Всъщност, в
Риба Меч не става въпрос за не-щастлив край. Тогава би било трагедия, което не е проблем. Не, тук просто бивш агент от Мосад успява да задигне чрез тероризъм 10 милиарда мръсни ЦРУ пари, за да може с тях да избива враговете на САЩ на принципа
"убит от Ал Кайда американски заложник = атомна бомба в голям арабски град", а от нас се очаква да му симпатизираме каква хитра лисица е. Точно преди надписите в края на филма дори почва да си изпълнява плана. Още ли се кефите, умници?

Всъщност много прилича на "Илюзионистът", само че протагонистът в Рибата отговаря на ченгето на Джиамати, а споменатият Мосадец (уж-антагонист) - на фокусника Айзи.
Трагичен край можете да имате
само в трагедия.

И дори там победа на лошия е почти недопустима. Освен ако не носи специфично послание - затова го бях включил във въпроса. Неслучайно не можете да цитирате никакъв филм. Просто няма такива, с изключение на споменатия по-горе случай, защото са инхерентно безсмислени. "Китайски квартал" е много близо, но там се връзва с жанра и атмосферата.
А Рибата, както казах, съвсем логично пропадна в боксофиса точно по горната причина, въпреки всички предпоставки за обратното (купища звездни актьори, майкълбейски експлозии/безумен екшън и двете голи цици на Хали Бери). Но сценаристчето е дебютант и тоя филм го закопа. А критиците го отнесоха
като страничен вятър - лада в завой:
http://www.rottentomatoes.com/m/swordfi ... 0&page=all
И това точно три месеца преди 11/09/01.

След тази дата подобна идиотщина изобщо не би могла да бъде направена.
Roland wrote:Странното е, че като за човек, толкова отворен на тема "нови жанрове, нестандартност и самобитни творци", си ЧУДОВИЩНО консервативен и ограничен във вкусовете си и идеите си за правилно и неправилно
Рол, тук вече не може да става въпрос за вкусове или оригиналност. Азбуката се състои от определен брой букви. Азбуката на наратологията не съдържа букви като гореобсъжданите. Ако се опиташ да ги вкараш в цялото, ще го обезсмислят. Представи си фалшиви тонове през цялата симфония.
П.П.: Уау, днес ми върви само на
тъпи филми!

Току що свърших
Играта с Майкъл Дъглас. Дори Финчър ме предаде!!