Morwen wrote:освен това игнорирането на един в обща тема може да попреи на комуникацията с останалите в същата обща тема.
Ще се нароят реплики в стил "Ма кой пък е казал, че филмът не струва, кви са тия глупсоти? (инсърт още половин страница изясняване) А, Морви? Ма аз на Морви съм й игнорнал постовете, отде да знам..." и всякакви подобни неадекватни ситуации.
Именно за това говорех - основната разлика в поднасянето на информация при пощенски или новинарски списъци и уеб-форуми. При новинарските списъци (а впоследствие и при пощенските) всяко съобщение е отделно - или поне
нормалният начин за разглеждане много дълго време беше всяко съобщените да бъде отделно. Да, имаше хора, които ползваха архиви като dejanews (което в един момент се превърна в Google Groups) или marc.theaimsgroup.com или какво ли не, където човек
може да види цялата нишка наведнъж - но нормалното беше всяко съобщение да бъде разглеждано отделно. Оттук съвсем естествено си идва практиката да отговаряш, като цитираш част от поста - ъъъъ, като се замисля, навик, който аз пренасям и по уеб-форумите, но аз съм си откачалка по принцип

Оттук идва и това, че когато някой отговори на някой друг, някой трети много лесно разбира, че това е отговор на нещо, което той (третият) изобщо не е видял, и няма обърквания. А, да, и освен това във всяко съобщение съвсем ясно си
пише на кого (не на кое съобщение, но поне на кого) отговаря.
При уеб-форумите нормалният начин за разглеждане е всичко изплякано наведнъж, откъдето пък съвсем естествено нормалният начин за отговор е просто да кажеш това, което искаш да кажеш, а третият, който иска да види на какво отговаряш, трябва само да премести поглед малко по-нагоре по страницата. Оттук и това, че много често дори не пишеш на кого, пък камо ли на какво, отговаряш... оттук и големият потенциал за обърквания.
Мдам, много ме бива да обяснявам очевидното в две страници. Да не вземе накрая да се окаже, че Роланд и Моридин ще въведат това с игнорирането на същества, само и само за да не ми четат излиянията
Edit: а, хм, опа, а явно излиза, че дори не съм бил разбрал за каква техника на поднасяне на игнорирането е ставало дума

Пфууу, сега ще ме карате да мисля - ще ме карате да се мъча за себе си да оценявам предимства и недостатъци на *този* пък подход

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.