И на мен ми е невероятно неприятно да чета необоснована критика, особено от индивиди, които си започват поста с "не съм гледал филма, но мисля, че той смуче"...
Моите два евро-цента по основните теми:
1. Вавилон не ми хареса. За мен филмът е правен с цел "айде сега да покажем няколко свързани събития в различни държави с много патос, че да се трогнат тлъстите домакини". Хубаво си е, но проблемът е, че след трейлъра очаквах точно това и филмът не ме опроверга дори за един момент....21 Грама на същия левент за мен е къде, къде по-стойностния филм, а той Оскар не помириса.
2. "The Departed" - Да, филмите на Скорсезе, правени по "наше" време, принципно смърдят. Да, вкусът в този форум е такъв, че филм с мафиоти, доста тестостерон, корумпирани ченгета и известно количество "гънс-блейзинг" НИКОГА няма да се хареса на по-главните хейтъри (:) ). Според мен обаче филмът е почти перфектен - бързо темпо, сравняемо с лудостта в това отношение на Призън Брейк; недразнещ и неговорещ много Лео; ОМАЗВАЩ Никълсън; невероятен поддържащ каст от Шийн, Уолбърг (да, правилно прочетохте), май пърсънъл фейвърит Уинстоун и Деймън; надъхващ и пасващ идеално саундтрак. И към всичко това един много внезапен и "не-на-място" край. За мен ако не беше краят, това щеше да е един от най-стабилните филми, които съм гледал въобще. Писах толкова много, защото от дотук изгледаното от номинациите определено съм за Скорсезе. Просто пустите писма от Иво Джима не излизат ли, не излизат...

3. Краткото ми лично мнение за оскарите - И аз искам Ви в номинациите, ама нъцки. Май още вода трябва да изтече, че да взимат комикс-филмите насериозно. Няма да изброявам какво мисля за отделните роли, прогнозата ми се покрива до голяма степен с Глобусите за нещата, които съм гледал. The Queen, Dreamgirls, Letters и преди всичко The Last King of Scotland не съм ги гледал още по една или друга причина така че няма да пиша глупости. Не, за филма с Уил Смит наистина ме подразнихте. "Сигурно е тъп", "Омг Уол Смит" и т.н. ЕМИ ГЛЕДАЙТЕ ГО ДЕ ПЛС. Има го на арената, двд-качество, има и субс даже, ако на някой му трябват...90тината минути на това простичко филмче за истинската беднотия, която никой от нас никога няма да изпита и гонененото на една цел, което повечето от нас ни мързи да правим, мен ме докосна 100 пъти повече от претенциозния и "правен за Оскар" филм на Инариту.
п.с. Дима не се чуди за оценките, американците си го обичат Скорсезе