"Защо се интересувате от горите и планините, а не от животните?
Защо се интересувате от тия животни, а не от ония животни?
Защо се интересувате от животни, а не от хора?
Защо се интересувате от тия хора, а не от ония хора?
Защо се интересувате от тия обществени проблеми, а не от ония?"
Ами защото различни хора се интересуват от различни неща, по една или друга причина. Никой не може да огрее навсякъде.
Защо аз се интересувам от "Шарли ебдо" и работещите в него журналисти и карикатуристи? Защото това е вестник, който от 45 години осмива и критикува недъците на човешкото общество - грозните прояви на капитализма, замърсяването на природата, отвратителното отношение към животни, войната, различни абсурди и крайности в политиката, държавното управление и религиите (не нормалните вярващи, а екстремистите и фанатиците). Пишат и рисуват на всякакви теми, например убитият на 7 януари икономист от френската централна банка Бернар Марис (Чичо Бернар) им водеше икономическата рубрика, а убитата на 7 януари психиатърка Елза Кая списваше колонката "Диванът на Шарли".
А на техен журналист, който е и писател, принадлежи любимата ми дефиниция на патриотизма:
Le patriotisme, c'est le sentiment que mon pays est supérieur aux autres parce que j'y suis né.
François Cavanna
Патриотизмът е усещането, че моята страна превъзхожда другите защото съм се родил в нея.
Франсоа Кавана
Между другото, "Шарли ебдо" не публикува реклами, защото иска да запази издателската си политика независима, и се издържа от единични покупки на броеве, абонаменти и дарения. От 1981 до 1992 г. изобщо не е излизал.
Да, и на мен не винаги са ми харесвали някои неща, които пишат или рисуват (бях абониран по едно време, но доставката на броевете в България за жалост беше на принципа "тука има - тука нема"). И това е нормално - никоя медия, статия, карикатура, творба от всякакъв род не се харесва на всички. Но както има крайности в гореизброените обществени недъзи, така хората от "Шарли ебдо" ги критикуват крайно и яростно. Тяхно право на избор. Както е право на избор на всеки дали да ги чете или не, дали да се смее с тях или да се обижда. Дето каза Даниел в един друг разговор, на тоя свят има 7 милиарда души, всеки може да се оскърби от нещо. Сатиричните медии знаят това, но не смятат, че това е причина да се автоцензурират.
Сред хората, заявили съпричастност с "Шарли ебдо" и екипа му след атентата, имаше немалко, които казваха "Не чета/вече не чета тоя вестник, но това няма значение в този момент, защото е посегнато на наша основна свобода и това засяга всички ни."
Впрочем, през 2012 г., когато мюсюлманите протестираха срещу някои карикатури от вестника, убитият на 7 януари главен редактор Стефан Шарбоние (Шарб) каза нещо от рода на "Не ги спирайте да протестират, това е тяхно право, както е наше право да рисуваме карикатури. Ако някой се чувства засегнат от нас, има правото да го заяви."
ДОБАВЕНО - За франкофоните:
http://telquel.ma/2015/01/07/charb-dire ... e_538_4432
П.П. Тема по въпроса не пуснах, защото на 7 януари, 5 часа след атентата видях, че тук никой не го е коментирал и реших, че не представлява интерес за другите в ШД. После няколко души постнаха защо според тях няма смисъл от обсъждане на станалото и какво означава то. Така че ако бях пуснал тема тогава, по всичко личеше, че сам ще си говоря в нея.
Но тъй като сега се понатрупаха постове по въпроса, може би ще е добре разговорът около атентата срещу "Шарли ебдо" и породените от него размисли да се премести в отделна тема като "Сексистките хроники".