Надценените филми

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Apr 06, 2010 12:49 pm

"Влюбеният Шекспир". Това, което помня, беше една сравнително приятна романтична комедийка, ама СЕДЕМ "ОСКАР"-А??? Джуди Денч с "Оскар" за осем минути екранно време, от които реалната актьорска игра е около три??? Сега, от малкото филми, в които съм я гледал, съдя, че е великолепна актриса, но точно за тази роля ли трябваше да й дадат заветната награда?

"Реката на тайните". Шон Пен = преиграване, преиграване, преиграване! И той с "Оскар". Не знам, на мен през цялото време ми напомняше на учител по актьорско майсторство - сякаш ми казваше "Ето, вижте ме сега как ще се разкрещя драматично, какви мимики правя, как внимателно си контролирам гласа... Ако го направите като мен, ще минете в трети курс." Доста неприятно усещане. Тим Робинс беше страхотен, де, обаче той е страхотен навсякъде - дори в "Tenacious D: Перцето на съдбата".

"Превъзходството на Борн". Тоя филм ми докара главоболие. Не знам какво му харесват. Нито историята му беше както трябва, нито екшънът ставаше за нещо, нито... От тресенето на камерата наистина ме заболя главата, въпреки че го гледах на компа близо две години след премиерата му.

"Брилянтин". Скука, съжалявам. А фактът, че половината актьори изглеждаха двойно по-стари от героите си, не му помогна особено.

"Гатака". Готина визия и актьорска игра, обаче фрашкан с вътрешни противоречия, видими дори за човек с отрицателни познания по медицина като мен.

"Син Сити". Много визуалистичен, много стилен, много ефектен... И само това, май. Не че не ми хареса, де, обаче чак пък толкоз ли?

"Неуловим". Нереално тъп филм, взимащ се толкова насериозно, че дори хумористичните му моменти не бяха забавни.

"Спайдър-мен". Гледам, в imdb.com е оценен доста високо, особено като за комиксов филм. Защо? Книгата по него е по-добра. Сериозно, повече напрежение в екшън-сцените, по-добри герои... Забавен филм си беше, де, обаче хореографията на битките, доколкото ги имаше, аз ще я направя по-добре. А номинацията за "Оскар" за визуални ефекти е направо нелепа, при положение, че на моменти паяжината му беше очевидно найлонова и на едно-две места се виждаше, че му излиза от ръкавите.

"300". Изписал съм купища страници по въпроса, няма да се повтарям.

"Всемогъщият Брус". Много хора твърдят, че това е най-добрата комедия на Джим Кери след "Маската". Аз харесвам Джим Кери. Харесах го дори в "Батман завинаги". Е, да, ама... Как се очаква да съчувствам на човек, който се държи като пълен олигофрен и затова губи всичко? Как се очаква да се смея, като го гледам как предизвиква природни бедствия само за да се покаже по телевизията или унижава пред камерите по-добрия си във всяко отношение колега?

Филмите на Брус Лий. "Fist of Fury" е гледаем филм, даже ако сте фенове на биткаджийския жанр, сигурно ще ви хареса, обаче останалите му три и половина филма са от боклук надолу. Позицията на Лий между феновете на този тип филми е адски висока, ако намерите някоя класация на звездите в бойните филми, вероятно ще го видите на първо място. Това ме вбесява. Сериозно говоря. Брус Лий е кошмарен актьор и при все безспорните му качества като боец, в общия случай бойните му сцени не струват и пукнат грош. Ясно е защо е станал толкова известен. Първи да покаже кунг-фу филмите на запад и т.н., но защо трийсет и осем години след смъртта му неговите филми продължават да се водят за добри ми е пълна мистерия. От тогава насам са се появили Джет Ли, Джеки Чан, Дони Йен и т.н., повечето от чиито филми са в пъти по-добри от всичко, което Лий е произвеждал някога.

Стига толкоз.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

bsb
Paragon

Post by bsb » Tue Apr 06, 2010 3:04 pm

Само едно процедурно предложение - да наложим мораториум върху "Аватар", "Властелинът на пръстените" и оригиналната трилогия "Междузвездни войни" в тази тема.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 3:06 pm

Ахахахах как не се сетих за войните верно, особено епизод 4 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ДУЕЛЪТ С МЕЧОВЕТЕ БАТЕНЦЕ
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 3:09 pm

offtopic: Преди малко гледах 30 страничната тема за Беоулф, където Алекс беше сигурен, че филмът ще е революция и ще има приходи от 300 милиона...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Apr 06, 2010 3:25 pm

ДОРИ и той бърка понякога :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 3:30 pm

Бе, аз по-скоро искам да кажа, че може и наистина да не е толкова тачен, ама на мен ми проглушиха ушите с него. :) Пък и май си имаше отдадена фен-група, все пак.
I don't wanna die

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Apr 06, 2010 3:32 pm

Star Wars: Episode IV пък точно може да е всичко друго, но не и надценен.

Силвъре, доказателства трудно ще ти извадя, просто има един доста широк кръг СФФ-почитатели (основно книжни), за които името Геймън е светиня. Що се отнася до Аватар, коментирах конкретната причина, изтъкната от Гънслингъра.
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Apr 06, 2010 4:03 pm

bsb wrote:Само едно процедурно предложение - да наложим мораториум върху "Аватар", "Властелинът на пръстените" и оригиналната трилогия "Междузвездни войни" в тази тема.
Добра идея :)

Странно как много от филмите, които супер много са ме изкефили пишат за тях в тази тема. Май ще трябва да направим отделна тема за "hype-a -начин на употреба" ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 5:23 pm

Добре де, аз не хейтя класики, само споделям филми, които не съм харесала и на 1/10 от харесването на други хора около мен. И колкото и да е никакво хейтенето на филми, нека да не слизаме под санитарния минимум с хейтене на хора. Ся, и на мен сигурно половината списък на Вивиан не ми хармонира с вижданията и на йота, ама различно ги усеща, премисляла ги е в някакви странни за мен измерения, ама това не значи, че е за да се прави на алтернативна и интелигентна.

Точно бях безмерно обнадеждена колко миролюбиво и добронамерено върви тази потенциално конфликтна тема... :(
I don't wanna die

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Tue Apr 06, 2010 5:26 pm

Morwen, пределно ясно ми е, че голяма част от негативното мнение за тоя филм на ШД дойде от оглушителните възгласи на психопата Шайхири, но това, че една откачалка не знае какво говори и буквално успя да ви индуцира омраза към Beowulf много преди дори да мине по кината, не прави филма надценен. По онова време не се мярках тук активно, но като му четях детинските изблици направо ми се искаше да го намеря и пребия.

Roland, тъй като съм следил изключително изкъсо доста форуми по повод Beouwlf и съм много добре запознат с масовото мнение, мога да ти кажа, че процентът на защитаващите филма като фенове на Геймън е минимален. По принцип и процентът на хората, които разбират, че Геймън и Ейвъри тук са си свършили много добре работата е ужасно малък. За всеки филм може да се направи някаква biased извадка от захлупени фенбойчета и пак, като опънем локума, всеки филм да се окаже надценен. Критерият за надцененост е МАСОВОСТ, а не съществуване на някво малко ядро фенове.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Apr 06, 2010 6:45 pm

Morwen wrote: Честно казано точно защото смятах, че може да се влияя от отношение към книгата, не сложих Властелинът в списъка. Според мен филмът трябва да се разглежда отделно от произведението, по което правен, защото това в най-добрия случай значи, че е можел и повече, но не и че е лош само защото не блести на фона на първообраза. С Животът е прекрасен е аналогично - това кой каква кампания правил за него не влияе на качеството на филма според мен.
Теоретично погледнато, правилното гледане на филм налага погледа, който си описала. Само че аз не съм убедена, че съм способна да го практикувам толкова често, колкото ми се иска. А и освен, че самата аз съм толкова обременена от странична информация, като рекламни кампаниии, етц, комуникирам с твърде много хора, които гледат филмите по начин сходен с моя, та и това допълнително дискутиране и доразтегляне влияее.

Намирам, че филмиран мюзикъл е неправилно да не бъде сравнияван със сценичната си версия, обаче. Колкото до книгите -ако книгата ми е повлияла много и е оставила траен отпечатък, уви, много често имам вече филмиран вариант в главата си, та по-скоро сравнявам моя вариант с този, който ми предлагат, а не филма с книгата. :D

Сърцато подкрепям за The Reader, Monster's Ball & Shakespeare in Love. И да добавя, че днес ми щукнаха: Erin Brockovich, Babel & Master & Commander.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Apr 06, 2010 6:56 pm

Кажи сега за Ерин Брокович:)
I don't wanna die

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Apr 06, 2010 7:18 pm

"Гладиатор". Приличен филм, но не ми е нищо особено дори в категория "псевдоисторически филми", а пък хайпът го изкарва едва ли не връх в киноизкуството и в актьорското майсторство в лицето на Ръсел Кроу, който дълбоко не ме впечатлява.

Недоразумения тип "Денят на независимостта".

"Джурасик парк" - поредното доказателство, че книги на Майкъл Крайтън (и на Стивън Кинг, но това е друга тема) трудно дават добър филмов резултат, дори когато режисьор е Стивън Спилбърг. Гледах го след като четох книгата и бях мощно разочарован колко повърхностно е предадена - особено персонажите на хлапетата, които бяха страхотни в книгата. А дори сам за себе си като филм не ме впечатли. Както каза един критик в отговора си на въпрос кои са най-слабите филми за годината - "Всички сцени в Джурасик парк, в които няма динозаври".

В чисто личен план - "Кръстникът". Признавам таланта на актьорския състав, пък и толкова добри актьори на едно място рядко са били събирани. Мощно се дразня обаче на реклама на мафиотски фамилии, които се предполага да ми станат симпатични. В това отношение не правя разлика между Марио Пузо и Христо Калчев (не ги сравнявам като ниво на писателска кадърност). Като екранизация обаче е адски пипнат, та просто изпускам пара по адрес на фабулата.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Apr 06, 2010 7:43 pm

passer-by wrote:"Джурасик парк" - поредното доказателство, че книги на Майкъл Крайтън (и на Стивън Кинг, но това е друга тема) трудно дават добър филмов резултат, дори когато режисьор е Стивън Спилбърг. Гледах го след като четох книгата и бях мощно разочарован колко повърхностно е предадена - особено персонажите на хлапетата, които бяха страхотни в книгата. А дори сам за себе си като филм не ме впечатли. Както каза един критик в отговора си на въпрос кои са най-слабите филми за годината - "Всички сцени в Джурасик парк, в които няма динозаври".
Напълно съм съгласен.

Бтв, "Гладиатор" беше един от първите филми, в които актьорската игра наистина ме впечатли. Може би защото го гледах на петнайсет или по друга причина, обаче така стана. Повече Хоакин Финикс, отколкото Кроу, обаче.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Apr 06, 2010 7:54 pm

Muad_Dib wrote:Аз искам само да напиша, че ако си напиша точно каквото ми е на сърцето в тая тема ще ме баннат от форума и най-вероятно ще се стигне до физически саморазправи, така че няма да го направя, защото обичам още да си говорим с АлДим, Амикае и РРС за игри.

Моля това мнение да не се трие като спам или заяждане, защото мисля, че се вижда, че не е нито едно от двете. Мисля, че всички знаете, че мога да се аргументирам при достатъчно желание и време. Просто искам да знаете защо няма да участвам.

Също така искам да се възхищавате на самоконтрола ми, защото на 7 пъти се спрях да напиша какво мисля за някои хора и вкусовете им :wink:
И аз така :roll:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.