Ама това не е ник'ва научна степен бе, менpasser-by wrote:Според теб Джоан Роулинг заслужава ли научната степен или не? Май това обсъждаме тук.

Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Изобщо няма общо, едното е литература, която е качествена. Освен това е всеизвестно, че в тази индустрия е много по- трудно да изплуваш, най- малкото не един или двама човека ще откажат да четат книги. Докато музиката е друга зона, но сега няма да ти разяснявам, защо едно е по- масово от другото.Елесар wrote:Ако наградят Майър, ще трябва да наградят и Риана, и Азис, и Бритни Спиърс...
Сигурно. Аз просто смятам, че по популярност двете си приличат, и именно затова Роулинг получава награда-защото е популярна, а не защото я е заслужила. Мейър просто беше първото име, което ми хрумна. И двете са написали книги, които са станали адски популярни, така че смятам, че сравенението е добро.Celeborn wrote:Аз ще ти отговоря, защото Роулинг е продала 496 милиона копия и държи втората най- продавата книга в света - Хари Потър и философският Камък от 120 милиона, единствено Властелинът на Пръстените е продал 148, а Хобит 109.
Стефани Майър е продала 41 милиона копия от "Здрач", което впрочем е масово сред младото поколение в САЩ. Да, наистина няма ученик, студент или дори млад учен, който да не е хвърлил поне едно око на поредицата, но разликата в постиженията, колко са продали, какъв е бил ефектът върху хората, колко хора са ги чели и са започнали да четат е смразяващ.
От друга страна за литературата и изкуствата ти трябва фантазия и изразителност, а не научни звания, така че кой какъв е бил преди да пропише няма особено значение. Хари Потър е значително явление в световната литература, ако и да е само заради комерсиалността си. Майер е тръгнала по същия път, обаче светът това вече го видя, така че вече не е интересно. Вече не е "значително явление".Untitled wrote: Сигурно. Аз просто смятам, че по популярност двете си приличат, и именно затова Роулинг получава награда-защото е популярна, а не защото я е заслужила. Мейър просто беше първото име, което ми хрумна. И двете са написали книги, които са станали адски популярни, така че смятам, че сравенението е добро.
Между другото Властелинът на Пръстените може да е по-близо като продажби до ХП от Здрач, но е доста по-стойностно и добре замислено четиво. Авторът му определено заслужава такова отличие...но Толкин е бил филолог и академик. Роулинг е била секретарка за Амнести Интернешънал преди да стане автор. Разликата е 28 милиона продадени книги повече. ХП обаче се чете по-лесно.
Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest