Великден
Moderator: Moridin
- JaimeLannister
- Forsaken
Така... Позволете ми да разваля празничния тон на разговора. Гадина съм знам, ама нали все някои трябва да я върши тая работа. Таис я ми кажи какви са тя хубави послания дето Любимеца като интелигентен.... трябва да ги шване? Щото аз нещо не схващам... Например, че жените са нещо по малко от мъжете, че трябва да си стоят вкъщи, да си гледат децата и да не се месят на... Ами то ако това е вярно, аз се замислям.....
Ама да не ставам чак толкова противен. Все пак понякога най добрите намерения водят до най- жадния резултат. Това какво е искал да направи христос е едно. Какво се е получило е съвсем друго. А са се получили кръстоносни походи, инквизиция, опит за унищожаване на цялата наука.....
И най лошото- лицемерие! Защото то е в същността на християнството. И двете неща винаги вървят ръка за ръка. За това аз няма да ви кажа христос....
Защото ще бъде лицемерно. А кълко хора го казват без да вярват.....
Понякога си мислис че все пак има истина и ние трябва да я търсим.......
Понякога забравям за това........
И все пак не прекалявайте с яцата. Съдържат много холестерол, той се лепи по.... Абе накрая инфаркт и при .....
Не знам къде.....
Ама да не ставам чак толкова противен. Все пак понякога най добрите намерения водят до най- жадния резултат. Това какво е искал да направи христос е едно. Какво се е получило е съвсем друго. А са се получили кръстоносни походи, инквизиция, опит за унищожаване на цялата наука.....
И най лошото- лицемерие! Защото то е в същността на християнството. И двете неща винаги вървят ръка за ръка. За това аз няма да ви кажа христос....
Защото ще бъде лицемерно. А кълко хора го казват без да вярват.....
Понякога си мислис че все пак има истина и ние трябва да я търсим.......
Понякога забравям за това........
И все пак не прекалявайте с яцата. Съдържат много холестерол, той се лепи по.... Абе накрая инфаркт и при .....
Не знам къде.....
Хайде, хайде, предлагам поне на връх Великден да се опитаме да запазим добрия тон, доколкото това е възможно тук.
Христос Воскресе на всички :) Ако не друго, поне днес ни се дава повод да сме добри...аз намирам a reason в това...нека бъдем по-добри ей така заради другите и най-вече заради нас самите.
Христос Воскресе на всички :) Ако не друго, поне днес ни се дава повод да сме добри...аз намирам a reason в това...нека бъдем по-добри ей така заради другите и най-вече заради нас самите.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around
Мда, а от Американски богове разбрахме, че си има и по-древен корен, дето също ниокй не го знае и не вярва в него. Е и? Важен е жестът, ако не вярваш, и дори да е монументално тъп поздравът, какъвто той е, не ти коства нищо да го изречеш.
Христос возкресе за всички, на които това може да им направи деня малко по-весел :)
Христос возкресе за всички, на които това може да им направи деня малко по-весел :)
And you can't dance with a devil on your back...
Точно така, Елейн.
Любимец, аз пък не съм бабичка, не ръгам хората с чадъри и въпреки това съм вярваща. Нещо против? Преча ли ви? Признавам, че съм тъй да се каже алтернативно вярващ човек, не се захласвам по всяко написано нещо в Библията, имам си свои теории и тънъ, знам, че от безчет евангелия и описания на библейските истории вътре са се озовали незнайно как 4 от тях, дето никой не е уверен колко точно са верни, но все пак вярата ми си е мое лично убеждение, точно както съм убедена, че кръстоносни походи и джихади щеше да има със или без християнство, ислям или велики моголи, просто щото човек си е достатъчно кръвожаден, че да си измисля причини да си треби себеподобните. В случая на кръстоносните походи това е било християнството, в случая на милионите избити в Камбоджа това са били маоистиките убеждения на Пол Пот; в случая на Троянската война причината е била примерно Елена, та ако го нямаше християнството дали щеше да има алтеративни кръстоносни походи? Познайте от три пъти. Та ако някой наивник като мене случайно допусне грешката да ви честити празника с Христос Воскресе без преди това да е знаел, че това е чак толкова ужасяющо, много по-добре би било да измънкате нещо като "ми то аз днес не празнувам" - няма да хвана хоругва и да тръгна да ви обяснявам колко сте грешни, все пак не съм диспансеризирана и жълта книжка нямам - вместо да се чудите как имало уж умни хора, дето били ходели на църква и се прехласвали по подобни глупости, приравнявайки всичко това на бабички с чадъри и котки. Бай дъ уей, подобен биологичен вид шества из всички раси и религии, Пратчет много точно е описал един такъв екземпляр в "Малки богове", та смятам, че подобни твари има и сред малцината (надявам се) останали последователи на Кукулкан в Мексико, тъй че подлагането под общ знаменател на нещастниците като мен, за които това си е празник не знам що, ама ми е обидно.
А лайтомотивът "да мразим дружно християнството заради кръстоносните походи" е дори по-изтъркан от спора "има ли Бог", само дето вторият въпрос поне може да почива на логически съждения, докато първия предполага мразенето на турците заради петвековното робство, мразенето на Аспарух, че не ни е основал държавата в Швейцария, мразенето на ацтеките заради кървавите им ритуали, вечната омраза към Цезар, Александър Македонски, Дарий І, император Шабух, Чингиз хан и синът му Ногай и към всякакви такива твари заради много подобните на кръстоносни походи, подети от тях, само че облечени в други дрешки.
Любимец, аз пък не съм бабичка, не ръгам хората с чадъри и въпреки това съм вярваща. Нещо против? Преча ли ви? Признавам, че съм тъй да се каже алтернативно вярващ човек, не се захласвам по всяко написано нещо в Библията, имам си свои теории и тънъ, знам, че от безчет евангелия и описания на библейските истории вътре са се озовали незнайно как 4 от тях, дето никой не е уверен колко точно са верни, но все пак вярата ми си е мое лично убеждение, точно както съм убедена, че кръстоносни походи и джихади щеше да има със или без християнство, ислям или велики моголи, просто щото човек си е достатъчно кръвожаден, че да си измисля причини да си треби себеподобните. В случая на кръстоносните походи това е било християнството, в случая на милионите избити в Камбоджа това са били маоистиките убеждения на Пол Пот; в случая на Троянската война причината е била примерно Елена, та ако го нямаше християнството дали щеше да има алтеративни кръстоносни походи? Познайте от три пъти. Та ако някой наивник като мене случайно допусне грешката да ви честити празника с Христос Воскресе без преди това да е знаел, че това е чак толкова ужасяющо, много по-добре би било да измънкате нещо като "ми то аз днес не празнувам" - няма да хвана хоругва и да тръгна да ви обяснявам колко сте грешни, все пак не съм диспансеризирана и жълта книжка нямам - вместо да се чудите как имало уж умни хора, дето били ходели на църква и се прехласвали по подобни глупости, приравнявайки всичко това на бабички с чадъри и котки. Бай дъ уей, подобен биологичен вид шества из всички раси и религии, Пратчет много точно е описал един такъв екземпляр в "Малки богове", та смятам, че подобни твари има и сред малцината (надявам се) останали последователи на Кукулкан в Мексико, тъй че подлагането под общ знаменател на нещастниците като мен, за които това си е празник не знам що, ама ми е обидно.
А лайтомотивът "да мразим дружно християнството заради кръстоносните походи" е дори по-изтъркан от спора "има ли Бог", само дето вторият въпрос поне може да почива на логически съждения, докато първия предполага мразенето на турците заради петвековното робство, мразенето на Аспарух, че не ни е основал държавата в Швейцария, мразенето на ацтеките заради кървавите им ритуали, вечната омраза към Цезар, Александър Македонски, Дарий І, император Шабух, Чингиз хан и синът му Ногай и към всякакви такива твари заради много подобните на кръстоносни походи, подети от тях, само че облечени в други дрешки.
Христос возкресе :) И аз не съм от вярващите, но въпреки това го казвам с радост. И си слушам Матеус Пасион :)
Между другото, навремето някой казваше, че това е една от разликите между Православието и Католицизма - за православните основният празник е Великден, а за католиците - Коледа... Различни светоусещания.
Между другото, навремето някой казваше, че това е една от разликите между Православието и Католицизма - за православните основният празник е Великден, а за католиците - Коледа... Различни светоусещания.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Lubimetz13
- Mistborn
Но пък има подаръци! Много подаръци! А колкото до Кръстоносните походи - не ги смятам за нещо, което оказва отрицателно влияние върху днешния вид на религията. За разлика от сектите, преследващи негри, хомосексуалисти и последователи на други религии, фанатиците, които настояват за забрана на Хари Потър от училищата ( и аз за това настоявам, ама нещо не ми се припокриват аргументите с тези на Църквата ) и т.н. Наистина, такива неща се срещат във всяка религия, но самият факт, че християнството е най-разпространената от тях, променя нещата. Иначе, за да не ви разстройвам, ви казах "Христос воскресе". Мислех, че с това приключвам съучастието си в наспамването на темата, но не би...
Воистина возкресе!
Дори и да не съм кой знае колко вярваща Великден си е един хубав празник и ... какво пък, Коледа или Великден, няма значение, стига да видя поне за минута хората около мен по-усмихнати от обикновено и това ми стига за да се чувствам аз самата малко по-добре! А въпросът за религията е нещо съвсем друго, поне за мен...
Дори и да не съм кой знае колко вярваща Великден си е един хубав празник и ... какво пък, Коледа или Великден, няма значение, стига да видя поне за минута хората около мен по-усмихнати от обикновено и това ми стига за да се чувствам аз самата малко по-добре! А въпросът за религията е нещо съвсем друго, поне за мен...
"Във физиката броенето е като при дивите племена - едно, две, много..."
- JaimeLannister
- Forsaken
Ами то баш такава беседа си става Таис. Ами права си за Христос ама само донякъде. И до ден днешен има ортодоксални християнски разбирания, които май хич не слагат жената наравно с мъжа. Да навлизаме в такъв спор е безмислено. Всичко е твърде противоречиво. Все пак не забравяй, че самия христос е създал църквата... Църквата със известните си методи. Аз там някъде споменах, че най- добрите намерения... Защото той и нашия приятел Адолф само хубави неща е мислел....
А колкото до твърдението на Марфа, че ако не беше църквата, хората щяха да намерят нещо друго заради което да се избият. ОК. Съгласен съм. Обаче нима това означава, че можем да я оправдаем? Все едно да оправдаем един убиец, защото жертвата му така и така щяла да си умре........
А колкото до твърдението на Марфа, че ако не беше църквата, хората щяха да намерят нещо друго заради което да се избият. ОК. Съгласен съм. Обаче нима това означава, че можем да я оправдаем? Все едно да оправдаем един убиец, защото жертвата му така и така щяла да си умре........
Аз пък смятам, че религиите по принцип са безсмислени. Допускам, че го казвам за 83-ти път, но за мен това адски добре обяснява нещата. Чудесно е да си вярващ, но станеш ли и религиозен, нещата тотално се объркват. Вярата е нещо хубаво, крепящо се на някаква идея или вътрешно чуство. Религията се крепи на "Тъй рече Той в Светите писания... значи точка. Точка, казах." И после следват религиозните войни и другите глупости.Tais wrote:аз пък мисля, че няма "безсмислена" религия... още по-малко християнството е такава и не проумявам, как това не е отчетено от интелигентен млад човек, какъвто си показал, че си...
не, наистина, нима мислите, че подобна бездуховност прави хората щастливи? че е креативна?
и защо непременно трябва да си мислим, че всеки, който носи вяра в себе си заслужава подигравка и е "правоверна бабичка"? не говоря само за вярата във възкресението Христово, а за вярата в нещо по-висше от себе си изобщо...
Другото, което ме дразни са разните фракции и течения. Християнството, казваш... обаче кое - православието, протестанството, католицизма, евангелизма, мормонството? Всички твърдят, че са единствените верни.
Марф, на нас не че не ни се празнува. И ние обичаме мириса на козунаци, ярките яйца и любовта между людете. Обаче всичко това аз го приемам по-скоро като много хубав обичай от миналите години. И при повечето млади хора е така. Някак религиозността в празника малко бяга, също както ти си празнувала Рамадан с приятелите си афганистанци заради идеята, а не заради религията. Което ми се вижда адски правилно, де...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either