The Wheel of Time - 2

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Aug 29, 2004 3:45 pm

coldie wrote:Вие говорите наизуст,въобще не сте усетили нищо от тази книга.
Еми не, говорим от горчив опит.
And you can't dance with a devil on your back...

coldie

Post by coldie » Sun Aug 29, 2004 5:07 pm

Няма значение,на мен не ми пречи.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Sun Aug 29, 2004 5:16 pm

Ами не мога да кажа, че не сме ги усетили книгите. Истината е, че имаше моменти, когато четях със затаен дъх, но това не беше през целия период от може би 3 месеца, когато четох книгите, за съжаление. Просто ако поредицата беше толкова задълбочена и т.н., нямаше след като прочета всичко да се опитвам да посоча кое точно ми е харесало. Примерно аз от тея 10 книги/11 или 01 не съм я чела още/ надали мога да събера и 3 с всички моменти, които са ми харесали. Просто цялостното впечатление е много далече от усещането за добре написана глава от еди-кой си поред том.
А това за филмирането на поредицата си е направо смешно, извинявай!

coldie

Post by coldie » Sun Aug 29, 2004 6:06 pm

Виж какво,съгласен съм,всеки може да си има мнение.
Аз лично харесвам поредицата и като цяло и като отделни книги.
Ме ме мисли за някой побъркан фен,аз все още не съм чел книга #2.Просто све така се е получавало.
"Веднъж реших да си купя книга,влязох в книжарницата,нямах време,веднага нещо в книгите с надпис "колелото на времето" ме грабна,през цялото свободно време се двоумях,коя от двете най-много привлекли ме книги-"окото на света" или "корона от мечове" да избера,питах продавачката дали историята е свързана,тя ми каза че не е,и аз си взех книга #7.
Не бях чувал за ВОТ.Но страшно ми хареса и страшно се ядосах,че тази неграмотна продавачка ме подведе.
Но така или иначе си купих и #1 и тя ми хареса не по малко,и така после четох всички останали(без #2) и макар да бях чел #7 всички те ми бяха мн. интересни.Тогава ми светна,едно правило в книгите на Джордан-никога в една книга не започва и свършва дадено по-значително събитие.
Именно и това не им харесва на някои,искат повече екшън предполагам,но на мене точно тези интриги,тези оплетени взаимоотношения и ситуации са ми интересни.
Затова и никога не съм разбирал спора кой е по-велик,Джордан или Толкин.
Стилът им е коренно различен,Толкин залага мн. повече на детското в хората,самият властелин е оп скоро приказка,и аз не казвам че приказките не са интересни,Билбо ми е любим герой,харесвам си го още от едновремешната ДЪГА:)
А може би точно защото там съм се запознал с историите на Толкин,затова не гледам толкова сериозно на тая книга,а аз впрочем не гледам на мн неща сериозно така,че..:))
Относно филмите...според мене Властелина #3 не беше не ниво,а какво да кажем за скейтбордиста елф?
Не че не е голям филм,но просто няма база за сравнение...
И защо мислиш че филмирането на Колелото би било смешно??
Наистина кажи ми защо?аз дотук се аргументирах донякъде,направи го и ти,и всеки който иска да каже нещо по темата,нека не става като в бард.
Форумът там го оставих преди месеци и ,вчера го посетих,но нищо не беше се променило към..добро.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Aug 30, 2004 3:21 pm

Виж сега... как да ти кажа.. гледай на нас като на своето бъдещо "аз". Всеки наскоро прочел книгите (дори последните три), е в някаква степен зарибен. Но ще ти мине, споко. Ще чакаш следващата още две години, ще получиш... "нещо" и много бързо ще ти мине. Всъщност гледаме да ти спестим разочарованието, не че не сме усетили каквото и да е :)

Колкото до филмирането, абсурдно е книга с тоя мащаб да се филмира. Вярно, че по 500 страници от всяка книга могат да се изрежат одмах, но при все това...
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 30, 2004 3:26 pm

Минисериал от 10 50-минутни епизода покрива перфектно всичко според мен.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon Aug 30, 2004 6:11 pm

Абе ако прескочим първите 5 (не чак дотам глупави), които могат и да минат на 3 часови филми, последните 5 можем да ги съкратим на 1 2 часов. Особено ако не се намери режисор, които да направи свястно филмирани битки по безумните хартиени такива на Боби Й ...

coldie

Post by coldie » Mon Aug 30, 2004 9:51 pm

Моридине,и аз отдавна съм ч чел,разбира се че тръпката не е като в началото,то и е нормално:))
Обаче сега кажи че си прочел 10 книги и останалите 2-3 ще ги пропуснеш?
:)
Колкото до филма,становищата ни си съвпадат макар и по съсвем различна причина:)
За вас тя е че колелото не е достойно за фолмиране,както разбирам..
А според мене е обратното.
Всъщност компанията която държи правата-Red Eagle Entertainment,се занимава,точно с правенето на анимационно филмче.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 30, 2004 9:55 pm

coldie wrote:Моридине,и аз отдавна съм ч чел,разбира се че тръпката не е като в началото,то и е нормално:))
Обаче сега кажи че си прочел 10 книги и останалите 2-3 ще ги пропуснеш?
Да, но това не значи, че цялото усещане вече е прецакано и че единствено голото любопитство няма да ни накара (в случая мога да си позволя множественото число) да ги изчетем всичките. Десета беше нечетивен боклук. Колкото и да се оправят нещата накрая (а на мен не ми се вярва), поредицата не може да си върне първоначалната красота, защото вече е долнопробна дъвка. Почти негодно за четене бизнес-начинание на един болен човек, който просто не знае кога да спре.
coldie wrote:Колкото до филма,становищата ни си съвпадат макар и по съсвем различна причина:)
За вас тя е че колелото не е достойно за фолмиране,както разбирам..
А според мене е обратното.
Всъщност компанията която държи правата-Red Eagle Entertainment,се занимава,точно с правенето на анимационно филмче.
Не, просто много хора смятат, че при такъв обем не става за филмиране. Аз примерно мисля, че става. Но "достойна" е едно доста разтегливо понятие, имайки предвид, че по всеки боклучав комикс се правят филми вече. В тоя дух и средно-разложен мравояд е достоен за филмиране...

coldie

Post by coldie » Mon Aug 30, 2004 10:22 pm

Роланд,всъщност според мене концепцията ти е неправилно изградена.
Размиване има,да! Има го и момента на комерсиализация,и как е възможно да го няма???Разбира има и моменти които и аз не одобрявам,нормално...
На моменти Джордан е прекалено моралистичен,морал,който в 21 век по принцип изглежда псевдо...
Има и лигави моменти...
Но аз не забелязвам голямо отклонение от пърночалния стил на писане,просто се забави действието.
Всъщност на Джордан именно след 5та,6та книга му е даден голям зор,някои от книгите са излизали почти недописани,и недообработени,именно заради нетърпеливоста на компанията която ги издава.
Всъщност в #10 не се довежда до край нито една от сюжетните линии,но не съм съгласен,че това е минус,зависи от гледната точка...
Толкова много истории са преплетени и неразплетени,че и аз се чудя дали автора че успее да ги довърши качествено.
Но аз по мащабен и епичен труд не съм и чувал(говорим за жанра).
Е за мене с 2-3 думи не може да се изчерпи темата,тя изобщо не може да се изчерпи.
Малка сметка-10x700=7000
7000 страници?! Кажи ми как се пише това?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 30, 2004 10:34 pm

Ъъ, десета книга е точно две глави дълга, ма 600 и кусур страници. В смисъл, това не е писане със забавено действие, а писане с цел да има още една книга, в която нищо не става. Малко реализъм все пак

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 30, 2004 10:41 pm

Newsflash - iма огромен брой книги в които елемента на комерсиализация просто го няма т.е. явно е възможно, та даже и във фентъзи жанра.
И ако си говрим с цифри и аз мога да напиша 7000, че и 70000 страници ще напиша ако ми плащаха дори и десета от това на RJ. :) Важно е качеството, не количеството. Аз бях супер запален фен на Колелото, има си и свидетели, дето се вика :) , но това вече не е дори близко до литература, това си е гавра с търпението на феновете. С такъв размах и апломб не става нищо в последните книги, че ми идва да поздравя писателя за таланта му да разтяга локуми...след като съм го убил след бавни мъчения поради гореспомената липса на действие. Стилът на писане може и да е същият претрпуан с детайли, но просто в първите книги имаше с пъти по-малко сюжетни линии и герои, та от време на време нещо и се случваше, понякога главните герои и контактуваха един с друг. :P Сега такива ектри - йок.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

coldie

Post by coldie » Mon Aug 30, 2004 11:21 pm

Ми не но аз не забелязах Джордан да е прописал "буклуци".
Разтеглил е събитията,съгласен съм.
Но...няма смисъл да се спори,всики ще си знае своето.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 31, 2004 11:23 am

Ъхъ. Както ти писа в една тема, тва са си факти, просто, няма спор с фактите :р Прочети още малко фентъзи, пък белким забележиш, че Джордан е прописал боклуци.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Tue Aug 31, 2004 1:32 pm

Впрочем, Рол, 10та не е нечетивен боклук. 10та е четивен боклук. Поне знам че нищо не става, т.е РЙ не е съсипал нищо. Не като 9та, дето не само че нищо не стана цяла книга, ами отгоре на всичко Боби тотално доказва некадърността си да описва битки и сражения. Или пък 8ма, в която доколкото си спомням нищо не стана цяла книга.