Moderator: Moridin
Лично аз открих две грешки в тях. Първата е във въпроса „кой е глава на семейството“. Според чл. 46 (2) в Конституцията на Република България се посочва: „Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството“. Отговаряйки на въпроса, аз наруших Конституцията. Заедно с това рискувах да си навлека семейни неприятности, например да остана без вечеря. Кой ще плати? Недоглеждане, немарливост, пренебрежение към Конституцията – или просто статистика?
Това, разбира се, не е всичко. Кой не се е подиграл все още с безумния за Интернет преброяване въпрос „Грамотни ли сте“? Не по-умен е въпросът „Имате ли достъп до Интернет“. Не, аз съм екстрасенс и влизам в Мрежата с биотокове. Много ми е интересна каква статистическа корелация може да се изведе между грамотност и Интернет достъп, между грамотност и попълване на въпросник по Интернет
Хм, един мой колега, който се е преброил електронно, ми каза, че до този и следващия въпрос (който е бил за глава на домакинство) е имало възможност да поискаш пояснения и в тези пояснения е имало точна дефиниция и за двете понятия (глава на семейство и на домакинство). При това положение, ако не се възприема неясно дефинираното популярно значение, влагано обикновено в термина "глава на семейство", а се има предвид нещо конкретно, ясно дефинирано там, това може и да не е истински проблем.RRSunknown wrote:Много хубава статия за преброяването
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3604631
Насочи ме към неща на които не бях обърнал внимание например, цитирам:Лично аз открих две грешки в тях. Първата е във въпроса „кой е глава на семейството“. Според чл. 46 (2) в Конституцията на Република България се посочва: „Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството“. Отговаряйки на въпроса, аз наруших Конституцията. Заедно с това рискувах да си навлека семейни неприятности, например да остана без вечеря. Кой ще плати? Недоглеждане, немарливост, пренебрежение към Конституцията – или просто статистика?
Тук е малко по-странно - първото, което ми хрумна, беше "е добре де, няма ли възможност аз да въведа данните за прабаба ми на село", но след малко разпитване на колеги се оказа, че човекът, който дава информацията за себе си и домакинството си (човекът, който въвежда, който си дава ЕГН-то и т.н.), трябва да го направи лично, не може чрез посредник (не говоря за друг човек от същото домакинство, същия адрес и т.н.), така че това си е съвсем валидно недоумениеRRSunknown wrote:Това, разбира се, не е всичко. Кой не се е подиграл все още с безумния за Интернет преброяване въпрос „Грамотни ли сте“? Не по-умен е въпросът „Имате ли достъп до Интернет“. Не, аз съм екстрасенс и влизам в Мрежата с биотокове. Много ми е интересна каква статистическа корелация може да се изведе между грамотност и Интернет достъп, между грамотност и попълване на въпросник по Интернет
Users browsing this forum: No registered users and 8 guests