С печатница не става, не знаеш ли, че трябва да те регистрират там с онзи книжен номер, дето го има всяка книга? А и данъците как ще се платят? Ами разпространение? Или трябва сам да си направиш издателство за да издаваш, или да позлзваш вече съществуващо. Такива са правилата.
Според Международната ISBN агенция всеки автор има право на ISBN номер. Съгласен съм, че в България нещата не стоят точно така, но то е по-скоро заради частни интереси, корупция и административна безпомощност, така че може да се наложи да си отстояваш правата и евентуално да се обърнеш към Международната ISBN агенция за помощ. Но ако си написал книга и си твърдо убеден, че искаш да я издаваш, така или иначе, се готви за много ядове.
С данъците ще се оправиш, ако се обърнеш към познат счетоводител и си водиш отчетност какво си продал. После трябва чинно да си попълниш декларацийката. Когато работих на граждански договор през 2005, имаше и необлагаем минимум, но не знам дали законодателството още е такова, пък и нали се целиш в някаква печалба все пак, така че няма да ти го пожелавам.
За разпространението съм съгласен, че ще е проблем. Доколкото знам е наистина досадно и трудно да се наложиш в търговските мрежи и разпространението. Тук и аз не мога да дам добър съвет, но имам няколко алтернативни варианти за теб:
Ако се занимаваш с това отдавна и имаш контакти в бранша, можеш да се обърнеш за помощ към някой приятел/роднина, чиято работа е свързана с продажба на книги и да поискаш съвет или да го помолиш да разпространи книгата в своята книжарница / мрежа от книжарници. Ако нямаш тази възможност, можеш да насочиш дейността по разпространението изцяло on-line.
Направи си сайт и представи книгата. Започни да го промотираш. Използвай акаунтите си в социалните мрежи (facebook, twitter, myspace), пусни теми и откъси в тематични форуми за фентъзи и фантастика, литература, потърси съвети от хора, които се занимават с това. В началото ще разчиташ на подкрепа от личните си контакти (да се надяваме, че не си от писателите самотници), а впоследствие на on-line промотиране и word of mouth. И следващата година две ще използваш книгата си за подарък на всеки рожден ден, където те канят

))
В момента (поне на английски, макар и специализирани за издания с повече илюстративен материал, но съм сигурен, че ако се разтърсиш може да намериш и други) има сайтове, които поемат представянето, публикуването и доставката на книгата ти при заявени поръчки като ти определяш цената, а те добавят процент печалба за себе си.
Не на последно място има купища конкурси, чиято награда е издаване и парично поощрение, така че участвай във всеки възможен конкурс.
Има начини човече. Трудната работа е всъщност да напишеш нещо, дето си заслужава да се издава и чете