VISTA :(
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
1 Diablo си е бая проста игра, ма това лично мнение.
Относно линукса ми то не че само името съм объркал, а съм написал още една глупост - имах предвид лайф цд. Всъщност вистата много ясно, че нямя да тръгне чисто на драйвери за XP, в повечето случаи така се прави, та потребителя трябва си ги търси сам, ако случайно има излезли такива.
Файлова система, знам че знаеш, няма смисъл да се правиш на умен с подобни въпроси, е броя файлове, структорирани по някакъв начин и запаметени на запомнящо устройсво, да речем - най-простата дефиниция.
Човека сам може да си се оправи, а че не се е оправил с глупостите на майкрософт не го обвинявам. Те така ги пишат, че ми се е случвало да се чуда какво искат. И не давах компетентно мнение, а само нахвърлях идеи, та да си потърси и да прочете нещо. И ако му хареса да ги изпробва. Относно линукса, което съм срещал винаги е било обяснено на прост и разбираем език.
А ако сериозно се занимава само с филми, писане, музика едно стабилно XP е повече от достатъчно. Игрите далче не вървят по-добре на виста, ако някои мисли така сериозно се е заблудил. Това е проблема на windows като цяло, вместо да поддържа кашона, той ми заема ценни ресурси и товари яката, за това и по-слабите щайги не вървят като хората, защо в линукса го направиха и е елегантно, и далеч по-бързо и удобно, а даже е и без пари? Та дори глезотийките тип - екрана да ми е на куб, тъй като е снабден, по принцип с 4 десктопа, и да се върти, не товарят ама ич, дори машина среден клас? Все пак съм си на XP и се нерва, ма какво да се прави, сега да преинсталирам ме мързи, по-бързо и лесно е да се бодне още една ос и да си ми е мирно и тихо, ама не ми е зор сега. По-точно другата седмица е по-верочтно да свърша тая работа, че човек трябва да си се грижи за машините. ако иска да мъркат дори и при издевателства.
Относно линукса ми то не че само името съм объркал, а съм написал още една глупост - имах предвид лайф цд. Всъщност вистата много ясно, че нямя да тръгне чисто на драйвери за XP, в повечето случаи така се прави, та потребителя трябва си ги търси сам, ако случайно има излезли такива.
Файлова система, знам че знаеш, няма смисъл да се правиш на умен с подобни въпроси, е броя файлове, структорирани по някакъв начин и запаметени на запомнящо устройсво, да речем - най-простата дефиниция.
Човека сам може да си се оправи, а че не се е оправил с глупостите на майкрософт не го обвинявам. Те така ги пишат, че ми се е случвало да се чуда какво искат. И не давах компетентно мнение, а само нахвърлях идеи, та да си потърси и да прочете нещо. И ако му хареса да ги изпробва. Относно линукса, което съм срещал винаги е било обяснено на прост и разбираем език.
А ако сериозно се занимава само с филми, писане, музика едно стабилно XP е повече от достатъчно. Игрите далче не вървят по-добре на виста, ако някои мисли така сериозно се е заблудил. Това е проблема на windows като цяло, вместо да поддържа кашона, той ми заема ценни ресурси и товари яката, за това и по-слабите щайги не вървят като хората, защо в линукса го направиха и е елегантно, и далеч по-бързо и удобно, а даже е и без пари? Та дори глезотийките тип - екрана да ми е на куб, тъй като е снабден, по принцип с 4 десктопа, и да се върти, не товарят ама ич, дори машина среден клас? Все пак съм си на XP и се нерва, ма какво да се прави, сега да преинсталирам ме мързи, по-бързо и лесно е да се бодне още една ос и да си ми е мирно и тихо, ама не ми е зор сега. По-точно другата седмица е по-верочтно да свърша тая работа, че човек трябва да си се грижи за машините. ако иска да мъркат дори и при издевателства.
- Moridin
- Global Moderator
Еми аз пък лично никога не съм имал никакви проблеми с начина на излагане на информацията на Майкрософт, изключая когато такава липсва. За сметка на това всички линукски туториали по някакви причини приемат, че ти си се занимавал с линукс поне две години. Само инсталацията на произволен софтуер с всичките му дипендънсита е достатъчно неинтуитивно, че инсталационните пакети за уиндоус да водят с доста при средностатистическия юзър.
This is it. Ground zero.
Само че донякъде, ако искаш да си правиш машината по твое усмотрение, с windows няма как да стане. Е има де, ама то това се смята, често за хакване на самия ос, докато при линукса си свободен да правиш каквото си искаш, стига да не искаш пари за него, след като видиш, че става и е полезно. Та, да не стане някакво недоразумение, не съм накакъв линукс фанатик, не мисля, че windows-a е чак такава кочиня. На мен и двте ми вършат работа, и двете имат ползени и пропаднали приложения, и от двете има какво да се желае, FS на лунукса е по-добре конструирана и е също толкова добра колкото NTFS, да не кажа, че я поддържа, но не съм сигурен за това. Въпрос е на избор, но ако ги разглеждаме по качество и бля-бля.
Линулса и XP са бая по-напред от виста, просто с нея не дойдоха промените, които чакахме, ама какво да се прави........
Линулса и XP са бая по-напред от виста, просто с нея не дойдоха промените, които чакахме, ама какво да се прави........
- Moridin
- Global Moderator
Поддържа НТФС само за четене, а иначе че Вистата е по-добра от ХР за мен няма изобщо място за съмнение 
Линукса си има предимства (як шел - но вече и МС си направиха; по-добро секюрити - но МС параноясаха и повече от това; по-изчистено поле за действие на юзъра без огромната скрита инфраструктура на Уиндоус), но има и един голям за мен недостатък - неинтуитивност. Човек не може да се научи на нещо, не знаейки изобщо че то съществува. Никой юзър няма да тръгне да чете някакви онлайн туториали и книги, за да постигне нещо с компютъра си. А при Линукс това се изисква, защото там нищичко не присъства по подразбиране*. Вярно, че има супер подробни документации на всички конфиг файлове, но кой ше седне да ги чете? Уиндоуса има огромното предимство да предлага правилния начин за придобиване на компютърна грамотност - нещо там си работи, сега ще разбера как и какво става като се махне/счупи/промени. При Линукса принципът е - нещо би могло да си работи, ако някой ми каже че съществува и ми обясни как да си го подкарам.
=============================
* за да съм честен, в последните дистрибуции, това все пак е попроменено, но пак е далеч от уиндоус.

Линукса си има предимства (як шел - но вече и МС си направиха; по-добро секюрити - но МС параноясаха и повече от това; по-изчистено поле за действие на юзъра без огромната скрита инфраструктура на Уиндоус), но има и един голям за мен недостатък - неинтуитивност. Човек не може да се научи на нещо, не знаейки изобщо че то съществува. Никой юзър няма да тръгне да чете някакви онлайн туториали и книги, за да постигне нещо с компютъра си. А при Линукс това се изисква, защото там нищичко не присъства по подразбиране*. Вярно, че има супер подробни документации на всички конфиг файлове, но кой ше седне да ги чете? Уиндоуса има огромното предимство да предлага правилния начин за придобиване на компютърна грамотност - нещо там си работи, сега ще разбера как и какво става като се махне/счупи/промени. При Линукса принципът е - нещо би могло да си работи, ако някой ми каже че съществува и ми обясни как да си го подкарам.
=============================
* за да съм честен, в последните дистрибуции, това все пак е попроменено, но пак е далеч от уиндоус.
This is it. Ground zero.
Аз ползвам предимно Линукс и определено съм доволен от това, но смятам че Уиндоуса е определено по юзер френдли среда. За средностатистическия потребител е много по добре да плъгнеш нещо и то да тръгне от само себе си, отколкото да ровиш из някакви конфизи и да си губиш часове докато подкараш нещо до степен да работи. А за тюнването и настройването - мога да кажа само едно - определено не е хубаво нещо човек да ръчка там където не разбира. Принципно Линукса не е правен да висиш корен в него...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
E поради тези причини, луникса се води "от програмисти за програмисти", демек за хора, които се чувстват сковани от средата на windows, наистина за придобиване бързо на грамотност windows-a е избора, въпреки че си има и други ос, неотстъпващи на никоя от тези двете, ама айде. Е, трябват си познания, но щом има деца на по 12-13, какво ли се впечатлявам, те знаят повече, се оправят сравнително лесно
- бе, въпрос на избор си, кой на какво иска да работи 

Ако мислите, че Уиндоус ви ограничава, пробвайте МакОС.
Що се отнася до Вистата - секюрити системата ми лазеше здраво по нервите. Пробвах да изключа секюр десктоп-а, но по няква причина компа спря да зарежда всичките стартып програми, включително и автоматичното влизане в нета. Тука разни други потырпевши се оплакват от енырджи сейвинг фийчырите - като гледат някыв филм на компа си и той реши да "заспи", никой не може да го разубеди в противното. И т.н. Листата с малките, лазещи по нервите быгове е дылга, а куул изглеждащите, ядящи процесор, рам и видеокарта полупрозрачни визуализации с нищо не ми оправдават изхабените нерви, покрай пукащия звук и премигващото видео. Освен това системата ми наподобява леко МакОС на моменти, което допылнително отнема точки. Не знам, шибана версия ли са ми пробутали, що ли...
Както и да е - не сым очаквала от лап-топа перформанс като на десктоп компютыр, най-малкото щото ми е ясно, че са направени бая компромиси с размера на нещата (то и Мак-овете го имат тоя проблем), но все пак машина с 2 ГБ Рам и дуал кор процесор се предполага да работи прилично, таковата...
Що се отнася до Вистата - секюрити системата ми лазеше здраво по нервите. Пробвах да изключа секюр десктоп-а, но по няква причина компа спря да зарежда всичките стартып програми, включително и автоматичното влизане в нета. Тука разни други потырпевши се оплакват от енырджи сейвинг фийчырите - като гледат някыв филм на компа си и той реши да "заспи", никой не може да го разубеди в противното. И т.н. Листата с малките, лазещи по нервите быгове е дылга, а куул изглеждащите, ядящи процесор, рам и видеокарта полупрозрачни визуализации с нищо не ми оправдават изхабените нерви, покрай пукащия звук и премигващото видео. Освен това системата ми наподобява леко МакОС на моменти, което допылнително отнема точки. Не знам, шибана версия ли са ми пробутали, що ли...
Както и да е - не сым очаквала от лап-топа перформанс като на десктоп компютыр, най-малкото щото ми е ясно, че са направени бая компромиси с размера на нещата (то и Мак-овете го имат тоя проблем), но все пак машина с 2 ГБ Рам и дуал кор процесор се предполага да работи прилично, таковата...
- Moridin
- Global Moderator
Секюрити бозите се изключват от user account control в контрол панела на юзърс. Мен лично всяко видео и звук ми вървят пърфект на к-лайт кодеци, но признавам, че за лаптоп е много вероятно още да не е така. енерджи сейвинга се изключва елементарно, при мен никога не се е пускал дотам, че да заспи харда май.
This is it. Ground zero.
Булшит. Точно тяхна работа си е. Microsoft са тези, които работят по backward compatibility-то и те са тези, които трябва да се уверят, че има качествени драйвъри, разработени или от разработчиците на хардуер, или от тях самите.Естествено, че няма драйвери за всичко, стига сте бучали. Като излезе ХР-то, белким имаше драйвери за всичко. Глупости. Това не е работа на Майкрософт и Виста, а на разработчиците на хардуер. Същото и с програмите (95% от тестваните от мен бтв вървят без никви проблеми на Виста).
Нищо не са смесвали, XP си е почти изцяло базиран на Windows 2000, т.е. NT kernel-а. Vista е съвсем същата работа, но с един милиард security дебилизми и ненужни визуални екстри. Както и DirectX 10, който е за Vista единствено, за да накара геймърите да се охарчат.Но пък във Виста вътрешните промени са повече, отколкото в ХП, където просто бяха смесили предишните си продуктови линии.
И съответно е абсолютен дебилизъм това, че операционна система, пусната преди 3 месеца, веднага се бута в абсолютно всички OEM-ски компютри. Със сигурност върти яки пари за MS де...Абсолютно нормално е новите неща да не работят както трябва.
Не думай. Тон ненужни глупости на цената на значително завишени изисквания, занижен performance (виж който искаш тест) и гореспоменатия газилион секюрити неща (много от които не се изключват). Въобще операционната система се предполага да е нещо, което да ти подкарва програмите с минимален footprint, а не шибан resource hog, който ти обсебва компа.а иначе че Вистата е по-добра от ХР за мен няма изобщо място за съмнение
Like whoa...Ми Близард от Диабло 2 насам добра игра нямат
Иначе не знам за Toshiba и Sony, но покрай Amelia се убедих, че Acer са най-големите дървета евър. Поне що се отнася до драйвъри. Тия тъпаци не знам дали въобще са и си тествали машините преди да ги ънлийшнат по света.
A най-слонската версия на Vista взима 6-7 гиги доколкото знам.
- Interpreter
- Forsaken
Да, връщане към ХР си трябва явно. Повечето плеъри не зацепват, само уинампа горе-долу крета, файърфокса също изключва когато си ще. За сметка на това имам богати възможности да споделям с разработчиците какви проблеми срещам с виста-та. Сиреч платил съм си, за да им бъда опитно зайче
А тук малко история
http://www.bordergatewayprotocol.net/jo ... t_history/

http://www.bordergatewayprotocol.net/jo ... t_history/