Алън Муур, комиксите и голямото изкуство

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 12, 2007 11:42 am

Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 12, 2007 11:43 am

Това е защото си с БОГАТ език, Симеоне...
Аз викам гениален на всичко с осезаеми класи над останалите
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 12, 2007 11:43 am

Roland wrote:Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...
И "брутално добър" ме устройва :)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Oct 12, 2007 11:45 am

Абе ще взема аз накрая комикса от Гаро да вида колко по-як е от филма всъщност. :mrgreen: Според филма е невероятен. Предполага се че комикса е по-як ама просто не мога да повярвам накъде повече. :shock:

Vash
Paragon

Post by Vash » Fri Oct 12, 2007 11:57 am

Roland wrote:Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...
Ще ме извиняваш, но комиксите не са синоним на простотия от години вече, отчасти благодарение на Алан Муур. Това че филма е зле(или айде, не-особено-гениален) не е вина на комикса.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 12, 2007 11:59 am

Ще ме извинявай, но никъде не съм казал, че са синоним на простотия. Просто не са и синоним на гениално изкуство, нито е особено вероятно да станат. А филмът за мен е точно вторият най-добър комиксов такъв изобщо, тъй че мненията ни за него тотално не съвпадат.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 12, 2007 12:00 pm

След изчитането на Lost Girls да се твърди, че комиксите не са символ на простотия заради Алън Мур е просто смешно ;р

Верно, простотия в друг смисъл...
This is it. Ground zero.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 12, 2007 12:11 pm

Moridin wrote:След изчитането на Lost Girls да се твърди, че комиксите не са символ на простотия заради Алън Мур е просто смешно ;р

Верно, простотия в друг смисъл...
А какво друго си чел от него?

Аз - Promethea, Watchmen и V for Vendetta. Питам, защото ми се струва, че тук Алън Мур е слабо познат, пък коментари - бол (дори от нечели го :wink: ).
Не го боготворя, но съм на мнение, че определено е вдигнал нивото на комиксите за последните 20-25 години.

И както картата не е територията, така и филмът не е комикса :mrgreen:

П.П. Според речника на транскрипциите на английски имена, който ползваме в БТА, няма двойно У на български (Moore = Мур) 8-)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Oct 12, 2007 12:34 pm

Аз имам Watchmen-а ама съм го дал на добри приятели да го прочетат първо, от преди три месеца поне. Не са го отворили още рзбира се. Та се замислям да си го прибера и да го прочета. 8-)

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Fri Oct 12, 2007 12:43 pm

Когато прочетох комикса бях позабравил детайли от филма и не съм сигурен каква част съвпада и каква не. Но комикса определено е супер. По-специално харесах 2 глави с нещо като монолизи на В и на Шефчето, които бяха някъде малко след началото. И количеството текст и внушението са много добре направени. Изданието също радва ест :)
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Oct 12, 2007 1:50 pm

Прочетеното от мен - Watchmen, League of Extraordinary Gentlemen, From Hell, Lost Girls и част от V for Vendetta (артът там не ми бе по вкуса). Скоро ще тествам и Promethea :D

Скромното ми мнение е, че малко са режисьорите, които са наясно за какъв тип комикси става дума. Не мисля, че може да има екранизация, която да обхване това, което Мур иска да каже, нито като съдържание, нито като форма. Въобще Мур не е само сценарист на комикси, той е писател, избрал си свой си формат и служещ си с него до съвършенство. Като например симетричните панели или комикса в комикс в Watchmen. Нещата му са ужасно тежки за четене, особено From Hell, който е смазващ психически, даже автори като Балард са направо за четене преди лягане в сравнение с него. Не знам защо в Холивуд се занимават с неговите неща, когато има хиляди комикси, много по-подходящи за филмиране. И самият той е абсолютно прав да се чувства обиден от екранизациите им, това са просто филми по мотиви от комиксите му.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Oct 15, 2007 1:10 pm

thorn wrote:Прочетеното от мен - Watchmen, League of Extraordinary Gentlemen, From Hell, Lost Girls и част от V for Vendetta (артът там не ми бе по вкуса). Скоро ще тествам и Promethea :D

Скромното ми мнение е, че малко са режисьорите, които са наясно за какъв тип комикси става дума. Не мисля, че може да има екранизация, която да обхване това, което Мур иска да каже, нито като съдържание, нито като форма. Въобще Мур не е само сценарист на комикси, той е писател, избрал си свой си формат и служещ си с него до съвършенство. Като например симетричните панели или комикса в комикс в Watchmen. Нещата му са ужасно тежки за четене, особено From Hell, който е смазващ психически, даже автори като Балард са направо за четене преди лягане в сравнение с него. Не знам защо в Холивуд се занимават с неговите неща, когато има хиляди комикси, много по-подходящи за филмиране. И самият той е абсолютно прав да се чувства обиден от екранизациите им, това са просто филми по мотиви от комиксите му.
Thorn според теб V като произведение е по-слаб от филма. Ако е така трябва да е ебаси и комикса. :shock: Определено го зимам от Гаро след като Рол го прочете :mrgreen: . А Лигата как е, щото филма беше абсолютното безумие? :?

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Mon Oct 15, 2007 3:59 pm

Ами за V не мога да дам точно мнение, комиксът не го довърших поради споменатия проблем с арта (въобще има някво ретро усещане в комикса, което явно зависи от човека дали ще му допадне или не), но от това, което прочетох, нещата не са толкова чернобели както в филма и самата атмосфера е много по-различна. Лигата обаче е страхотен комикс, въобще няма нищо общо с оня боклук филма, както и From Hell бтв. Освен това е и доста по-четивен, с разкошен арт и готини герои. Единственият проблем е, че все още не е завършен.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 15, 2007 3:59 pm

passer-by wrote:
И "брутално добър" ме устройва :)
Относно В и аз не съм съгласна с теорията че комикса е чудо. А, видите ли, филма - боклук. Комикса ме впечатли страхотно много. Но в този специален случай, филма е прекрасен според мен.
Но това за което най не съм съгласна е че не може да има гениални и прекрасни творби м/у комиксите. Енки Билал доказа преди доста години, че и човек рисуващ комикси може да е гениален. (И комиксите му с него.)
А ако не съм доразбрала нещо, извинявам се! :blush: Така или иначе, май не се карам на/с никой. :mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 15, 2007 4:12 pm

Ами въпрос на дефиниране на думата "гениален" :) Аз я смятам за нещо, съотносимо към примерно 40-50 човека в световен мащаб откак имаме писана история. Иначе просто се губи смисъла й. :neutral: