Аз само един малък офтопик за glided over the floor-a, че го обсъждахме с Жоро и Симеон преди някой друг ден. Акцентът пада на glided всъщност, на това колко елегантно се движи (а не на това по какво или накъде се движи) а като имаш glided, требе да си се бучне едно допълнение след него.
А по темата - абсолютно съм за общата култура, също така съм съгласен с Рол и Дем за нещата, които уж се водят такава, но са неприятни за учене за съответния човек. Но има и нещо друго - аз лично съм открил, че в почти всеки случай, на който съм бил свидетел, проблемът не е че хората
не се интересуват от нещо, а че се интересуват от нещо друго
повече.
Така примерно съм заебавал физиката и химията в даскало не щото не ги понасям (в редките моменти, когато съм си сядал на задника да се поинтересувам, вече извън средното даскало, даже са ми ставали интересни), а щото нещо друго ми е било интересно повече - в моя случай, английския, литературата и футбола.
И по същата логика кретените в днешно време не хващат да прочетат една книга не щото не би им станала интересна при никакви обстоятелства, а щото главите им са постоянно пълни с алкохолни изпарения, автомобили и пички. В тоя случай, дори да хванат да четат нещо, ще стигнат до пета страница без да са осъзнали въобще какво са прочели, щото дори в тоя момент главите им са пълни с гореизброените неща и прочетеното им се струва "скучно".
Просто не могат да си освободят умовете от нещата, които са им интересни (или които просто са се татуирали върху нервните им синапси, така както човек не може да си изкара от главата песен, която е слушал няколко пъти един след друг), за да вложат необходимата доза концентрация.
Затова е хубаво човек да се хване да си развива интересите, квито и да са те, още отрано, щото като си на 40 и си свикнал през последните 20 години да си лежиш на дивана, волята, необходима за това да станеш и да научиш нещо ново, е неимоверно по-голяма. И ако успее да развие широк кръг от тях, още по-добре. По тоя начин, дори да трябва да се специализира в нещо (а то неизмоенно трябва), после няма да му е толкова трудно да се върне към (или пък да поддържа) интересите си.
А разликата между седиментни и вулканични скали е, че първите се образуват от слягане на пластове...неща (кости, пясък и тнъ), а вторите - от изстинала магма.
Ериксън, бтв, вдига неимоверно общата култура, що се отнася до геология и антропология. Тоя човек си описва скалите и равнините (и немитите диваци) толкова старателно, колкото и главните си герои (прилична част от които всъщност са немити диваци)