Дж. К. Роулинг е доктор на науките по литература :)

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Jun 09, 2008 1:40 pm

passer-by wrote:Според теб Джоан Роулинг заслужава ли научната степен или не? Май това обсъждаме тук.
Ама това не е ник'ва научна степен бе, мен :lol: Това говоря. Все едно да се казваш Бинев и некой си пловдивски митрополит да те обяви за "архонт" - е, и какво?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Jun 09, 2008 1:43 pm

Хм, Харвардският университет е все пак що-годе авторитетна институция в голяма част от света, а Роулинг все пак е що-годе писателка, та не съм сигурен доколко сравнението ти е удачно.
А и мислиш ли, че повечето фенове на Роулинг или потенциални такива биха направили разлика между почетна и действителна научна степен?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Jun 09, 2008 2:17 pm

Сега, аз му разправям, а той ми говори :roll:
Ами много ясно, на Харвардския и на който и да е реномиран у-т му ПУКА да канят популярни личности и да им дават поле за изява - такива "лекции" са платени, хората не се свенят да щипват парички от всичко, за да се поддържат и развиват - след като са от честен труд.
Жената е намерила празна ниша, запълнила я е точно - какво, че не ни харесва на тебе и на мен? В Харвард и Горбачов го направиха "доктор хонорис кауза", даваха му трибуна да чете лекции, печели и той, и те. Докато интересът се изчерпа - дреме им какво точно изповядвал Горби примерно. А това, че дамата им е "доктор" изобщо не влияе нито на досегашните й фенове, нито на бъдещите й :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Jun 09, 2008 9:33 pm

Не че съм голям фен на ХП и Роулингс, но фактът е, че жената е постигнала страшно много като писател и се е превърнала във феномен, така че не виждам причина за учудване от удостояването й с тази титла.

А и не е като Роулингс да се нуждае особено от допълнителна реклама след като счупи всички рекорди по продажби.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

F242
Sorcerer

Post by F242 » Mon Jun 09, 2008 10:02 pm

Само фактът, че накара част от поколението, което знае само чат, да чете и да си купува книги, или пък да кара родителите им да го правят за тях, мисля, че е достоен за Нобелова награда :D
Аз самият съм чел книгите и само до третата, след това първенството по куидич ми дойде малко в повече.
Първото ми впечатление беше отлично - тогава си мислех, че тя е написала еквивалента на това, което беше "Пипи- Дългото Чорапче" за моето поколение.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 09, 2008 10:16 pm

предвид че тъпанари като Джорж Буш имат подобни звания защо пък и Роулинг да няма. Нали не са и дали нобелова награда за литература все пак- няма нужда чак толкова да ревем.

Untitled
Commoner

Post by Untitled » Wed Jan 28, 2009 9:47 pm

Добре, ако Роулинг става доктор на науките, защо Харвард да не наградят и Стефани Мейер? Не го казвам от фенска солидарност, а защото нейната поредица Twilight е почти толкова нашумяла колкто и ХП. В смисъл, вече не срещам американец, който не е чувал за нея, и много хора, и възрастни, и тийнейджъри, си падат по книгите й. (Като фен пък смятам, че има голяма преднина пред Роулинг, понеже не е хванала синдрома на бързото преуспяване, и книгите й са приятни за четене. В повечето случаи когато видя поредица, взимам само първата книга, защото останалите са пълна боза-нейните са изключение.)
Колкото това дали Роулинг въобще заслужава титлата, това си е работа на тези, които я дават, въпреки че според мен има писатели, които заслужават това повече от нея. От друга страна пък, това не е приз за принос към литературата, така че браво на нея.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Thu Jan 29, 2009 11:41 pm

Аз ще ти отговоря, защото Роулинг е продала 496 милиона копия и държи втората най- продавата книга в света - Хари Потър и философският Камък от 120 милиона, единствено Властелинът на Пръстените е продал 148, а Хобит 109.

Стефани Майър е продала 41 милиона копия от "Здрач", което впрочем е масово сред младото поколение в САЩ. Да, наистина няма ученик, студент или дори млад учен, който да не е хвърлил поне едно око на поредицата, но разликата в постиженията, колко са продали, какъв е бил ефектът върху хората, колко хора са ги чели и са започнали да четат е смразяващ.
novembre
la città si accende in un istante
il mio corpo non si veste più di voglie
e tu non sembri neanche più così forte
come ti credevo un anno fa
novembre.

Елесар
Commoner

Post by Елесар » Thu Jan 29, 2009 11:43 pm

Ако наградят Майър, ще трябва да наградят и Риана, и Азис, и Бритни Спиърс...
Thor, Odin's Son, Protector of mankind, ride to meet your fate, your destiny awaits!

Celeborn
Adept

Post by Celeborn » Thu Jan 29, 2009 11:45 pm

Елесар wrote:Ако наградят Майър, ще трябва да наградят и Риана, и Азис, и Бритни Спиърс...
Изобщо няма общо, едното е литература, която е качествена. Освен това е всеизвестно, че в тази индустрия е много по- трудно да изплуваш, най- малкото не един или двама човека ще откажат да четат книги. Докато музиката е друга зона, но сега няма да ти разяснявам, защо едно е по- масово от другото.
novembre
la città si accende in un istante
il mio corpo non si veste più di voglie
e tu non sembri neanche più così forte
come ti credevo un anno fa
novembre.

Untitled
Commoner

Post by Untitled » Sat Jan 31, 2009 6:07 pm

Celeborn wrote:Аз ще ти отговоря, защото Роулинг е продала 496 милиона копия и държи втората най- продавата книга в света - Хари Потър и философският Камък от 120 милиона, единствено Властелинът на Пръстените е продал 148, а Хобит 109.

Стефани Майър е продала 41 милиона копия от "Здрач", което впрочем е масово сред младото поколение в САЩ. Да, наистина няма ученик, студент или дори млад учен, който да не е хвърлил поне едно око на поредицата, но разликата в постиженията, колко са продали, какъв е бил ефектът върху хората, колко хора са ги чели и са започнали да четат е смразяващ.
Сигурно. Аз просто смятам, че по популярност двете си приличат, и именно затова Роулинг получава награда-защото е популярна, а не защото я е заслужила. Мейър просто беше първото име, което ми хрумна. И двете са написали книги, които са станали адски популярни, така че смятам, че сравенението е добро.

Между другото Властелинът на Пръстените може да е по-близо като продажби до ХП от Здрач, но е доста по-стойностно и добре замислено четиво. Авторът му определено заслужава такова отличие...но Толкин е бил филолог и академик. Роулинг е била секретарка за Амнести Интернешънал преди да стане автор. Разликата е 28 милиона продадени книги повече. ХП обаче се чете по-лесно.
''За мен това малко момченце, застанало пред бронзовия кораб на пустинята , постепенно започва да се превръща в символ на човека, изправен пред монголоидните очи на вечността. Зад тях, безнадевдна и безкрайна, се сивееше вълнообразната пустиня. Възможно е и ние с вас да сме там някъде!...Не настоявам!''

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jan 31, 2009 6:18 pm

винаги се чудя откъде черпите информация кой колко е продал.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Jan 31, 2009 6:33 pm

Untitled wrote: Сигурно. Аз просто смятам, че по популярност двете си приличат, и именно затова Роулинг получава награда-защото е популярна, а не защото я е заслужила. Мейър просто беше първото име, което ми хрумна. И двете са написали книги, които са станали адски популярни, така че смятам, че сравенението е добро.

Между другото Властелинът на Пръстените може да е по-близо като продажби до ХП от Здрач, но е доста по-стойностно и добре замислено четиво. Авторът му определено заслужава такова отличие...но Толкин е бил филолог и академик. Роулинг е била секретарка за Амнести Интернешънал преди да стане автор. Разликата е 28 милиона продадени книги повече. ХП обаче се чете по-лесно.
От друга страна за литературата и изкуствата ти трябва фантазия и изразителност, а не научни звания, така че кой какъв е бил преди да пропише няма особено значение. Хари Потър е значително явление в световната литература, ако и да е само заради комерсиалността си. Майер е тръгнала по същия път, обаче светът това вече го видя, така че вече не е интересно. Вече не е "значително явление".
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Untitled
Commoner

Post by Untitled » Sat Jan 31, 2009 7:10 pm

Така е. Исках да кажа, че Толкин си е спечелил признанието. Роулинг я награждават защото е направила значително явление в световната литература, и не смятам, че това е честно.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Sat Jan 31, 2009 7:15 pm

A какво е направил Толкин, че да го наградят, ако не значително явление в световната литература? :?