Български фентъзи писатели

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Jul 13, 2007 10:41 am

Corwin wrote:Има и доста по-фрапиращи неща.
Преди няколко месеца някой тук обясняваше как Блонд хвали в ревю във Фентъзи Фактор книга, която той самият е написал под друг псевдоним...
:lol: Е, не. Не би ме учудило, разбира се, но не мисля, че Боби изобщо е чувал за ФФ. :roll: Сигурно става въпрос за notorious случая с новелата му "Съдбовно равноденствие", издадена под името Деймън Райт и тага "Роджър Зелазни представя". В която Боби, в качеството си на "преводач", завършва обстойния си хвалебствен предговор с думите "завиждам ти, читателю, че за пръв път държиш тази книга в ръцете си".

Нищо лошо в старите дни, но при положение че самоличността на автора не може да остане в тайна (всеки може да провери в нета и да се увери, че никакъв Деймън Райт няма), си е малко грубо. :)
Last edited by shayhiri on Fri Jul 13, 2007 10:44 am, edited 3 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 13, 2007 10:41 am

zari wrote:Част е от рекламата,естествено,но поне повечето от моите познати,не се зачитат в представянето на новите книги във вестник "168 часа",примерно.Пак от теб си зависи.И не ме интересуват критиките или от мнението на незнам си кой,а дали ще ми се стори интересна историята. :D
Което обезсмисля медиите като такива, а това е меко казано глупаво. За мен много по-удачният подход е човек да си намери източник, на който да знае, че може да има доверие, и оттам нататък да му вярва.
And you can't dance with a devil on your back...

zari
Sorcerer

Post by zari » Fri Jul 13, 2007 10:45 am

Всякакви измикяри има.Много ясно,че ще си хвали книжлето,написано под чуждо име,като по този начин ще направи повече парички.
В тази връзка,аз си вярвам на "168 часа".Много книги съм си купувала така и не съм съжелявала. :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 13, 2007 10:49 am

Българските автори като цяло рядко гонят "парички", имайки предвид колко малко изкарват от книгите си. В общия слчуай се търси популярност...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jul 13, 2007 10:49 am

shayhiri wrote:
Corwin wrote:Има и доста по-фрапиращи неща.
Преди няколко месеца някой тук обясняваше как Блонд хвали в ревю във Фентъзи Фактор книга, която той самият е написал под друг псевдоним...
:lol: Е, не. Не би ме учудило, разбира се, но не мисля, че Боби изобщо е чувал за ФФ. :roll: Сигурно става въпрос за notorious случая с новелата му "Съдбовно равноденствие", издадена под името Деймън Райт и тага "Роджър Зелазни представя". В която Боби, в качеството си на "преводач", завършва обстойния си хвалебствен предговор с думите "завиждам ти, читателю, че за пръв път държиш тази книга в ръцете си".

Нищо лошо в старите дни, но при положение че самоличността на автора не може да остане в тайна (всеки може да провери в нета и да се увери, че никакъв Деймън Райт няма), си е малко грубо. :)
Възможно е, просто знам че имаше нещо такова. :)
Наистина проблемът не е да измамиш, а да го направиш некадърно. :)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Jul 13, 2007 10:53 am

Roland wrote:Българските автори като цяло рядко гонят "парички", имайки предвид колко малко изкарват от книгите си. В общия слчуай се търси популярност...
Вярно, за съжаление*.

(*Предвид пълната липса на стойност на популярността, за мен.)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 13, 2007 10:55 am

Моцарт не е бил богат :lol:

zari
Sorcerer

Post by zari » Fri Jul 13, 2007 11:00 am

А Жан Кристоф е имал психични проблеми. :D

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 13, 2007 11:03 am

Чайковски е бил гей и е страдал силно по въпроса, но дай да се придържаме към темата :roll:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Jul 13, 2007 11:10 am

Roland wrote:Моцарт не е бил богат :lol:
:lol: Имах предвид, че в БГ точно популярността е единственият път към някакви пари за авторите. Рано или късно всеки от тях (както и художниците) си намира топло корпоративно местенце в:

а) рекламата
б) гейм индустрията

И аз минах набързо (през Юбисофт) по този път, колкото да се доуверя, че не е за мен. Смешните няколко хиляди $ (а отначало и по-малко) не могат да оправдаят поруганото време и мечти на автора.

Та оттам "пълната липса на стойност на популярността за мен". :roll: :mrgreen:

П.П.: Чайковски, да. :) Е, страданието е катализатор.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jul 13, 2007 11:15 am

Я сподели, о принце на богатствата, как точно ти се поругаваше времето за "смешните няколко хиляди $ (а в началото и по-малко)"? Любопитно ми е, нали, щот все пак се очакваше да обърнем внимание на количеството...

zari
Sorcerer

Post by zari » Fri Jul 13, 2007 11:22 am

Ал,наистина...Лъвовете сме си доста материални.За няколко хилядарки ще седя по цял ден на един стол ако се наложи. :lol:

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Jul 13, 2007 11:29 am

Като се абстрахираме от съдържанието, това, дето продава една книга е и оформлението й. В Графила бяха пуснали корици, правени от Олег Пащенко – омфг, ще си купя книгата дори само заради тях. Иначе доколкото знам, книгоиздаването е кофти бизнес и навън и по-стабилна реклама се прави само на вече известен автор.

zari
Sorcerer

Post by zari » Fri Jul 13, 2007 11:44 am

Аз пък надали бих си купила книга само заради корицата.. :? Комикси се купуват заради симбиозата между текст и картина.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Jul 13, 2007 11:52 am

Прав си и за двете, thorn. :)

Рол и Зари обаче нещо не ме разбраха. Смисловият акцент беше точно върху поругаването на личното време, мечти и достойнство. Независимо срещу какви пари. (Е ако бяха 15 000 юро на месец, колкото се плаща по белия свят за същата позиция, можеше и да се изкуша. За кратко. :lol: ) Още 93-та реших, че никога няма да работя за друг - и го спазвам. Корпоративната "9 to 17" работа пък ми е толкова против всички принципи, че няма накъде.

Но, да, ако се интересувате само от парите: в споменатите два сектора могат да се изкарат огромни (за бг - и смешни иначе) заплати. Ако имате име, талант и практически подход. Боби, например, вече наближава петцифрена заплата. Но това му струва страшно много, а той е безпринципен работохолик.