Minority report (SPOILERS)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Jun 03, 2009 6:42 pm

щом те арестуват без престъпление, а престъпление не се случва, то ти си щял да го извършиш.
Не че нещо, ама това просто не е вярно на логическо ниво.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Jun 03, 2009 6:45 pm

Ghibli wrote:
щом те арестуват без престъпление, а престъпление не се случва, то ти си щял да го извършиш.
Не че нещо, ама това просто не е вярно на логическо ниво.
Абсолютно. Всъщност това е главната възможна критика към системата - "ама вие сигурни ли сте, че всички дето ги арестувате, са щели да извършат убийство?"

Да, ОК, убийства няма, което значи, че са заловили потенциалните убийци овреме. Въпросът е обаче САМО ТЯХ ли са арестували? :wink:

А в разказа-първоизточник обяснението на дефекта в прогнозата беше много, много по-добре дадено чрез комбинацията на тримата ясновидци и трите им видения. :thumbsup:
Last edited by passer-by on Wed Jun 03, 2009 6:46 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Jun 03, 2009 6:45 pm

Аре да сплитнем целия екшън в отделна темичка за минорити репорта. Така и така станаха две+ страници
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Jun 03, 2009 7:34 pm

Като я чета тая дискусия, си мисля, че трябва отново да изгледам филма, че съм го доста позабравил - гледах го преди две години, все пак. В главата ми обаче са останали някакви спомени, които може би повдигат интересни въпроси относно системата за предотвратяване на престъпления.
Spoiler: show
Не ни ли показаха твърде ясно, че тази система може да провокира извършването на убийство? Нали завръзката беше, общо взето, когато провидците избълваха името на главния герой и на жертва, която той изобщо не познава? Обаче точно веригата от събития, отключени от това, доведоха до там, че Андертън уби точно тази жертва. В смисъл, ако не беше предсказано, че Андертън ще убие човека, той нямаше да го направи. Лично за мен това е достатъчен показател, че има някакъв проблем. Отделен е въпросът наистина колко са невинните, изгорели поради грешка в предсказанията. Лично за мен колкото и да са, много са. Не може да направиш омлет без да счупиш няколко яйца, обаче хората не са яйца.
Толкова засега. Ако бъркам някъде, кажете къде.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jun 03, 2009 7:52 pm

tigermaster wrote:
Не ни ли показаха твърде ясно, че тази система може да провокира извършването на убийство? Нали завръзката беше, общо взето, когато провидците избълваха името на главния герой и на жертва, която той изобщо не познава? Обаче точно веригата от събития, отключени от това, доведоха до там, че Андертън уби точно тази жертва. В смисъл, ако не беше предсказано, че Андертън ще убие човека, той нямаше да го направи.
Ако правилно си спомням, все пак той не уби човека, а човека сам се метна през прозореца? НО изглеждаше как точно той го убива :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Jun 03, 2009 7:52 pm

За омлета и яйцата, понеже за мен това е адски интересна тема по принцип - кое предпочитаме: система като сегашната или система като в Специален доклад?

При първата биват съдени само реално извършени деяния (или поне презумпцията е, че са реално извършени), като обаче невинни хора действително изгарят заради неволни или съзнателни съдебни грешки.

При втората убийствата са сведени до 0%, като остава съмнение, че част от задържаните може би не са щели да станат убийци. Демек при превантивното задържане пак има ситуация тип "покрай сухото изгаря и суровото". Само дето тук това е предположение, а в първата система е факт, когато по някои дела впоследствие се появяват нови данни и се оказва, че даден осъден всъщност е невинен.

Коя система е по-ефикасна? За мен - все пак втората. Не е идеална, но дава по-добър резултат от първата.

А ако се направи референдум коя система предпочита народът, бас държа, че втората ще спечели с много. Редовият гражданин ще каже: "Щом всички убийства се премахват, избирам този вариант, дори да има вероятност да пострадат и невинни. То и без това няма да се случи с мен, а с други хора."

Аз съзнавам, че при втората система и аз мога да стана жертва на грешна прогноза, но вероятността все пак е много малка, а ползата е очевидно по-голяма, отколкото при първата.

А при подобен род решения, Тайгърмастъре, хората са точно яйца. Преценява се кое решение води до по-голяма полза за мнозинството на по-ниска цена, включително човешка. Демек не се гледа никой да не пострада, защото това често пъти е просто нереално, а се гледа при кой вариант биха пострадали по-малко невинни.

П.П. Тъндъра е прав - Том Круз остана целият в бяло. :mrgreen:
The Best of Mozart

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jun 03, 2009 8:53 pm

Значи според мен системата престанаха да я използват, защото загубиха доверие в нея. Няма значение колко добре е работила преди и колко хора са били пратени в "затвора" (които не бяха хич малко, няколко пъти ни показаха къде ги съхраняват все пак)! Няма значение колко от тях наистина са били виновни (все пак, сигурно повечето).Самата система е основана на една лъжа и на едно убийство, как да и вярваме? Да не говорим, че ако е възможно както минувача изтъкна самото Провиждане да предизвика бъдещето - тогава определено на това трябва да се сложи край.
Интересна тема, утре пак ще помисля и попиша малко :) Дали да не го гледам пак филма днес? ;)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Jun 03, 2009 9:02 pm

Това за провиждането и бъдещето всъщност го казва Филип К. Дик в разказа си. Във филма май не е застъпено и точно това е основната разлика между първоизточника и екранизацията. В разказа имаше по-добра аргументация за премахване на системата с ясновидците.

Тук обаче коментираме филма. :bigtongue: А това, което той показва е, че няма смисъл да се маха системата, защото КПД-то й може да не е 100%, но все пак е по-високо от това на старата система.

Но даже да дава грешки, втората система (на Специален доклад) е несравнимо по-ефикасна от първата. Да, злоупотреби и грешки пак са възможни (макар и много по-трудно отколкото при първата), но ако гледаме крайния резултат, тя е за предпочитане.
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jun 03, 2009 9:16 pm

Значи, мога да гарантирам, че посланията на филма са дълбоко социално ангажирани, а не лични. Първо, филмът е част от т.нар. трилогия на Спилбърг за "Бягащия човек" (към която спадат A.I. и Catch Me If You Can). Тъй, бягането е свързано с free will и опити да адаптираш тази free will в едно общество, което принципно гледа да се държи леко стадно и гледа да ти смачка подобни пориви (тва по думи на самия Спилбърг, надявам се да е знаел какви ги говори, беше на някаква прес конференция в Япония за промоцията на филма, мисля). Второ, прокетът беше започнат още към края на 90-те, когато съществуваше онази несметна параноя заради не помня кой акт там дето трябваше да се прокарва (или беше прокаран май?) от правителството, че е напълно окей всеки един гражданин на САЩ да бъде държан под наблюдение. Това породи маса спорове и дискусии и се пръкнаха твърде много супер-продукции на такава тема (Обществен враг е готин пример), което само по себе си вече дефинира Доклада като една социално-ангажирана продукция. Трето, няма филм на Спилбърг след работата му по Изкуствен интелект (а мога да поспоря, че дори и преди тва), който той да не се е пробвал да пробута като "най-вече социална алегория" (към това включвам даже Война на световете, което знаем отлично, че не се вписва посмъртно).

Така че, накратко, може да се твърди, че филмът е замислен като нещо с послание за обществото.

Иначе централният проблем във филма за мен винаги е бил детерминизъм срещу свободна воля, както и лишаването на човешки индивид от двете. В този аспект, Андертън се явява нещо като персонификацията на свободната воля в чист вид, демек аз съм пич, който ше се опъва до последно и ше докаже, че чрез воля може да надвие съдбата, а Агата някак си става персонификация на чист детерминизъм. Тя е напълно нефункционална, като изключим употребата на способностите си, защото е лишена от нормален живот и цялата й съдба е предопределена. Тя е осъдена на нещо като вечна статичност. Впоследствие, става ясно, че и на Андертън, и на Агата ситуациите са доста лесно разклатени.

Сега, това твърдо не означава, че за мен е само и единствено тази идея, но ако ще говорим за централен конфликт, то е този. Минимум и заради самите жанрови съставки, от които е сглобен филма.

Иначе, съгласна съм с Тъндър - идеята беше, че системата не работи на ниво "гледайте тая система понякога греши, хайде да я махнем", а по-скоро след като стана обществено достояние, хората ще са много по-склонни да са отблъснати от самата идея, че системата е базирана на липса на морален и етичен кодекс.

Бтв, някой друг смята ли, че сцената с Колин Фаръл (колкото и отвратен актьор да е), където се дърлеше с другите четирима и те спореха е една от най-добре заснетите и динамични сцени евър?
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Jun 04, 2009 9:12 am

Ааа, Колин Фарел къртеше мивки в този филм :)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Jun 04, 2009 9:31 am

аз гледах избрани моменти от филма все пак, за целия нямаше време :) Андертън прецака системата - предсказаха, че шефа му ще го убие, но вместо да го застреля, той се самоуби. Самият факт, че той избра да го направи, означава, че бъдещето, както са го предсказали, може да се промени, т.е системата на практика не работи, понеже е възможно да се направи предсказване за убийство, а то да не бъде извършено. Затова и после освободиха всички затворени "убийци". Сега ако задълбаем върху това стигаме до момент, че за да промениш бъдещето си май е необходимо да знаеш какво ще се случи, който момент е малко мъгляв, разбира се :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 04, 2009 9:35 am

Една поправка (и стига спойлер-тагове, слагам знак на самия топик):

Системата може да те предизвика да убиеш САМО ако става дума за изфабрикувано убийство като това, т.е. за убийство, стейджнато от човек, наясно със системата. Не зная как е в разказа, не съм го чел, говоря само за филма.

За тази критика, която казва Гибли, съм съгласен, тя е очевидна. Затова и казах, че трябва да има условност в НАКАЗАНИЕТО. Не да се премахне изцяло системата. А и Ицо е прав - и при сегашната стават грешки, при сегашната се наказват невинни. Само че при сегашната НЕ СЕ наказват един куп виновни и най-вече - цялото наказание идва постфактум. Хората вече са мъртви.

Системата в Доклада спасява тези хора и доколкото от филма ни се показа, че бъдещето е променимо общо взето САМО ако научиш за него, то потенциално невинни жертви на системата няма. Смисъл, казвайки на убиеца, че ще убие, може и да спреш убийството, но това пак означава, че имаш потенциален убиец на свобода. И следващия път той ще изнасили, без да убие, пребие почти до смърт, ограби и т.н. Опазил си му човешките права, но накрая пак някой ще си го отнесе. А и не можеш да се размахваш по света да обясняваш на всеки как убийството е лошо нещо, никоя социална структура няма такива способности.

Възможното е това, което казах - хващаш, затваряш, пускаш, наблюдаваш.

А посланията Спилбърг да си ги навре...
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jun 04, 2009 10:12 am

Един недостатък на системата от филма беше, че тя се базираше на свръхестествените (следователно неясни, непредсказуеми и неконтролируеми) способности на трима индивиди. Дори, както стана ясно впоследствие, само на един индивид. Какво става, когато на тия индивиди им се случи нещо? Най-малкото не са безсмъртни. От гледна точка на устойчивост тая система така или иначе не беше добра.

От морална гледна точка е още по-сенчеста. Затваряш на основание на какво? Невъзможно е да знаеш какво е щяло да стане, след като с действията си си се намесил в хода на събитията. Ако нашите всеки път нахлуваха точно в секундата преди заподозрения да стовари чука върху главата на обичната си тъща (примерно), би било донякъде оправдано да се смята за сигурен несбъднат убиец. А останалите случаи? А фактът, че този сигурен несбъднат убиец си остава всъщност несбъднат?

On a more linguistical note, може ли да спрете с тоя израз с яйцата, че нещо ми идва чудовищно използването му, когато става дума за човешки животи и съдби.
Ама не, то може би и невинни хора били затваряни?! ЗОМГ ДРАМАТА!
Голяма драма е, да. Ама трябва да мислиш за хората като за хора, а не като за яйца. Пожелавам ти да не ти се случи лично, нито на някой от близките ти.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Jun 04, 2009 10:18 am

Като бонус от чисто човешки аспект цялата концепция за това, че не можеш да направиш омлет без да счупиш яйца е изначално сгрешена.
Хората не са яйца. Ако ги приемаш като такива се получава като в нацистка Германия, която не е най-добрия пример за приятно общество.

Дам, гледам че Гибли е засегнала момента с това, че прекоговете са смъртни и не беше ясно има ли кой да ги замести. Пък и като се замислиш и спрямо тях не е особено хуманно да са затворени в басейн и само да предсказват.
Last edited by Yan on Thu Jun 04, 2009 10:31 am, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 04, 2009 10:26 am

Дам, гледам че Гибли е засегнала момента с това, че прекоговете са смъртни и не беше ясно имали кой да ги замести. Пък и като се замислиш и спрямо тях не е особено хуманно да са затворени в басейн и само да предсказват.
много неща не са хуманни но се правят за да съществува обществото ни.