Page 3 of 20
Posted: Wed Jan 16, 2008 8:25 pm
by Pugsley
BaYa wrote:
Да змазваш всичко с кашкавал или сирене е най-добрият начин никога да не се научиш да готвиш правилно. Макар и прости гозби.
Тогава никога няма да се науча и като невежа ще ми е вскусно с кашкавал. Аз съм от тия дет си седят в матрицата щото там сичко си е благо.
Posted: Wed Jan 16, 2008 8:52 pm
by Xellos
Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата. Само ние и франсетата й викаме "руска", макар че тук състава е далеч от оригинала на салата "Оливие". ХА пък! Жоро ти си кулинарен инвалид. Ма просто те кефи и сух таратор да зобиш щото тва е снежанката.
- Spoiler: show
- Руска ли е руската салата?
03.01.2007 г. DW
Визитната картичка на руската национална кухня всъщност се нарича "Оливие". В България, Франция и други страни, същата салата е позната като "руска".
Малцина обаче знаят, че е създадена от френски готвач, пристигнал в средата на 19-ти век в Русия. Кореспондентката ни в Москва Таня Харизанова твърди, че никой днес не може да опита оригиналната "руска салата" на Люсиен Оливие.
В края на декември московчани почетоха паметта на Оливие - човекът и салатата. Никой не знае какъв е бил оригиналът на салатата, защото той отнесъл рецептата в гроба си. Погребан е на Немското гробище в Москва, което днес наричат Веденско. Най-известните московски майстори се поклониха пред паметта на този, чието дело, "руската салата", органично се е вляло в руската национална кухня.
В изобретението на Люсиен Оливие има много случайности и неясноти. Той бил най-малкият от четирима потомствени братя-готвачи, роден в Провансал, Южна Франция. Пристигнал в Русия вече като известен готвач през 60-те години на 19-ти век. В началото прави престижни ястия по поръчка. Припечелва пари и построява ресторант "Ермитаж", който става любимо място на аристокрацията. Оливие имал 100 души персонал от които 32-ма готвачи! Легендата разказва, че той използвал нов сос, донесен от Франция, наречен "Провансал", който по-късно става основна съставка на новата салата. Според изкушени кулинари обаче, откритието на соса станало случайно и то в ресторант "Ермитаж".
Веднъж Оливие поръчал на готвача да приготви традиционния френски сос с горчица, включващ още масло, оцет и стрити сварени жълтъци. Готвачът съкратил процедурата и вместо сварени, прибавил пресни жълтъци. Вкусът на соса потресъл Оливие, който преценил, че откритието може да промени вкуса на всяко ястие. Този сос, по ирония на съдбата, днес е известен като... майонеза. А тогава така се е наричала традиционната френска салата, която Оливие приготвял за клиентите си. Всички нейни съставки – месо, зеленчуци и новият сос, били подредени разделени в една чиния. Блюдото се наричало "майонеза от дивеч". Вероятно случайно станало така, че веднъж продуктите се смесили. Така се родила салатата Оливие, която бързо се прославила. Тя включвала много съставки като хайвер, раци, екзотични зеленчуци и диви птици.
Оливие не разкрил приживе точната рецепта. Следват години на забвение, докато през 1904-та година салатата се възражда с други съставки, но под същото име. След 1917-та година под напора на революционните маси знаменитото блюдо отново изчезва, за да възкръсне пак през 30-те години. За нея се сетил Иван Иванов, един от помощник-готвачите на Оливие, станал впоследствие главен готвач на най-престижния съветски ресторант "Москва". Той заменил идеологически неиздържаните "буржоазни" продукти като месо от дивеч и каперси с ползвани от широките маси, като кръстил творението си "Столична салата". По-късно се появили нейни разновидности като "Московска", "Месна", "Лятна салата".
Принос внася и съветската художествено-творческа интелигенция. На писателя Михаил Светлов приписват появата в рецептата на варени моркови. В Брежневската застойна епоха творението на Оливие мутира в "Съветска салата" - месото от птица се заменя с шунка или някакви колбаси, които тогава могат да се намерят по магазините. В днешната епоха името Оливие е напълно реабилитирано.
Ще завърша с кратка рецепта за истинска руска салата "Оливие". Във всички разновидности на великата салата винаги са присъствали два основни продукта - варени картофи и майонеза. Останалите съставки оставям на вашата фантазия.
Posted: Wed Jan 16, 2008 9:01 pm
by Bat Garo Still Rots
Я колко интересно
А това дали не стана една от най-дългите поздравителни теми

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:08 pm
by Muad_Dib
Bat Garo Still Rots wrote:Я колко интересно
А това дали не стана една от най-дългите поздравителни теми

СКРОМЕН, СКРОМЕН Е КАПИТАН АРМЕНИЯ!

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:15 pm
by AlDim
Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година?

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:24 pm
by BaYa
Мда, за руснаците е френска салта. А за останалите, не само българи и францизи, си е руска. Включително и тук.
Posted: Wed Jan 16, 2008 9:36 pm
by Xellos
AlDim wrote:Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година?

И как я наричаха?
Posted: Wed Jan 16, 2008 9:36 pm
by Roamer
AlDim wrote:Междо другото, руснаците не знаят че я имат тая салата.
Обясни ми тогава що тука я правиха на нова година?

Мииии... щото от това, което Ксел е пуснал в спойлера, все пак излиза, че тази салата си е хубава част от руската кухня, и че е изпълнение в стил "и ний сме дали нещо на света"?

Това, че не я наричат "руска", не значи, че не се гордеят с нея... "a rose by any other name..."
Хубу де, хубу, знам, че е очевидно, очевадно, двуочеизвадно или нещо такова... просто си говоря, за да не заспя - буквално

Ма май по някое време ще ходя и да спя де, няма да ви досаждам цяла нощ

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:39 pm
by Xellos
Бегай легай

Мега яката съставка на по-оригиналните видове обаче е хайвера.

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:48 pm
by Pugsley
Тва хайвера е най-безумното нещо. Единственото което може да направи за човек, тва е да му олаби диференциала и ебемтуално да го прочисти добре. Ма за тва си има боб, който е и вкусен към всичко останало. Ерго - хайвера съкс.
Posted: Wed Jan 16, 2008 9:51 pm
by Elayne
Разбит хайвер на кремче за мазане с лимон рокс

.
А съм яла и червен и черен неразбит и е доста гаден... не знам що му се хвърлят с толкоз пари...
Posted: Wed Jan 16, 2008 9:53 pm
by Bat Garo Still Rots
Добре, да сравниш боб с хайвер е малко прекалено

Posted: Wed Jan 16, 2008 9:57 pm
by Amelia
Бе Пъгсли, тебе всичко ли ти олабва диференциала?
Бати храносмилателната система!

Posted: Wed Jan 16, 2008 10:07 pm
by Muad_Dib
Той най обича да трака две кила круши + половин кило джанки + две големи бози "Явор" и после да ходи на театър на "Идеалният Мъж" в Народния.

Posted: Wed Jan 16, 2008 10:12 pm
by BaYa
И вегетарианския хавер е велик. Сирене тип Крема, разбито с подправки (червен пипер и кимион са достатъчни), чесън и зехтинче!! Аууууууууу. Как само прилъгвате непредупредените гладници да се разбъбрят тук!! Почва да ми стърже стомаха.

Аре, марш от офиса, отивам да си се навчерям, пък!!
