Ивайло, ако не се лъжа има и текстове, третиращи извънбрачните връзки. Е, аз съм ли мръсна прелюбодейка понеже вече няколко години ходя с един и същи мъж, обаче не съм си разменяла точно определени клетви с него? Знаеш ли, не се чувствам така. Повечето ми приятели са ли? Майките и бащите на повечето от нас са ли, доколкото са сключвали само граждански бракове? Моралните неща в религиите често са оправдани много добре за конкретния исторически период или дори географска област (неяденето на свинско от мюсюлманите, както и покриването на телата), но това не означава непременно, че са оправдани винаги.
И не знам, ако смяташ, че незачитайки един от хилядите постулати (някои взаимно противоречащи си) на религията, това автоматично те прави нехристиянин, то ще останат много малко християни и всички те ще са религиозни фундаменталисти. Ти в абсолютно всичко и директно ли вярваш? И в Ада под земята и Рая в облаците, примерно?
А човекът, за който говоря, беше (и вероятно още е) убеден християнин, дори щеше да става поп, но приемаше хомосексуалността като факт, за и срещу който нищо не може да направи и толкова. Нима има текст, който да призовава за християнски джихад срещу хомосексуализма? Бтв, сега се сетих, ти говориш за мъжеложство, това са мъжете хомосексуалисти. Това означава ли, че няма религиозен проблем, ако две жени имат връзка?
Бтв, има огромна разлика между грях и болестно състояние. За едното дава определение медицината, а за другото - религията. А медицината е наука, опираща се на факти и колкото и да има различни течения, има що-годе единни (макар и менящи се) тези. И независимо дали вярваш в медицината, тя се отнася за теб. Докато религията се основава на традиции и има огромен брой разновидности, които понякога си противоречат изцяло. И ако не вярваш в дадена религия, тя не се отнася за теб.
И пак, държавата ни е светска, не религиозна. Т.е. за теб и църквата това може да е грях, но за държавата не е. И на практика само това е общоприетия морал, а не църковният такъв.
Иначе за мен Буковски хубаво вика срещу крайните проявления, ама криво е схванал феминизма, съжалявам. Това неговото е някакъв ултрафеминизъм направо. И пак той по никакъв начин не доказва теорията му за заговора на малцинствата. Лесно е да риташ срещу най-фрапантните прояви на нещо. Все едно аз да ти обяснявам, че фентъзито е калпав жанр, понеже книгата на Алисън Ноел, която четох, беше боклук. Обаче след като фентъзито толкова се продава, очевидно това е заговор на фентъзи писателите, които изнудват хората да си купуват техния жанр книги. Ми логиката издиша тежко.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either