцинствата. Лесно е да риташ срещу най-фрапантните прояви на нещо. Все едно аз да ти обяснявам, че фентъзито е калпав жанр, понеже книгата на Алисън Ноел, която четох, беше боклук. Обаче след като фентъзито толкова се продава, очевидно това е заговор на фентъзи писателите, които изнудват хората да си купуват техния жанр книги. Ми логиката издиша тежко.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Jun 27, 2011 6:04 pm

Dr. Horrible wrote:Докога ще продължаваш с криворазбраното си християнство?
Основните християнски ценности са любовта към ближния (без значение какъв е ближния) и смирението. Ти не демонстрираш ни едното.
Любовта към всеки човек, към всеки грешник, ако щеш, е висша добродетел, висша. И един истински християнин не просто може да я има, а трябва да я има. „Който не обича, не е познал Бога; защото Бог е любов.”
Цитираш речта на апостол Павел пред коринтяните, а в същата тази реч е казано да не съдим ближния, преди да дойдат светците да го съдят.
Можеш да си мразиш колкото щеш хомосексуализма като явление, но не и хората. Обичай грешника, мрази греха.
Така че отивай да обичаш :P
Пак да попитам: къде в постовете ми има омраза?
Да отричаш нещо все още не значи, че мразиш - животът не е черно-бял филм.
Постът ти донякъде ми лъха на протестантство, но няма смисъл да се впускаме в теологични спорове - аз не съм духовник, а просто мирянин. :wink:
Морве, аз самият съм живял с жена без брак... Грях е - да. Безгрешни няма. :oops:
Но тези неща хем не са по темата, хем всеки свещеник би бил по-компетентен събеседник от мен.
Hemos pasado!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 27, 2011 6:15 pm

Много ми е интересно ако християнин се ожени за променил пола си мъж - изпада ли в грях или не изпада защото технологично жената си е жена. Особено ако НЕ са му казали.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Jun 27, 2011 6:19 pm

Zeiss_optik wrote:ПП - Ролан, невъзможно да познаваш православен християнин, толерантен към хомосексуализма или към гейпарадите. Уточнявам, че не всеки, който понякога ходи на църква, е вярващ.
Да са ти попадали постове на Maledictus тук? Разгледай ги. Не искам да звучи все едно му правя реклама, но ми е направил впечатление на доста свестен човек. Пък и е с богословско образование.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 27, 2011 6:24 pm

Той не беше православен обаче.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 27, 2011 6:25 pm

А пък аз съм православна християнка, толерантна към хомосексуалистите. Уточнявам, не смятам, че ходенето на църква ме прави вярваща. Нито пък смятам, че убеждението на някого, че е православен християнин, автоматично го превръща в какъвто и да е християнин, че и в по-добър човек. А и по принцип вярата като цяло и православното християнство в частност имат малко общо с йезуитщината и талибанщината. Виж, твърдоглавието, духовното късогледство и пълната липса на емпатия са перфектната среда за отглеждане на всякакви видове фанатизъм.

@RSS, кой не беше православен? Маледиктуса си е православен колкото си щеш и дори щеше да става православен свещеник, ама по едно време предпочете оперното пеене. Но освен ако не е претърпял някаква коренна промяна в убежденията си, продължава да си е православен християнин.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 27, 2011 6:27 pm

Омраза тук не демонстрираш, факт. Помня обаче как обясняваше в един друг форум колко си горд, че синчето като проходило, набарло първо пушката, че "да стреля по педалите". ПБЦ що вика по този повод?
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jun 27, 2011 6:58 pm

Оф, Марфооо, как ме ядосваш. Ква толерантност за хомосексуалните, бе жена? Откъде накъде?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 27, 2011 7:00 pm

Марфа се САМОопределя като православна но православния клир не вярвам да я определя за такава според дефиницията си.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 27, 2011 7:08 pm

Да речем, че познавам повече представители на православния клир от теб и вероятно съм малко по-наясно как ме определя въпросният. Най-малко съм с един дядо-свещеник напред. Пък и тези представители на клира, с които можем да седнем на маса и да си кажем туй-онуй, стоят доста далеч от облика на средния "православен" талибан, чийто ярък представител е пловдивският митрополит Николай. Който не знам дали е християнин, но със сигурност ще го посрещнат с хляб и сол във всяка уважаваща себе си психиатрична клиника.

Е, ми, Силвъре... Ми на... :oops: :oops: :oops: :oops:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 27, 2011 7:11 pm

И въобще си е ебало трактора. То са условности, изисквания, неясноти... Ей затуй си стоя агностик аз :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jun 27, 2011 7:16 pm

Ивайло, щом си решил да живееш според тая книга и БУКВАЛНИЯ й прочит - ок. За мен това е малко неадекватно поведение в 21ви век, но ако се ограничаваш само до кротко споделяне на възгледите си по форумите, всичко е наред и аз бих уважила избора ти. Проблемът идва, когато хората с възгледи като твоите тръгнат на кръстоносен поход срещу греха и грешниците по един доста старозаветен и средновековен начин. Да, любящи християни като тези пребиват и убиват хомосексуални хора, щото явно имат избирателна памет като опре до Новия завет или дори до заповеди като "Не убивай", които са им написани черно на бяло в Стария. И другото е като почнат да забраняват разни неща на тоя и оня. Не им е това работата, държа да отбележа. Хубаво, намират нещо за извращение - нека не го практикуват, но да не се намесват в Свободния Избор на други хора, дето им е даден свише, поради щото всички сме правени по образ и подобие Божи (буквално според книгата, по която си формираш поведението). Ако Ада и Рая съществуваха и там се отиваше на принципа описан в Библията, тия дето трябва ще си идат в Ада и толкоз. Божия съд е божа работа, а не тази на мирянина. Мирянина има като задължение да не хвърля камъни по грешниците, щото лично неговия Бог му го е казал.

Ти от кои си последно? От тези, които кротко мърморят по форумите или от тези, които връчват пушка на невръстната си челяд, да ходи да трепе педалите?
Ако си от първите - нямаш проблем с мен. Ако си от вторите - имаш. Ако си от вторите бтв, мисля че има институции, които ТРЯБВА да се намесят и да спасят невръстната ти челяд от теб.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Jun 27, 2011 7:19 pm

Amelia wrote:Ако си от вторите - имаш. Ако си от вторите бтв, мисля че има институции, които ТРЯБВА да се намесят и да спасят невръстната ти челяд от теб.
+56000
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jun 27, 2011 7:21 pm

Интересно нещо е сляпо вярващия.

От една страна плюе по една голяма група хора щото не се женят и живеят в грях. От друга страна забранява на друга група да се женят, точно защото те не искат да живеят в грях. WTF бе?

Разправят за божията милост, но са против евтаназията. Разправят как всички са божи чеда, но не си задават въпроса защо бог е създал хомосексуалните такива каквито са.

И на всичкото отгоре смятат че следват божието слово. Което разбира се голяма част от него е загубено, а каквото е останало е било разказвано, променяно и редактирано от куп хора всеки от тях със своето разбиране, своята agenda и тълкуване и политически цели.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.