Менса

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Смятате ли, че високото IQ-то има значение?

Определящо е за качеството на живота
5
14%
Помага, но не дава гаранции
25
69%
Физическите параметри са далеч по-важни
1
3%
Нищо не може да промени Съдбата
5
14%

Total votes: 36

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Oct 27, 2007 1:09 pm

shayhiri wrote:Значи, ше кажа и аз кво мисля по някои от горните заблуди, ма след малко, че излизам.
И аз така... време е за OpenFest - даже съм твърде закъснял вече, ама к'во да пра'иш, човек се успива понякога :)

Но накратко... МЕНСА всъщност също променя своите т.нар. "тестове за интелитентност" през годините. В началото и техните тестове са били основно за логика, тук-там и с лингвистични елементи, и донякъде и срещу тях е голямата вълна от недоволство през 70-те, 80-те, че и 90-те даже - голямата вълна от ръмжащи силно всякакви хора, включително и професионални психолози и какво ли не, които отхвърлят цялостната идея за това, че може с един тест и с един количествен показател да бъде измерена интелигентността на човек, основно заради факта, че повечето тогавашни тестове действително мерят матоматически и логически способности - а това изобщо не е всичко.

В края на 80-те и през 90-те години тестовете постепенно се променят - започват да бягат от чисто логическите зависимости, започват да се опитват да проверяват малко по-различни неща; доста хора смятат, че вече се е стигнало до малко по-точно мерило за обща ентелегентност. Аз не знам точно какво да мисля, основно защото за мен общата ентелегентност включва много повече неща - не само умствени способности, но и черти на характера като любопитство, любознателност, избор на области, в които да трупаш знания, избор на начини, по които да поддържаш тези веднъж натрупани знания, избор на начини, по които да употребяваш тези знания (и понякога парадирането, търсенето на внимание и изказването в стил "истина последна инстанция" също влиза в начините за употреба, макар че някои хора поставят това вече в графата "черти на характера за общуване с хора", но аз мисля, че и тук си има моменти на ентелегентност) и какво ли не още.

Мдам, а би трябвало и като мерило за ентелегентност някой някога да сложи способността човек да се изразява ясно с кратки и разбираеми изречения :)

Така де... Ситуацията в момента е доста различна от това, което е било през 80-те; това не променя факта, че и сегашните тестове за интелигентност са оспорвани от много хора - и не само от недоволни от резултатите си хора. Май постепенно започват да замират настроенията срещу МЕНСА в стил "тия пък сноби, дето сами са си измислят някакви критерии, с които да се поставят над нас, и после се хвалят с това", макар че май все още не винаги е добра идея да парадираш с членството си в МЕНСА при кандидатстване за работа :)

Та с две думи наистина, да, нещата се променят, IQ-тестовете вече мерят малко повече от математически mindset, математическа логика и бързина на съобразяването, но аз продължавам да мисля, че ще е много трудно някой някога изобщо да успее да даде еднозначен количествен показател за ентелегентност по някаква проста едномерна скала.

Коруин, за онлайн тестовете много силно зависи точно на какво попаднеш - сек'ви ги има.
shayhiri wrote:Никой не е пробвал (говоря за официалния тест)
В интерес на истината, пробвал съм - отидох още на първия тест, който МЕНСА България проведе, още при учредяването си през 1991-ва. Дали щото бях на 14 и гледах на жувота почти в розово, дали щото бях почти с температура, не знам, ама резултата си от 160 едва ли ще успея да повторя сега :) И, да, имам си и докимент, и всичко... само що ма фанаха лудите преди години да спра да плащам членски внос, така и не си спомням... Това обаче хич и изобщо не ми пречи да съм си все такъв идиот и непохватник в някои области дори на чистия разум, за общуване с хора и еквиваленти и некъф си там външен свят да не говорим, та затова смело отметнах втория вариант в гласуването :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 27, 2007 1:21 pm

Бтв якото е, че на официалният имаш право да се явиш втори път чак година след като си ходил първия път и макс два пъти за лайфтайм.
Да, има логика. Макар че няма как да ги научиш тия неща. Втория път обикновено се изкарва повече, щото вече имаш някаква представа кво да очакваш.

Е значи все пак си го държал, Коруин? Менса-та? Чудя се, щото аз очаквах да е от другия тип: 36 въпроса за 50 мин. или нещо такова? (А не "въпросите са елементарни, но имаш 20 минути за 45 въпроса".) Роумър, при теб как беше за горното?

П.П.: На млади години наистина несравнимо по-лесно се изкарва висок КИ (или КЕ според Роум :) ), щото за всяка година под 18 (май) ти умножават пропорционално резултата.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Sat Oct 27, 2007 5:40 pm

Ще отговоря на въпроса ти така: Да, членувам отдавна, но истината е, че това няма никакво значение, освен гъдела за самочувствието в първите месеци след теста. Иначе въпросните тестове наистина измерват само определени аспекти на това, което приемам аз за интелект и нямат никакво отношение към начина, по който ще си случиш живота.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Oct 27, 2007 7:14 pm

Бе има един единствен тест дет мое да ти промени живота доста... HCG тест :mrgreen:

Иначе си намерих книжката с примерните на Менса от едно време, жоро май скоро я искаше? Ма не ме кефи теста, пък и решаването на определен тип тестове яко помага да се специализра човек в по-бързото им решаване донейде. Аз съм от типа дето работи бързо и импровизира с наличното, ма всеки път почвам по-скоро на интуиция отколкото с неква мисъл. :oops: А да, и доволно слаба памет и вродена тотална неприязън към попълване на неща върху формуляр.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Oct 29, 2007 12:41 pm

Между другото, въпреки, че Менса е най-известната има и други организации на хора с висок коефициент на интелигентност, които дори имат по-големи изисквания. (Явно не използват една и съща скала за оценяване, тъй като тук Менса е над 132)
Spoiler: show
- Mensa (IQ>132)
- Mysterium (IQ>132)
- Intertel (IQ>137)
- TOPS (IQ>137)
- Poetic Genius Society (IQ>141)
- Colloquy (IQ>141)
- Cerebrals (IQ>144)
- Epiq (IQ>146)
- CIVIQ (IQ>148)
- Glia (IQ>150)
- ISPE (IQ>150)
- TNS (IQ>150)
- OATH (IQ>150)
- ISI-Society (IQ>151)
- HELLIQ (IQ>160)
- Prometheus Society (IQ>160)
- Ultranet (IQ>164)
- Mega Society (IQ>176)
- Pi Society (IQ>176)
- OLYMPIQ (IQ>180)
- Pars (IQ>180)
- Giga Society (IQ>196)
Последната орагнизация има цели 7 члена... :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue Oct 30, 2007 10:21 pm

:oops:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Oct 31, 2007 1:05 am

Последната орагнизация има цели 7 члена...
...и сигурно всичките са девствени и имат модел на Вейдър в цял ръст в антрето си....

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 31, 2007 1:51 am

По-скоро на разширяващата се вселена, Вейдър си е за Ефо :lol:
I don't wanna die

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Oct 31, 2007 10:12 am

Morwen wrote:Последната орагнизация има цели 7 члена... :lol:
Ех мръсното подсъзнание понякога какви шеги си прави с хората. :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 31, 2007 10:17 am

Ммммм, не, само с теб, сори :wink:
And you can't dance with a devil on your back...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Oct 31, 2007 10:32 am

Roland wrote:Ммммм, не, само с теб, сори :wink:
Шанс за мен един вид. :wink:

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 31, 2007 11:05 am

DELgado wrote:Ех мръсното подсъзнание понякога какви шеги си прави с хората. :mrgreen:
Абе не съвсем, защото от гледна точка на българската граматика, в случая правилната форма е "членове", защото се отнася до одушевени лица, докато за неодушевени предмети (въпреки че някои могат да твърдят другояче за конкретния случай :mrgreen: ) се използва остатък от старата форма за двойствено число. Ето още един пример, без нецензурен подтекст - Именник на българските ханове (владетелска титла в Първата българска държава) и "по пътя има само два хана" (страноприемници). Разбира се, в разговорната реч се използва често неправилната форма за множество число, като например се говори за 20 ученика (а не правилното ученици) или 240 депутата (а не депутати, макар че и тук може да се спори :) )

В крайна сметка, чисто граматически, много точно си я разбрал Морвето 8-)
This signature is not yet rated

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 31, 2007 11:08 am

А аз дори не знаех, че искам да кажа това... :oops:
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 31, 2007 11:08 am

Въх, не беше ли правилото, че когато е конкретно число, е двойнствената форма, а когато е обобщаващо като "много" или "всички", или "никакви" - тогава е множествената форма?

макар че и това не ми изглежда много вярно, по примери.. ама и твойто не ми изглежда много вярно.. уф, спорих с Мели веднъж за това.. и не съм запомнил изхода от проверката в граматиката :)
This is it. Ground zero.

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Wed Oct 31, 2007 1:29 pm

Muad_Dib wrote:
Последната орагнизация има цели 7 члена...
...и сигурно всичките са девствени и имат модел на Вейдър в цял ръст в антрето си....
Ооо Пробитак.Нещо против Вейдър ли???

По добре Вейдър околкото всяка една вид конзола на света и разцъкване на рандъм игри!!!Както е секве нърд сериали! 24/7 :lol: :lol: