И аз така... време е за OpenFest - даже съм твърде закъснял вече, ама к'во да пра'иш, човек се успива понякогаshayhiri wrote:Значи, ше кажа и аз кво мисля по някои от горните заблуди, ма след малко, че излизам.

Но накратко... МЕНСА всъщност също променя своите т.нар. "тестове за интелитентност" през годините. В началото и техните тестове са били основно за логика, тук-там и с лингвистични елементи, и донякъде и срещу тях е голямата вълна от недоволство през 70-те, 80-те, че и 90-те даже - голямата вълна от ръмжащи силно всякакви хора, включително и професионални психолози и какво ли не, които отхвърлят цялостната идея за това, че може с един тест и с един количествен показател да бъде измерена интелигентността на човек, основно заради факта, че повечето тогавашни тестове действително мерят матоматически и логически способности - а това изобщо не е всичко.
В края на 80-те и през 90-те години тестовете постепенно се променят - започват да бягат от чисто логическите зависимости, започват да се опитват да проверяват малко по-различни неща; доста хора смятат, че вече се е стигнало до малко по-точно мерило за обща ентелегентност. Аз не знам точно какво да мисля, основно защото за мен общата ентелегентност включва много повече неща - не само умствени способности, но и черти на характера като любопитство, любознателност, избор на области, в които да трупаш знания, избор на начини, по които да поддържаш тези веднъж натрупани знания, избор на начини, по които да употребяваш тези знания (и понякога парадирането, търсенето на внимание и изказването в стил "истина последна инстанция" също влиза в начините за употреба, макар че някои хора поставят това вече в графата "черти на характера за общуване с хора", но аз мисля, че и тук си има моменти на ентелегентност) и какво ли не още.
Мдам, а би трябвало и като мерило за ентелегентност някой някога да сложи способността човек да се изразява ясно с кратки и разбираеми изречения

Така де... Ситуацията в момента е доста различна от това, което е било през 80-те; това не променя факта, че и сегашните тестове за интелигентност са оспорвани от много хора - и не само от недоволни от резултатите си хора. Май постепенно започват да замират настроенията срещу МЕНСА в стил "тия пък сноби, дето сами са си измислят някакви критерии, с които да се поставят над нас, и после се хвалят с това", макар че май все още не винаги е добра идея да парадираш с членството си в МЕНСА при кандидатстване за работа

Та с две думи наистина, да, нещата се променят, IQ-тестовете вече мерят малко повече от математически mindset, математическа логика и бързина на съобразяването, но аз продължавам да мисля, че ще е много трудно някой някога изобщо да успее да даде еднозначен количествен показател за ентелегентност по някаква проста едномерна скала.
Коруин, за онлайн тестовете много силно зависи точно на какво попаднеш - сек'ви ги има.
В интерес на истината, пробвал съм - отидох още на първия тест, който МЕНСА България проведе, още при учредяването си през 1991-ва. Дали щото бях на 14 и гледах на жувота почти в розово, дали щото бях почти с температура, не знам, ама резултата си от 160 едва ли ще успея да повторя сегаshayhiri wrote:Никой не е пробвал (говоря за официалния тест)