Джонатан Стрейндж и Мистър Норел - Сузана Кларк

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sat Jan 06, 2007 11:10 pm

Roland wrote:Еми аз не знам за тия пари колко си и струва като не е в оригинал...
Опция нямам, знаеш, на английски ми е трудно, ровенето в речници ми убива удоволствието, а съм такъв тип читател, който иска да знае всяка дума какво значи и как се нарежда семантично в изречението. Хм, ще видим.

Вие само ни дръжте в течение дали си заслужава и до края.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 12:26 pm

Бтв, книгата не е първа част от поредица, завършено произведение си е. Ето какво казва Сузана Кларк:
What’s next for you? What’s next for Jonathan Strange and Mr. Norrell?
The next book will be set in the same world and will probably start a few years after Jonathan Strange & Mr Norrell finishes. I feel very much at home in the early nineteenth century and am not inclined to leave it. I doubt that the new book will be a sequel in the strictest sense. There are new characters to be introduced, though probably some old friends will appear too. I’d like to move down the social scale a bit. Strange and Norrell were both rich, with pots of money and big estates. Some of the characters in the second book have to struggle a bit harder to keep body and soul together. I expect there’ll be more about John Uskglass, *spoiler erased*, and about how magic develops in England
And you can't dance with a devil on your back...

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Tue Jan 09, 2007 6:06 pm

Ами не знам какво разбира Кларк под sequel (същата вселена, същите герои плюс развитие на историята и прочие), но ето част от ревюто, заради което се запалих по книгата - само имайте предвид, че може да се счете за спойлър:
Spoiler: show
In the end, we understand that Norrell and Strange have not themselves brought magic back to England, that they are not of themselves the agents of change. What they are is something entirely different, something that points us to the next volume.

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jan 09, 2007 6:35 pm

Е, явно ще има доста голяма връзка с настоящия роман(доколкото магията ще бъде обединяваща тема), но ще си бъдат самостоятелни произведения, просто ще шерват една и съща реалия - все едно романи на Дикенс - и във втората ще има тук-таме по някоя препратка към Стрейндж&Норел:)

Бтв, днес прочетох частта с Таро картите в края на първа част и се разтопих от кеф :) Направо ме хвана яд, че колодата ми е вкъщи и си я нямам под ръка да си разглеждам картите, докато чета:) А стилът става все по-добър и по-добър, на места брилянтен.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 6:57 pm

Картите бяха страхотни :) Бтв, за пръв път налитам на пророчество, което е ЯСНО КАКВО КАЗВА и въпреки това звучи адски добре.

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jan 09, 2007 7:00 pm

В случая май просто авторката за разлика от общия случай е знаела какво иска да каже:) И го е направила мноого сполучливо, картите са си съвсем правилно описани и пак е успяла да вкара толкова много смисъл. А последното гледане направо размазваше:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 7:09 pm

Аз визирах по-скоро стихчето за Raven King-a

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jan 09, 2007 7:15 pm

Е, стихчето е още по:)

Magic shall be written on the faces of the stony hills, but their minds shall not be able to contain it. In winter the barren trees shall be a black writing but they shall not understand it..."

Тази книга, както е тръгнало, определено ще се нареди много високо в личната ми класация:) Да не говорим за класацията на фентъзита, писани от жени:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 7:27 pm

Говорим за сфера, където пише недоразумението Марион Зимър Брадли, все пак, не бутай Кларк в същата графа 8-)

Random
Ascendent

Post by Random » Tue Jan 09, 2007 7:42 pm

Е, за Брадли де да знам, аз на Дарковър бях голям фен, макар че преди много време... Но пък си има Марта Уелс и Робин Хоб, райт. Ле Гуин няма да я слагам, щото нейните книги някак не мога да ги побера във фентъзи графата.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 7:48 pm

А, аз успявам, честно казано :) Все едно де, да я видим до края книгата как ще излезе. Макар че оценка 4 звезди при 200+ ревюта е достатъчно показателна де.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Jan 09, 2007 9:19 pm

Кви сте подозрителни, значи! :lol: Може ли да се окаже тъпа в крайна сметка? Най-много да има скучноват завършек.

А за това знаете ли? :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 09, 2007 9:21 pm

Ааааааааааааа :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Jan 09, 2007 9:24 pm

I take it as a "no". :)

(Толкин май наистина е магьосник. Първо чрез Властелина създаде собственоръчно епичното фентъзи, а сега адаптацията му създава фентъзи киното... :shock: )
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jan 09, 2007 9:31 pm

Хубаво е, че сценаристът на филма е този, който е писал сценария на Dangerous Liaisions, т.е. определено си разбира от работата.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!