Moridin wrote:Ghibli wrote:
Само искам да добавя, че мейл клиентите са изобретение на сатаната, аз говорех за нормалната уеб базирана поща, която нормалните хора ползват

Quoted for tremendously insightful truth
Уф. Това си е ама толкова въпрос на лично мнение и обкръжение, че повече няма накъде

Доста хора страшно много харесваме всичките възможности за интеграция на мейл-клиенти с всякакви други програми, които реша да си инсталирам върху моята си машина, да не говорим за всякакви програми, които помагат на работата с други хора. Кеф ти подреждане по каквито папки и *каквито критерии* решиш (не само простички филтри), кеф ти електронен подпис и криптиране, кеф ти просто отваряне на тримегабайтови прикачени файлове с каквато програма реша, когато реша, без да се налага всеки път да ги тегля от сървъра или да ги пазя някъде другаде *освен* в пощенската си кутия. Пък и много хора страшно много харесваме и възможността да си имаме цялата поща, която искаме, на локалната машина в обикновени е файлове, които да можем да си претърсваме и разглеждаме и обработваме както си решим

А с неща като disconnected IMAP това дори не значи, че не мога да си ги държа *и* върху сървъра и, когато ми хрумне, да си ги чета с уебмейл-клиент.
Но както казах, все пак е въпрос и на лични предпочитания, и на организация на работа, и какво ли не. Аз лично смятам, че уебмейл-клиентите ЗА МЕН са по-удобни в много, много малка част от случаите - във всички други случаи си обичам локалния клиент. Много.
Moridin wrote:Сигурно е въпрос по-скоро на навици. За мен Скайп е наистина безумно осакатен от липсата си на офлайн съобщения (комуникацията да се пренесе до друга програма когато единият се оффне? стига бре! ми по-добре да му напиша смс май..)
Всъщност, както каза и AlDim, основното, killer-предимство на Skype, е възможността за лека и лесна гласова комуникация. Това го прави удобен и за работа в екип, ако хората не са в една стая (да не говорим за различни континенти), и за всякакви неща като поддръжка и какво ли не, и... и просто за обикновени разговори
Макар че лично аз в доста случаи си предпочитам писменото общуване, особено при положение, че всичките ми instant messaging клиенти винаги са пазели много подробни логове
Moridin wrote:...да не говорим, че както каза Морви по-рано изобщо няма много клиенти (ако въобще има), които да го поддържат, което ни ти оставя избор, освен да работиш с техния собствен клиент (принципна тъпотия, макар че виждаме че и айсикю правят същото).
Все още няма third-party клиенти за Skype - и май няма и да има. Гадовете много упорито отказват да дадат каквато и да е информация за протокола си.
Гадовете от AOL правят почти същото, макар че от време на време успява да изтече достатъчно информация, така че хората да успеят да си обновят third-party софтуера и всички да можем да попсуваме ден-два, па да си изтеглим новия клиент за ICQ.
Защо ли от година-две насам все повече се обръщам към Jabber

Там нито има проблеми с протокола, нито някога е имало проблеми с кодови таблици и кирилица (от самото начало си го измислиха както трябва - чист XML с указан encoding), нито липсват клиенти за всеки вкус, нито има толкова идиотски проблеми със сървърите (хубава децентрализирана система с прости възможности за надеждност), нито нищо... единственият проблем е бавното минаване на хората натам

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.