Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Feb 03, 2011 2:58 pm

Емо, ти сериозно ли? :shock: :shock: :shock:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Feb 03, 2011 3:48 pm

Не бе, ебавам се :mrgreen: Ма ми беше интересно кой пръв ще ми зададе въпроса :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Feb 03, 2011 4:01 pm

Е, съмняваше ли се?:) Аз съм най-гълибъл тук...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Feb 03, 2011 4:13 pm

Бях заложил на Дани или Ян, честно казано (макар че предполагах, че по-скоро ще хванат, че се бъзикам, неслучайно я наместих баш в началото оная приказка за българския идеал :mrgreen:)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Feb 10, 2011 3:36 pm

Много хубава статия за преброяването
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3604631

Насочи ме към неща на които не бях обърнал внимание например, цитирам:
Лично аз открих две грешки в тях. Първата е във въпроса „кой е глава на семейството“. Според чл. 46 (2) в Конституцията на Република България се посочва: „Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството“. Отговаряйки на въпроса, аз наруших Конституцията. Заедно с това рискувах да си навлека семейни неприятности, например да остана без вечеря. Кой ще плати? Недоглеждане, немарливост, пренебрежение към Конституцията – или просто статистика?
Това, разбира се, не е всичко. Кой не се е подиграл все още с безумния за Интернет преброяване въпрос „Грамотни ли сте“? Не по-умен е въпросът „Имате ли достъп до Интернет“. Не, аз съм екстрасенс и влизам в Мрежата с биотокове. Много ми е интересна каква статистическа корелация може да се изведе между грамотност и Интернет достъп, между грамотност и попълване на въпросник по Интернет

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Feb 10, 2011 3:49 pm

RRSunknown wrote:Много хубава статия за преброяването
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3604631

Насочи ме към неща на които не бях обърнал внимание например, цитирам:
Лично аз открих две грешки в тях. Първата е във въпроса „кой е глава на семейството“. Според чл. 46 (2) в Конституцията на Република България се посочва: „Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството“. Отговаряйки на въпроса, аз наруших Конституцията. Заедно с това рискувах да си навлека семейни неприятности, например да остана без вечеря. Кой ще плати? Недоглеждане, немарливост, пренебрежение към Конституцията – или просто статистика?
Хм, един мой колега, който се е преброил електронно, ми каза, че до този и следващия въпрос (който е бил за глава на домакинство) е имало възможност да поискаш пояснения и в тези пояснения е имало точна дефиниция и за двете понятия (глава на семейство и на домакинство). При това положение, ако не се възприема неясно дефинираното популярно значение, влагано обикновено в термина "глава на семейство", а се има предвид нещо конкретно, ясно дефинирано там, това може и да не е истински проблем.

Лошото е, че формулярът за електронно преброяване вече не е активен, така че не мога да видя какви точно са били дефинициите.
RRSunknown wrote:
Това, разбира се, не е всичко. Кой не се е подиграл все още с безумния за Интернет преброяване въпрос „Грамотни ли сте“? Не по-умен е въпросът „Имате ли достъп до Интернет“. Не, аз съм екстрасенс и влизам в Мрежата с биотокове. Много ми е интересна каква статистическа корелация може да се изведе между грамотност и Интернет достъп, между грамотност и попълване на въпросник по Интернет
Тук е малко по-странно - първото, което ми хрумна, беше "е добре де, няма ли възможност аз да въведа данните за прабаба ми на село", но след малко разпитване на колеги се оказа, че човекът, който дава информацията за себе си и домакинството си (човекът, който въвежда, който си дава ЕГН-то и т.н.), трябва да го направи лично, не може чрез посредник (не говоря за друг човек от същото домакинство, същия адрес и т.н.), така че това си е съвсем валидно недоумение :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Feb 10, 2011 4:08 pm

Дефиницията за глава е члена на семейството според преброяването с най-големи финансови приходи.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Feb 10, 2011 4:24 pm

Не знам каква е дефиницията, но докато траеше преброяването в нашто информационен център се сандардисах да броя хора, които не знаят как се държи мишката. А инак всъщност спокойно можеш да въведеш данните на прабаба ти от село - кой ще те хване?

Но има много пораждащи недоумение въпроси. Примерно това с кухнята - защо е толкова важно да се знае дали било бокс, кухня или е съединена с трапезарията и как последното се тълкува, че всъщност кухня няма? Да не говорим, че по документи всъщност аз имам кухненски бокс, но тъй като не можело боксът да надхвърля 4 м, следователно е кухня. Това кому е нужно да го знае? Същевременно липсва въпрос дали имам мазе, таван, по предназначение ли се ползват, под наем ли ги давам... Не се прави разлика и между "застроена" и "разгърната" площ. Ето например една колежка си написа, че къщата й е 85 кв. м застроена площ, но тъй като никъде не може да добави информация на колко етажа й е жилището, излезе, че сборът от площта на помещенията далеч надхвърля застроената площ.

Но иначе инициативата е добра - електронното преброяване е удобно нещо, оказа се. Обаче, така пък манипулациите наистина стават по-лесно. Например нашите квартиранти, които инак си ходят в Габрово и Добрич само по празниците, а от години живеят във Варна, се преброиха в родните си градове. Недоумявам защо. Патриотизъм някакъв, може би? И сума ти други такива случаи има сигурно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Feb 10, 2011 4:40 pm

Наематалите отбелязват адреса си по регистрация, и след това посочват настоящ адрес, та вероятно затова са се преброили по родните места, а не във Варна.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Feb 10, 2011 4:41 pm

Точно.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Feb 10, 2011 4:42 pm

Всъщност, една от дефинициите за глава на домакинството/семейството беше "лицето, което семесйтвото приема за глава". Така че технически дори бебе може да е, ако домакинството/семейството реши да го обяви за глава.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Feb 10, 2011 4:47 pm

Не виждам нищо абсурдно във въпроса за грамотността, нищо не пречи на някой да попълни данните на неграмотния роднина в интернет въпросника. А и не е казано, че трябва да го попълнищ нот вкъщи, така че и въпросът имате ли интернет достъп вкъщи си е на място.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Feb 10, 2011 4:54 pm

Изопачаваш въпросите
Ясно е казано в началото че изискването е лично да попълниш - въпросите са във второ лице.

Достъпа от клуб също е вид достъп. конкретния въпрос го има и при анкетната карта но специално за електронното преброяване би трябвало да го няма по подразбиране.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Feb 10, 2011 5:01 pm

Мда, но ти сам разбираш, че тогава всички деца до 7 години трябва да не могат да участват в преброяването, както и всички физически или умствено възпрепятствани в отговорите си лично. Технически е важно информацията да е макс. точна и никой да не се възползва от чужди данни безотговорно.

Едит: И въпросите бяха на "Вие".
Last edited by Alexis on Thu Feb 10, 2011 5:05 pm, edited 1 time in total.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Feb 10, 2011 5:01 pm

Това, че въпросите са във второ лице, не значи, че не може примерно да питаш баба си и да попълваш данните от нейно име. Иначе излиза, че законът масово е нарушен, защото дълбоко ме съмнява да има 3 млн. у нас, способни сами да си попълнят данните в интернет формуляр.

За достъпа до интернет ако правилно си спомням беше в графата "жилище", така че не включва достъпа от клуб или от дома на приятел примерно.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!